Ανάπτυξη του τουρισμού στην Βόρεια Ελλάδα με γνώμονα τον “Δρόμο του Μεταξιού”




Σταυροδρόμι πολιτισμών, ιδεών, αγαθών, ο δρόμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Εγνατία Οδός, η περιοχή που έδρασε ο Αριστοτέλης, ο δρόμος που επέλεξε ο ο Απόστολος Παύλος για τη διάδοση του Χριστιανισμού. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα κορυφαία χαρακτηριστικά του “Δρόμου του Μεταξιού”, όπως αποτυπώνεται η διαδρομή του στην Κεντρική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού της Περιφέρειας, Αλέξανδρος Θάνος, μιλώντας από το βήμα της 8ης Διεθνούς Συνάντησης στον Δρόμο του Μεταξιού, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ.Θάνος τόνισε την ευκαιρία που ανακύπτει, μέσα από την ανάδειξη του Δρόμου του Μεταξιού και των συνεργασιών που καλλιεργούνται, να προβληθεί ακόμη περισσότερο η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και ο κομβικός της ρόλος.

Επεσήμανε για άλλη μια φορά τη σημασία της συνεργασίας στην υλοποίηση του εν λόγω συνεδρίου με το υπουργείο Τουρισμού και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) και τη συνεισφορά του Thessaloniki Convention Bureau, της αεροπορικής εταιρείας Aegean Airlines, του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, του Pacific Asia Travel Association και του ΑΠΘ.

Ειδικότερα, το ΑΠΘ με τη δημιουργία του “Ευρωπαϊκού Διεπιστημονικού Κέντρου Τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού” έχει αναλάβει ένα μεγάλο επιστημονικό έργο. Το κέντρο, που ιδρύθηκε με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού, διεξάγει ερευνητικό έργο, το οποίο θα παραδώσει στις τοπικές αρχές με σκοπό να το αξιοποιήσει η τουριστική βιομηχανία, σύμφωνα με όσα είπε η πρόεδρός του, Στέλλα Κωστοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Η κ.Κωστοπούλου επεσήμανε ότι το κέντρο διεξάγει έρευνες και μελέτες σε ευρωπαϊκή και διεθνή κλίμακα, προάγει τις διεθνείς συνεργασίες και αναδεικνύει τις προοπτικές για να αξιοποιηθούν η υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά του Δρόμου του Μεταξιού. Έχει αναλάβει την καταγραφή του πολιτιστικού αποτυπώματος του Δρόμου του Μεταξιού στην Ελλάδα, την Αρμενία, την Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ την ίδια ώρα δημιουργεί βάσεις δεδομένων, πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών και συμμετέχει σε εκπαιδευτικές δράσεις.

Στην Ελλάδα ο Δρόμος του Μεταξιού περνάει από πολλές περιοχές, όπως επεσήμανε η εκπρόσωπος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Θέμις Παναγιωτοπούλου. Περιοχές όπως το Σουφλί, η Γουμένισσα, η Πυλαία, η Κοζάνη είναι από τις πλέον γνωστές στη Βόρεια Ελλάδα. Στον Ελληνικό δρόμο του Μεταξιού ωστόσο συμπεριλαμβάνονται και περιοχές της Θεσσαλίας, της Αττικής, της Πελοποννήσου και ορισμένα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνο συνεργασίας ΑΠΘ- UNWTO

Στο μεταξύ νωρίτερα, ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας και ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) , Ζουράμπ Πολολικασβίλι, υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας. Σκοπός του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού είναι, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της διεπιστημονικής έρευνας στον τομέα του τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού, η υλοποίηση έργων που σχετίζονται με τη διάδοση του τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού, καθώς και η συνδιοργάνωση ημερίδων και εκδηλώσεων.

Ολοταχώς για οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδα και Αίγυπτος: Τι συμφώνησαν Τσίπρας και αλ Σίσι

10/10/2018 18:24
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νικόλ Καζαντζίδου
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: