Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το ενδεχόμενο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να ζητήσει τις θέσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο κατά πόσο το πλαίσιο του μπορεί να αποτελέσει βάση «στρατηγικής συμφωνίας», η κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και το ενδεχόμενο να ξεσπάσει νέα κρίση στην παιδεία για τις τετράμηνες εξετάσεις, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Το πάρε (και) δώσε στην εκπαίδευση» γράφει πως σημαντικές υποχωρήσεις και αρκετά βήματα προς τα πίσω χρειάστηκαν να γίνουν από πλευράς Κυβέρνησης για να εξέλθει η παιδεία μας από την κρίση. Αλλού γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τις προθέσεις της δικής μας πλευράς, εκφράζοντας ετοιμότητα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στη βάση των έξι σημείων του πλαισίου Γκουτέρες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε πρωτοβουλία της Βουλής για επανασύσταση του Συνεργατικού Κινήματος.

Ο “Πολίτης” στο κύριο του θέμα με τίτλο “Ιδού το πλάνο για τις εξετάσεις στα 4μηνα» γράφει πως δεν πρόλαβε να κοπάσει η κρίση στην παιδεία και μια νέα ίσως να ακολουθήσει μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και οργανωμένων γονέων με αιτία τις τετράμηνες εξετάσεις. Αλλού γράφει ότι σε 15 νομικούς λόγους βασίζεται η ένσταση που καταχώρισαν στο Ανώτατο οι δικηγόροι Χρυσαφίνης και Πολυβίου εκ μέρους της Βουλής για την αναφορά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του νόμου για επιστροφή του Γ. Παπαδόπουλου στα έδρανα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αποκαλύφθηκε χθες στην Ερευνητική Επιτροπή ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα κάλυπτε το όποιο κενό στην αύξηση κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας αν δεν καλυπτόταν από τους ιδιώτες επενδυτές.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Θέμα ‘στρατηγικής συμφωνίας”, γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι τις θέσεις των Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακκιντζί στο κατά πόσο μπορεί το πλαίσιο του να αποτελέσει βάση «στρατηγικής συμφωνίας» αναμένεται ότι θα ζητήσει σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Αλλού, γράφει πως το ενδεχόμενο και άλλου κινήτρου πέραν αυτού των λύτρων, το οποίο προβάλει ο ίδιος ο απαγωγέας των δύο 11χρονων παιδιών εξετάζουν οι ανακριτές της υπόθεσης που συγκλόνισε το παγκύπριο. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι στριμωγμένοι σε ένα σε ένα τμήμα μερικών τετραγωνικών μέτρων βρίσκονται ασθενείς, γιατροί, νοσηλευτές, φοιτητές και μηχανές αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο Λεμεσού.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Νοσοκομεία στο έλεος των τρωκτικών» γράφει πως ετοιμόρροπο κτίριο, τρωκτικά και κατσαρίδες, έλλειψη ασφάλειας και έλλειψη ιατρών συνθέτουν την όλη απογοητευτική εικόνα του παλαιού νοσοκομείου Λεμεσού. Αλλού γράφει πως επιπλέον τρία εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των εργασιών της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά στην Κύπρο δίνει η Κομισιόν αναγνωρίζοντας το έργο της Επιτροπής. Σε άλλο της θέμα γράφει τίποτα καινούργιο δεν είχε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ΓΣ του ΟΗΕ.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail, στο κύριο θέμα με τίτλο «Η πολιτική για την υγεία είναι χαοτική» γράφει ότι η κρατική πολιτική για την υγεία χαρακτηρίστηκε «χαοτική» και «άνω κάτω» από τους βουλευτές παρακινώντας τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου να τους καταλογίσει λαίκισμό. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσφώνησε την ΓΣ του ΟΗΕ την Πέμπτη λέγοντας ότι είναι ανήσυχος για την παρέλευση του χρόνου και των συνεπειών που ενδεχομένως θα έχει αυτό στις διαπραγματεύσεις για επανένωση της Κύπρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης έχει δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου έγγραφο που εξηγά πως η Κύπρος σκοπεύει να εφαρμόσει τη συμφωνία για το Brexit που καλύπτει τα δικαιώματα διαμονής των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου και των μελών της οικογένειας τους.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», κάτω από τον τίτλο «Αναλαμβάνουν δράση τα γεωτρύπανα» γράφει ότι ετοιμάζονται να τρυπήσουν στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ οι Αμερικανοί πετρελαϊκοί κολοσσοί, ενώ σε θέση μάχης είναι και το τουρκικό γεωτρύπανο με τον Ερντογάν να εκπέμπει πολεμικές ιαχές. Αλλού γράφει ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τους κυβερνώντες και τις αρχές «ασφαλείας». Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Παιδείας πριν αλέκτωρ λαλήσει μεθοδεύει παράκαμψη της Μικτή Επιτροπή Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΜΕΠΕΥ).

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι», υπό τον τίτλο «Επικίνδυνες αντιφάσεις στον ΟΗΕ» γράφει για αντιφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που είναι άκρως παραπλανητικές για τον λαό του οποίου το μέλλον διαπραγματεύεται. Αλλού γράφει για εμπεριστατωμένη απάντηση στην «άλλη πρόταση» του νομικού Πόλυ Πολυβίου για το Κυπριακό από το νομικό Πάνο Ιωαννίδη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το καζίνο στη Λεμεσό δέχθηκε 175 χιλιάδες επισκέπτες.

ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
28/09/2018 08:15

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: