Γιατί έχουν αγχωθεί πάλι οι οπαδοί της όποιας λύσης και της όποιας διαδικασίας του Κυπριακού;




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι κρίσιμες για το Κυπριακό και τα ενεργειακά ζητήματα διεργασίες που αναμένονται να γίνουν το τρίτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών,  κινητοποιούν Αθήνα και Λευκωσία.

Οι δυο κυβερνήσεις είχαν την τελευταία περίοδο πολλές συζητήσεις ενώ σήμερα στην ελληνική πρωτεύουσα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό Τσίπρα για σκοπούς συντονισμού.

Αναμένεται να καθοριστούν οι κοινοί βηματισμοί ενόψει των αλλεπάλληλων επαφών που θα έχουν στη Νέα Υόρκη, Τσίπρας και Αναστασιάδης, όπως ασφαλώς και οι υπουργοί Εξωτερικών.

  • Ήδη έγινε μια σε βάθος συζήτηση μεταξύ των δυο υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και Νίκου Χριστοδουλίδη, την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα. Αμφότεροι, ως γνωστό, ταξίδευσαν μαζί σε Ισραήλ και Αίγυπτο για συναντήσεις με σημείο αιχμής την περιφερειακή συνεργασία και τα θέματα της Ασφάλειας και της Ενέργειας.

Σε σχέση με το Κυπριακό, διλήμματα δεν υπάρχουν.

  • Ελλάδα και Κύπρος δεν θα πρέπει να πέσουν στην παγίδα των εν δυνάμει μεσολαβητών, που θέλουν να παρασύρουν την ελληνική πλευρά σε μια διαδικασία με προδιαγραμμένο αποτέλεσμα αποτυχίας. Όπως, δηλαδή, έγινε σε Μοντ Πελεράν, Γενεύη και Κραν Μοντανά.
  • Εάν δεν διαπιστωθεί διαφοροποίηση, αλλαγή της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό, τι θα αποφέρει μια νέα Πενταμερής; Επιβεβαίωση του αδιεξόδου;

Δεν υπάρχει πολυτέλεια για νέα αποτυχία στο Κυπριακό. Για κάποιους προτεραιότητα είναι να επαναρχίσουν οι συνομιλίες το συντομότερο χωρίς να υπάρχουν τα παραμικρά εχέγγυα επιτυχίας. Προτιμούν μια κινητικότητα στο κενό παρά μια καλά προετοιμασμένη διαδικασία με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας.

Γι αυτό και οι δυο κυβερνήσεις, Ελλάδος και Κύπρου, θα πρέπει να επιμένουν σε μια καλή προετοιμασία με στόχο να βρεθεί κοινός τόπος. Μια νέα αποτυχία μπορεί να σπρώξει το Κυπριακό στα αζήτητα της διεθνούς κοινότητας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά τη συμμετοχή του σε δυο αποτυχημένες Διασκέψεις, στις οποίες προσήλθε μετά από επιμονή του τότε απεσταλμένου του, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, παρουσιάζεται επιφυλακτικός να αναλάβει νέα πρωτοβουλία. Γι αυτό ακριβώς το λόγο χρειάζεται προετοιμασία. Εκεί θα φανούν προθέσεις και διαθέσεις. Εκεί να κριθούν όλοι.

Είναι προφανές πως οι οπαδοί της όποιας λύσης θέλουν εδώ και τώρα νέα Διάσκεψη. Αγχώνονται. Είτε τους βγει η Πενταμερή είτε όχι, το ίδιο τους κάνει. Φτάνει να κινείται- έστω και στο απόλυτο κενό- το Κυπριακό.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Μία έρευνα, που ξεκίνησε το 1989, έκλεισε: Η ενοχή Κίσιγκερ μέσα από τα δικά του έγγραφα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: