Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η αναστολή λειτουργίας χθες βράδυ της Cobalt Air, η παραίτηση Νίκου Κοτζιά από το ΥΠΕΞ της Ελλάδας, οι εξελίξεις στον τομέα της Υγείας και το Κυπριακό είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Θα μας επηρεάσει;» γράφει για την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από το ελληνικό ΥΠΕΞ την πιο κρίσιμη ώρα του Κυπριακού και αναφέρει ότι ο κ. Κοτζιάς αιφνιδίασε με την παραίτησή του μετά από τον ενδοκυβερνητικό «καβγά» με τον Π. Καμμένο και ότι ο Πρωθυπουργός Τσίπρας αιφνιδίασε «δύο φορές» αποδεχόμενος την και αναλαμβάνοντας ο ίδιος το ελληνικό ΥΠΕΞ. Αλλού γράφει ότι σε αναστολή λειτουργίας της μπήκε από χθες βράδυ η κυπριακή αεροπορική εταιρεία Cobalt και ότι έγινε ολονύκτια σύσκεψη στο Υπουργείο Μεταφορών για αποφάσεις αλλά και διευθετήσεις μεταφοράς των επιβατών με άλλες εταιρείες. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι καθαρές ευθύνες στη τότε κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια αλλά και στο γεγονός ότι υπήρχε ένα «κλειστό κύκλωμα», όπως το χαρακτήρισε, στο Συνεργατισμό, το οποίο δεν μπορούσε να σπάσει η Κεντρική Τράπεζα αλλά μόνο η κυβέρνηση επέρριψε ο Αθανάσιος Ορφανίδης.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Έμεινε χωρίς φτερά και λεφτά η Cobalt» γράφει ότι μετά την αποτυχία εξεύρεσης νέων επενδυτών για ανατροφοδότηση της εταιρείας με νέα κεφάλαια η διοίκηση της Cobalt Air αποφάσισε χθες το βράδυ να αναστείλει το πτητικό της πρόγραμμα και ότι το Υπουργείο Μεταφορών ανέλαβε τον επαναπατρισμό των εγκλωβισμένων επιβατών. Αλλού ο «Π» γράφει για την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά και αναφέρει ότι ενοχλήθηκε από το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε ίσες αποστάσεις μεταξύ του ιδίου και του κ. Καμμένου όσον αφορά την αντιπαράθεση που προκλήθηκε μεταξύ των δύο Υπουργών λόγω της δήλωσης Καμμένου περί εναλλακτικών σχεδίων σε σχέση με το όνομα της πΓΔΜ. Σε άλλο θέμα κάνει λόγο για τρικλοποδιά στο ΓεΣΥ και γράφει ότι επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που θέλουν του γιατρούς να ψηφίζουν συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για την αποδοχή του νέου συστήματος υγείας.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Το ΓεΣΥ σε εμπόλεμη ζώνη» γράφει ότι ψήφισμα το οποίο θα περιλαμβάνει «ενιαία, δυναμική και δεσμευτική» απόφαση για το ΓεΣΥ, θα επικυρώσουν οι γιατροί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ στις 27 Οκτωβρίου και ότι ο Υπουργός Υγείας με γραπτή δήλωσή του ανέφερε ότι «είναι λυπηρό ότι οι συγκεκριμένοι κύκλοι θέτουν τα δικά τους προσωπικά και οικονομικά συμφέροντα υπεράνω της υγείας των Κύπριων πολιτών». Αλλού και κάτω από σχετική φωτογραφία ο «Φ» γράφει ότι η Λευκωσία έγινε ένας κυκλοφοριακός λαβύρινθος και κάνει λόγο για αύξηση των οχημάτων που εισέρχονται στην πρωτεύουσα κατά 3.300 την ημέρα σε σχέση με το 2015. Σε άλλο θέμα γράφει για κρίση – σοκ στην Αθήνα και ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έφαγε τον Κοτζιά.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Χωρίς λύση έπονται δύσκολα για το Φ.Α.» γράφει ότι η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς και για αυτοδικαίωση, αλλά για προβληματισμό, πρωτίστως σχετικά με το τι πρέπει να γίνει, σημειώνει το ΑΚΕΛ, καθώς και ότι προβληματισμό προκαλούν και οι αναφορές του ΓΓ για το ζήτημα του φυσικού αερίου, οι οποίες καταδεικνύουν ότι χωρίς λύση του Κυπριακού θα αντιμετωπίσουμε τεράστιες δυσκολίες. Αλλού γράφει για την κατάθεση χθες στην Ερευνητική Επιτροπή της Σουζάνας Πογιατζή για δεύτερη φορά, η οποία ανέφερε ότι δεν είναι πεπεισμένη ότι η συμφωνία της ΣΚΤ με την Altamira ήταν «σωστή, λογική, δίκαιη ή ακόμα και άμεμπτη». Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι δεκαοχτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε κολέγιο στην Κριμαία και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο «Καταρρέει η Cobalt, καθηλωμένα στο έδαφος τα αεροπλάνα» γράφει ότι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία με βάση την Κύπρο αποφάσισε να ακυρώσει όλες τις πτήσεις τις από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και ότι δημοσιεύματα αναφέρουν πως δεν κατάφερε να φτάσει σε συμφωνία με ενδεχόμενο Ευρωπαίο επενδυτή. Αλλού και κάτω από σχετική φωτογραφία γράφει ότι μέχρι και στα πρωτοσέλιδα του Ηνωμένου Βασιλείου έφτασαν τα τρία γατάκια από την Κύπρο τα οποία ανακαλύφθηκαν παγιδευμένα μέσα σε αυτοκίνητο έχοντας επιζήσει ταξίδι μιας εβδομάδας χωρίς φαγητό και νερό. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής είπε στην Ερευνητική ότι `ο Συνεργατισμός δολοφονήθηκε`.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
18/10/2018 07:54

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: