Η λεγόμενη “εσωτερική τρομοκρατία” θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Με την τρομοκρατία οι Αμερικανοί έχουν μία ψύχωση. Είτε συμφωνεί κανείς ή όχι μαζί τους, τα αμερικανικά θύματα του τρομοκρατικού πολέμου μετρούνται σε χιλιάδες ψυχές. Η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 δεν θα ξεχαστεί ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τις θεωρίες συνωμοσίας που εκπορεύονται από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, διότι είδαν τον τρόμο με τα ίδια τους τα μάτια.

Εκτός της διεθνούς τρομοκρατίας, θύματα στους Αμερικανούς προκάλεσε και η λεγόμενη «εσωτερική» τρομοκρατία. Και ένα καλό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Ελλάδας, όπου δολοφονήθηκαν και αθώοι. Μετά την κατάρρευση της δικτατορίας, για την οποία πληρώνει βαρύ τίμημα μέχρι σήμερα η Κύπρος, αναπτύχθηκαν τρομοκρατικές ομάδες στο όνομα του …ελληνικού λαού! Και αυτοί, όπως και πολλοί άλλοι, παρουσιάστηκαν ως «σωτήρες» της Ελλάδας.

  • Σ’ αυτές τις ομάδες, όπως αποδείχθηκε από τις συλλήψεις και τα δικαστήρια που ακολούθησαν, συμμετείχαν κάποιοι περίεργοι τύποι, άγνωστοι ακόμα και στις αρχές. Στις μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής πιστεύουν ακόμα ότι οι πραγματικοί αρχηγοί δεν συνελήφθησαν ποτέ. Οι «θεωρητικοί» των τρομοκρατών συμβιβάστηκαν νωρίς με το καθεστώς, που υποτίθεται πολεμούσαν, και μερικοί απέκτησαν σχέσεις και με τη χώρα που κυνηγούσαν: ναι, την ίδια την Αμερική.

Θα μείνει στην ιστορία του τρομοκρατικού «αγώνα» ένας καυγάς μεταξύ στελεχών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και ενός εκ των «θεωρητικών» της ελληνικής τρομοκρατίας, σε ένα εστιατόριο στην Παλιά Βουλή, όταν τον έδειραν μπροστά στους εμβρόντητους θαμώνες.

Οι Αμερικανοί όταν θυμούνται τα θύματα τους γίνονται άλλοι άνθρωποι. Θυμώνουν και εκδικούνται. Μερικοί που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα γίνονται θηρία ανήμερα όταν μιλούν για τον Κουφοντίνα, τον Ξηρό και τα άλλα περίεργα «παιδιά» της 17 Νοέμβρη.

Με αφορμή, λοιπόν, τις άδειες στον εκτελεστή της 17Ν, που δεν απολογήθηκε ποτέ για τα εγκλήματά του, και την υπόθεση του Ξηρού, έχει σχηματιστεί μία ομάδα στην Ουάσιγκτον, που αποτελείται από πρώην διπλωμάτες και συγγενείς των θυμάτων, η οποία ήδη αντιδρά με ένα πολύ επιθετικό τρόπο στην πιθανότητα αποφυλάκισής τους. Οι προειδοποιήσεις πάνε και έρχονται στην Αθήνα.

  • Ως γνωστό, στις 13 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει στην Ουάσιγκτον ο στρατηγικός διάλογος της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι μία από τις καλές στιγμές της ελληνικής διπλωματίας και του προηγούμενου υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, και θα συμμετέχουν πολλοί αξιωματούχοι της ελληνικής και της αμερικανικής κυβέρνησης.

Μία από τις κατηγορίες του στρατηγικού διαλόγου, που πρότεινε η αμερικανική πλευρά είναι η αντιτρομοκρατική συνεργασία. Επίσης πρότεινε και θα συζητηθεί το κεφάλαιο της ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτών των κατηγοριών, η εσωτερική τρομοκρατία στην Ελλάδα είναι ένα βασικό ζήτημα.

Οι Αμερικανοί δέχονται ότι έχει μειωθεί ο αντιαμερικανισμός, διότι είναι ένα γεγονός. Η κυβέρνηση της Αριστεράς ήταν αυτή που κατάφερε να «δαμάσει» το φαινόμενο, αλλά και η οποία το δημιούργησε, εκμεταλλευόμενη την τραγωδία της Κύπρου.

Θα το επαναλάβω για πολλοστή φορά: Οι Ηνωμένες Πολιτείες ναι μεν απολογήθηκαν και για την επιβολή της προδοτικής χούντας, μέσω του τότε προέδρου Μπιλ Κλίντον, και για το έγκλημα εις βάρος της Μεγαλονήσου μέσω του μακαρίτη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να διορθώσουν το τεράστιο ατόπημα του Χένρι Κίσιγκερ και της τότε κυβέρνησης της χώρας. Αντίθετα, προσπάθησαν να επιβάλουν το ρατσιστικό σχέδιο Ανάν, το οποίο ήταν έντονα φιλοτουρκικό.

  • Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δέχονται επίσης ότι έχουν μειωθεί οι επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων. Αλλά τους ανησυχεί ότι η Αθήνα δεν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις ανησυχίες τους για τον Κουφοντίνα. Μπορεί οι ελληνικές αρχές να διαφωνούν, αλλά οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν πως ο εκτελεστής της 17Ν εργάζεται μέσα από τη φυλακή για τη δημιουργία του νέου «αντάρτικου». Και όταν εξέλθει αυτής, θα εμπνεύσει πολλούς νέους ανθρώπους να τον ακολουθήσουν, όπως δήλωσαν και δημόσια.

Όσοι παρακολουθούν τον τρόπο δράσης και αντίδρασης των Αμερικανών, έχουν ήδη εντυπωσιαστεί από το γεγονός ότι κάθε φορά που δίνεται άδεια στον Κουφοντίνα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει αυτεπάγγελτα δήλωση εναντίον του, χρησιμοποιώντας προσωπικές αναφορές.

Αυτό και μόνο δείχνει τι θα ακολουθήσει στην περίπτωση που αφεθεί ελεύθερος επειδή αυτό απαιτούν οι σχετικοί νόμοι. Μερικοί φίλοι της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον τρέμουν με την ιδέα ότι ο εκτελεστής της 17Ν θα εξαφανιστεί και δεν θα επιστρέφει στη φυλακή. Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα, υποστηρίζουν.

Η ελληνική ομάδα που θα ασχοληθεί με τα θέματα της τρομοκρατίας και της ασφάλειας στον στρατηγικό διάλογο, πρέπει να προετοιμαστεί και για το ενδεχόμενο να τεθούν για συζήτηση οι υποθέσεις του Κουφοντίνα και του Ξηρού. Εικάζω ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας για την επτάωρη συνάντηση της 13ης Δεκεμβρίου, έχει γίνει ήδη η σχετική συζήτηση και οι Αμερικανοί έχουν κάνει γνωστές τις προθέσεις τους.

  • Σίγουρα η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη. Αλλά το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό. Είναι δυνατόν να δοκιμαστούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και ίσως να έχουμε και κυρώσεις, για τα μάτια του οποιουδήποτε τρομοκράτη;

Το θέμα απαιτεί την εσπευσμένη ενασχόληση του ίδιου του Πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας ας μην το αφήσει στους «ψεκασμένους»…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Άβυσσος η ψυχή τους: Προτιμούν τις εγγυήσεις της Τουρκίας, όχι του ΝΑΤΟ οι Κύπριοι ηγέτες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: