Κλειδί για τις φρεγάτες Belhara, τα ελληνικά ομόλογα: Πρέπει να τα ξεκλειδώσει ο Μακρόν




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Τα Γαλλικά κλιμάκια πάνε κι έρχονται στην Αθήνα, το Παρίσι με κάθε τρόπο δείχνει ότι θέλει να μπει δυναμικά εντός των εξοπλιστικών εξελίξεων στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει κρύψει κι αυτό από την πλευρά του τη συγκεκριμένη προτίμηση.

Από την άλλη πλευρά το παζάρι καλά κρατεί με προσφορές που φτάνουν ξανά στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας από την πλευρά του Παρισιού και είναι όπως λένε ιδιαίτερα δελεαστικές, όμως η Ελληνική πλευρά φαίνεται πως ξεκαθαρίζει γι’ ακόμη μια φορά το τοπίο.

Οι άνθρωποι που κινούν τα νήματα στα εξοπλιστικά της χώρα μας αυτή τη στιγμή , έρχονται να υπενθυμίζουν προς τους ενδιαφερόμενους Γάλλους, ότι το κλειδί του ταμείου για τις φρεγάτες τύπου Belhara, το κρατά ο Εμμανουέλ Μακρόν και μέχρι στιγμής, πιθανό δεν έχει βρεθεί το κατάλληλο timing , που θα τον κάνει να ξεκλειδώσει το χρηματοκιβώτιο στο οποίο υπάρχουν τα Ελληνικά ομόλογα και που θα πρέπει η Γαλλία να επιστρέψει χρήματα στην χώρα μας.

Πάντως το θέμα των φρεγατών τύπου Belhara δείχνει να περιπλέκεται από τη μια κι από την άλλη πλευρά να είναι ξεκάθαρο διότι πολύ απλά ο έχων τα χρήματα μάλλον θα δώσει και τη λύση.

O γερμανικός παράγοντας…

Τι εννοούμε πως περιπλέκεται, η κατάσταση; Aνώτατες πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα πως έχει εξελίχθη, λένε πρώτον ότι το περιβόητο ξεκλείδωμα του χρηματοκιβωτίου έως τώρα δεν έχει γίνει διότι υπάρχουν πιέσεις από τη Γερμανία που δείχνει πως δεν συμφωνεί ή μάλλον και ενοχλημένη από τη στιγμή που το Πολεμικό Ναυτικό δεν ασχολήθηκε τόσο πολύ με τα νέα ναυπηγηθέντα Γερμανικά πλοία.

Ποιος θα μπορούσε να ρίξει άδικο, στο παρελθόν είδαμε τον αγώνα που δόθηκε από τους Έλληνες ειδικούς για να έρθουν στα ίσια τους τα περιβόητα υποβρύχια. Επιπλέον η Γερμανία από πλευράς εξοπλισμών έχει πάρει μόνο παραγγελίες για τορπίλες και βλήματα για τα άρματα Leo.

Αυτός είναι ο ένας παράγοντας που τοποθετείται εμβόλιμα κοντά στο πρόγραμμα των Belhara ίσως σε μια προσπάθεια να μπορέσει ν’ αποκομίσει περισσότερα οφέλη για τη Γερμανική αμυντική βιομηχανία.

Ο άλλος παράγοντας σύμφωνα πάλι με τις ίδιες πηγές , οι οποίες προσπαθούν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα να προχωρήσουν στην αυγή της επόμενης ημέρας για το Πολεμικό Ναυτικό που σίγουρα θα παίξει τον μεγάλο ρόλο τα επόμενα χρόνια, έρχεται εκ των έσω και είναι οι αντιθέσεις που προκρίνονται από το υπουργείο οικονομικών με αξιωματούχους του, να διαμηνύουν προς την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πολιτική και στρατιωτική, πως τα χρήματα των ομολόγων σε καμία των περιπτώσεων δεν θα τοποθετηθούν ως μαξιλάρι για την απόκτηση των νέων φρεγατών και πως αυτά τα δις ευρώ έχουν μόνο μια κατεύθυνση, αυτή της αποπληρωμής του χρέους προς τους δανειστές.

Ως παρανομαστής σ’ αυτά τα δυο σενάρια έρχεται η ίδια η Γαλλία η οποία τι θα θελήσει; Φυσικά να κλείσει την «κερκόπορτα», τα χρήματα της αποπληρωμής να παραμείνουν στα ταμεία της πατρίδας τους και να μην φύγουν προς την Ελλάδα.

Ο μόνος τρόπος για να το πετύχει αυτό είναι η τελική συμφωνία με την Ελλάδα για τη ναυπήγηση των Ελληνικών Belhara, μια το 2022 και η δεύτερη το 2024 και κάπως έτσι η Ελλάδα θα έχει εξοφληθεί απ’ αυτά που της χρωστά η Γαλλία, ενώ αυτά τα χρήματα θα παραμείνουν στα χρηματοκιβώτια των Ιλισίων πεδίων από τη στιγμή που με τα συγκεκριμένα δις η Αθήνα θ’ αποπληρώσει τις πρώτες δυο ψηφιακές της φρεγάτες.

Yποστήριξη Mirage 2000

Πάντως εκείνο που γίνεται γνωστό είναι πως εκτός του Γαλλικού κλιμακίου για τις Belhara που είναι στην Αθήνα και στην ατζέντα τους έχουν μια πολύ γενναιόδωρη πρόταση όπως είπαμε και πριν, άλλες επιτροπές τρέχουν για την τελική φάση της συμφωνίας για την υποστήριξη των Mirage 2000.

Μάλιστα εντός των ημερών θα υπάρξει και νέος διαγωνισμός για την υποστήριξη των Super Puma, το υπερ όπλο της Πολεμικής Αεροπορίας που έκανε τη μεγάλη διαφορά στην έρευνα και τη διάσωση στο Αιγαίο και που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η χώρα μας ν’ αφήσει ακάλυπτο αυτό τον τόσο ευαίσθητο τομέα.

  • Τέλος επειδή συμβαίνουν όλα τα προαναφερθέντα, το βλέμμα της Αθήνας έχει στραφεί και προς άλλες κατευθύνσεις μήπως και ξαφνικά στραβώσει εντελώς το κλίμα, γι’ αυτό θα επανέλθουμε με νέες πληροφορίες καθώς άνθρωποι που εργάζονται πραγματικά σιωπηλά, προσπαθούν για το καλύτερο αύριο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι συναντήσεις αυτές τις μέρες εντός της Ελλάδας και μακριά από τη χώρα μας είναι κρίσιμες και κάποιες απ’ όλες ίσως προκριθούν.

    “Αναπτερώνονται” τα Mirage 2000: Στην τελική φάση η συμφωνία για την υποστήριξή τους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: