Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου: Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων




Όλες σχεδόν οι εφημερίδες προβάλλουν σήμερα στο κύριό τους θέμα πληροφορίες για τις διεργασίες στο Κυπριακό και πώς σκοπεύουν να κινηθούν τα Ηνωμένα Έθνη μετά και την συνάντηση του ΓΓ με τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα, οι παρατηρήσεις της Τρόικα για το σχέδιο Εστία, η εξαγγελία του νέου κόμματος του Μάριου Καρογιάν, η απελευθέρωση των Αιγυπτίων ψαράδων και η κατάσταση στους προσφυγικούς οικισμούς.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Στενή παράταση» και γράφει ότι μέσα στο επόμενο 15νθήμερο ξεκαθαρίζει το σκηνικό και παίρνει τις τελικές του αποφάσεις ο Γκουτέρες ο οποίος δίνει μια τελευταία προθεσμία για νέες διαβουλεύσεις πριν την κατάθεση της έκθεσης για την Ουνφικύπ. Αλλού αναφέρει ότι εάν εξασφαλιστεί το ΝΑΙ στο σημερινό δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για την συμφωνία των Πρεσπών, τότε ανοίγει και ο δρόμος στη Βουλή για την απαραίτητη πλειοψηφία. Επίσης η «Α» αναφέρεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την Ελλάδα.

«Μηδέν προσδοκίες από Αντόνιο Γκουτέρες» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που αναφέρει πως ο ΓΓ δεν διαπίστωσε καμία αλλαγή από τις θέσεις του περασμένου καλοκαιριού και ότι η έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στις 15/10 αποτελεί ορόσημο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στις 21 Οκτωβρίου διεξάγεται το ιδρυτικό και καταστατικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης του Μάριου Καρογιάν και φιλοξενεί συνέντευξη των Μαρίνου Κλεάνθους και Γιάννου Λακκοτρύπη. Ο «Π» γράφει ακόμη για το νέο σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα τετράμηνα στα σχολεία.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο στο κύριό του θέμα «Στις ΗΠΑ με γεμάτη ατζέντα» γράφει ότι ο ΥΠΕΞ μεταβαίνει στις 8 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον και αναμένονται ανακοινώσεις για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με κορυφαίο θέμα στην ατζέντα τα ενεργειακά. Αλλού αναφέρει ότι η σύσταση των 18 ΣΠΙ πριν συνενωθούν σε μία τράπεζα ήταν τρικ για να νομίσει ο κόσμος ότι θα πάρει πίσω τον Συνεργατισμό ενώ από το 2013, σύμφωνα με την εφημερίδα, διαφάνηκε ότι αυτό ήταν αδύνατο. Επίσης ο «Φ» σε άλλο του ρεπορτάζ προβάλλει θέσεις της Κομισιόν για το Βαρώσι και την επιστροφή της πόλης.

«Διχοτόμηση θα φέρει το συνεχές αδιέξοδο» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Χαραυγής» που αναφέρει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επιμένει σε επανάληψη των συνομιλιών γιατί η στασιμότητα εξυπηρετεί τη διχοτόμηση. Αλλού φιλοξενεί ρεπορτάζ για τη διακίνηση με λεωφορείο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν να το επιλέξουν. Η «Χ» αλλού αναφέρει ότι στο έλεος σοβαρών προβλημάτων είναι οι προσφυγικοί οικισμοί σε Λινόπετρα και Άγιο Αθανάσιο.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Οι προφανείς αδυναμίες του σχεδίου Εστία» και αναφέρει ότι και οι δανειστές έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το σχέδιο Εστία για τις αναδιαρθρώσεις δανείων και ότι καλούν την Κυβέρνηση να αλλάξει τα κριτήρια. Αλλού γράφει ότι επέστρεψαν στη Λεμεσό οι πέντε Αιγύπτιοι ψαράδες που είχαν απαχθεί στα κατεχόμενα. Επίσης η εφημερίδα προβάλλει τις αλλαγές στο παραλιακό μέτωπο της Χλώρακας.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή της Κυριακής» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Η οικονομική διπλωματία επισκιάζει Κυπριακό» και γράφει πως από την εβδομάδα που πέρασε και τις επαφές στη Νέα Υόρκη αναδείχθηκε ο θετικός διπλωματικά ρόλος της Κύπρου και η εφαρμογή της στροφής προς ΗΠΑ. Αλλού γράφει ότι ο κυκλώνας Ξενοφών συνεχίζει το καταστροφικό του έργο στην Ελλάδα και ότι θα αρχίσει να εξασθενεί από αύριο το μεσημέρι. Επίσης η «Κ» γράφει ότι την ερχόμενη εβδομάδα συγκαλείται σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας για το θέμα των καμερών στα σχολεία.

«Κρεμάστε τους» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Σημερινή της Κυριακής» που αναφέρεται στα κρούσματα βίας σε παιδιά και στο πως αντιδρά η κοινωνία η οποία στην πλειοψηφία θεωρεί ότι οι ποινές που επιβάλλονται στους καταδικασθέντες για σεξουαλική κακοποίηση δεν είναι επαρκείς. Επίσης η «Σ» αναφέρεται στο Κυπριακό και στην αβεβαιότητα που επικρατεί μετά και τις επαφές στη Νέα Υόρκη. Αλλού προβάλλονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου υπό το φως των όσων διαμείφθηκαν για το θέμα στη Νέα Υόρκη κατά τις επαφές του Προέδρου και άλλων αξιωματούχων.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
30/09/2018 10:14

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: