Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι αναφορές του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη για το θέμα της ψηφοφορίας νομοθεσιών για τα κόκκινα δάνεια, το θέμα της διάνοιξης των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Λεύκας, την ερχόμενη Δευτέρα, το νέο νομοσχέδιο για τις ποινές σε τροχαίες παραβάσεις, οι αντιδράσεις για το θέμα του κέντρου φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών στο Ζύγι και έρευνα που καταδεικνύει ότι η Κύπρος διαθέτει το χαμηλότερο ποσοστό γεννητικότητας στον κόσμο, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κάλυψη για τα ‘κόκκινα’», γράφει ότι πλήρη κάλυψη στους βουλευτές, που ψηφίζουν νομοθεσίες για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την στιγμή που αρκετοί από αυτούς έχουν ΜΕΔ, έδωσε σε χθεσινές δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έμμεση απάντηση στις απειλές του Ρώσου Πρέσβη αναφορικά με την αυτοκεφαλία της ουκρανικής εκκλησίες έδωσε η Εκκλησία της Κύπρου. Αλλού αναφέρεται στην έκρηξη ρυμουλκούμενου καζανιού μπογιάς στη Λεμεσό, σημειώνοντας ότι από τύχη δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Περί όνου σκιάς το φυλάκιο στη Δερύνεια» αναφέρεται στο τουρκικό φυλάκιο της Δερύνειας, που αποτελούσε εμπόδιο στη διάνοιξη του ομώνυμου οδοφράγματος, σημειώνοντας ότι αυτό δεν ήταν στο συγκεκριμένο σημείο αλλά πολύ πιο πίσω με τους Τούρκους να προωθούνται «εν μια νυκτί» μετά την κατάπαυση του πυρός. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η τ/κ πλευρά υλοποίησε χθες τα τελευταία από τα συμφωνηθέντα έτσι ώστε την ερχόμενη Δευτέρα να ανοίξουν τα οδοφράγματα Δερύνειας και Λεύκας – Απλικίου. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής παραδέχθηκε ότι η Βουλή ψηφίζει υπέρ των τραπεζών και τις έχει κάνει «άγρια θηρία», αλλά δεν θεωρεί πως προκύπτει θέμα με βουλευτές που ενδεχομένως έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Έρχεται και ο γερανός», γράφει ότι με το νέο νομοσχέδιο για τροχαίες παραβάσεις αυτόματα θα χάνουν την άδεια οδήγησης όσοι τρέχουν με υπερβολική ταχύτητα ή όσοι οδηγούν υπό την επήρεια υψηλών ποσοστών αλκοόλης. Προνοείται η μετακίνηση οχημάτων με γερανούς. Αλλού γράφει ότι σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε όταν μετά από έκρηξη σε καζάνια με μπογιά, που ρυμουλκούνταν από ειδικό όχημα των Δημοσίων Έργων, πέντε άτομα τραυματίστηκαν και κατέληξαν στο νοσοκομείο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στις υπόλοιπες πόλεις, πέραν της Λευκωσίας και στις ορεινές περιοχές, επεκτείνεται η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.

Η «Χαραυγή», κάτω από τον τίτλο «Δεν είναι εχθροί τα παιδιά – θέματα πολέμου», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ολιγωρία επέδειξε η κυβέρνηση Αναστασιάδη με το κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών στο Ζύγι, επιτρέποντας στο Κοινοτικό Συμβούλιο με τη στήριξη του νεοφασιστικού ΕΛΑΜ να σκορπούν ρατσισμό και ξενοφοβία. Αλλού γράφει ΄τι κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές από έκρηξη σε καζάνι με μπογιά στη κεντρική πολυσύχναστη λεωφόρο Ομονοίας στη Λεμεσό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας ζει με αυξημένη ανασφάλεια στο εργατικά θέματα, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, κάνοντας λόγο για ανύπαρκτη κυβερνητική πολιτική στήριξης νεαρών και χαμηλόμισθων ζευγαριών.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Το ποσοστό γεννητικότητας μας είναι το χαμηλότερο στον κόσμο», γράφει ότι η Κύπρος διαθέτει το χαμηλότερο ποσοστό γεννητικότητας στον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα της έκδοσης The Lancet, με τις Κύπριες γυναίκες να έχουν κατά μέσο όρο ένα παιδί στη ζωή τους, πολύ χαμηλότερα από το ποσοστό ανανέωσης του πληθυσμού που είναι περίπου το 2,1. Αλλού γράφει ότι το ατύχημα στη Λεμεσό με την έκρηξη των καζανιών μπογιάς θα ήταν πολύ χειρότερο αν δεν υπήρχε η γρήγορη ανταπόκριση ενός αστυνομικού και λειτουργών των δημοσίων έργων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Υπουργείο Παιδείας ζητά κονδύλι €24.000 από το ΥΠΟΙΚ για να καλύψει το κόστος φύλαξης των κειμένων ενόψει των κυβερνητικών εξετάσεων.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
10/11/2018 10:28

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: