Το Κυπριακό στην αντικατοχική του βάση: Μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί βιώσιμη λύση




Του δρα ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΙΛΟΓΕΝΗ

Η θεωρία περί χαλαρής ομοσπονδίας, δεν είναι καινούργια. Έχει πατέρα τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που μετά το «Η Κύπρος είναι μακράν», συμβούλεψε να δώσουμε προτεραιότητα στην ανάκτηση εδαφών γιατί, λόγω του σε βάρος μας συσχετισμού δυνάμεων, η λύση δεν θα ήταν βιώσιμη.

Τη στρατηγική αυτή εφαρμόσαμε κατά τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια. Ωστόσο, παρότι αναγνωρίσαμε στο ψευδοκράτος ακόμα και δικαίωμα να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες (βλέπε συμφωνίες με Τουρκία στο σχέδιο Ανάν), αφού διχοτομήσαμε και την ταλαιπωρημένη μας κυριαρχία (ανακοινωθέν 14.2..14), αφού νομιμοποιήσαμε τους έποικους ακρωτηριάζοντας βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων μας, ξαφνικά διαπιστώσαμε ότι οι οδυνηρές αυτές παραχωρήσεις ούτε σημαντική επιστροφή κατεχόμενου εδάφους εξασφαλίζουν, ούτε λειτουργική λύση.

  • Αντίθετα πρέπει να συμπληρωθούν με νέες παραχωρήσεις, για να λειτουργήσουν οι παλιές! Με την Τουρκία να απειλεί την ΑΟΖ μας καθημερινά, τον κατοχικό της στρατό να παραμένει εγγυητής μιας νέας τουρκοκρατίας και τους στρατηγικούς μας εταίρους αντί να απειλούν τον κατακτητή, να απειλούν το θύμα του με ανάκληση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αν δεν υποκύψουμε κι αυτή τη φορά! Πρόκειται προφανώς για τη στρατηγική Κίσσιγκερ στην οποία οι Αμερικανοί επιμένουν, ενώ οι ηγέτες ΔΗ.ΣΥ–ΑΚΕΛ, αντί να δουν τον ολοφάνερο φιλοτουρκικό εκβιασμό, σεκοντάρουν εμμένοντας στην αυτοδικαίωση της αδιέξοδης πολιτικής τους!

Όσο για τη χαλαρή ομοσπονδία, είναι ακόμα μια επικίνδυνη ουτοπία. Γιατί όσο αυτή θα γίνεται χαλαρότερη, τόσο πιο σφικτή θα αποβαίνει η διχοτόμηση. Που τελικά θα πάρει τη μορφή είτε δύο εντελώς ανεξάρτητων κρατών, είτε της ουσιαστικής συνομοσπονδίας, με σοβαρούς κινδύνους για τον κυπριακό Ελληνισμό.

  • Διότι πρώτον, η Τουρκία εποφθαλμιώντας ολόκληρη την Κύπρο, προχώρησε ήδη ανενόχλητη σε μαζικό εποικισμό των κατεχομένων.
  • Δεύτερον, ο ενεργειακός πλούτος της Κύπρου βρίσκεται κατά κύριο λόγο στην πλευρά των ελεύθερων περιοχών και η Τουρκία μόνο με συνομοσπονδιακή λύση μπορεί να τον ελέγξει, μέσω των Τ/κ.

Γι’ αυτό, ενώ η δική μας πλευρά υποστηρίζει μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος, Τουρκία και Τ/κ επιμένουν ότι θα πρόκειται για νέο κράτος που θα προκύψει με την ένωση των δύο υφισταμένων defacto κρατών, θεωρώντας την Κυπριακή Δημοκρατία εκλιπούσα! Ασφαλώς η συνομοσπονδία, είναι λύση αντίθετη προς τις συμφωνίες περί Κύπρου, τον καταστατικό χάρτη και βασικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

  • Λύση όμως που δεν μπορεί να αποκλειστεί, όσο παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε μια αδιέξοδη διαδικασία με άξονα ένα σχέδιο που παρότι απέρριψε ο λαός, οι κυβερνήσεις μας ακόμα το κανακεύουν. Αν λοιπόν συνεχίσουμε την ίδια πορεία, η λύση που θα προκύψει θα είναι ουσιαστικά συνομοσπονδιακή, με την Τουρκία και τους Τ/κ να αξιώνουν δικαίωμα αυτοδιάθεσης εφ’ όλης της Κύπρου, μόλις ο τουρκόφωνος πληθυσμός (έποικοι με πολλαπλάσια γεννητικότητα συν Τ/κ), θα συναποτελέσουν πλειοψηφία.

Είναι ενδεικτικό και από τις εκθέσεις του ΓΓ, ότι ο ΟΗΕ παραγνωρίζει την τουρκική κατοχή και εξισώνοντας το θύμα με τον θύτη, χειρίζεται το Κυπριακό ως διακοινοτική διαφορά! Ανάγκη λοιπόν επανατοποθέτησης του Κυπριακού στην αντικατοχική του βάση, γιατί μόνο αυτή μπορεί να εξασφαλίσει βιώσιμη λύση.

  • Η λύση αυτή πρέπει οπωσδήποτε να εγγυάται την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκλείοντας τη διχοτόμηση και διασφαλίζοντας πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη μία κυριαρχία, την κυπριακή ΑΟΖ και τη λειτουργικότητα του κράτους.

Προϋποθέσεις, που όπως ήδη αποδείχθηκε, δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε εγκλωβισμένοι στην παρούσα διαδικασία. Απαιτείται νέα διαδικασία με βάση τις αρχές του ΟΗΕ και όχι τα τετελεσμένα της εισβολής.

  • Απόφαση που μπορεί να εξασφαλιστεί από ευρεία διεθνή διάσκεψη με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ καθώς και όλων των κρατών της περιοχής των οποίων η ΑΟΖ αμφισβητείται από την Τουρκία, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Διάσκεψη που θα ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο, να γνωματεύσει τόσο για το διαχωρισμό της ΑΟΖ στην περιοχή, όσο και για την τουρκική κατοχή, τον εποικισμό, το προσφυγικό και την παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με βάση τις δύο γνωματεύσεις, να κληθούν τα ενδιαφερόμενα μέρη να διαπραγματευθούν την οριστική επίλυση των δύο προβλημάτων. Μια τέτοια διαδικασία, θα βασίζεται στις αρχές του ΟΗΕ, που ως αδύνατο μέρος, μόνο δικαστικώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε. Η ακολουθούμενη διαδικασία αποτυγχάνει για 44 χρόνια, γιατί διεξάγεται υπό τον ασφυκτικό κλοιό της τουρκικής κατοχής. Και αν ποτέ επιτύχει, θα επιβραβεύει απλώς τα αποτελέσματά της.

(*) Πρέσβης ε.τ. – Το κείμενο δημοσιεύθηκε στις ΑΠΟΨΕΙΣ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Δεν ιδρώνει το αυτί Αμερικανών και Γάλλων για τον “Πορθητή”: Τα οικόπεδα “Ελλάδα και Κύπρος”

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: