Ελλάδα, η χώρα του μπάτε σκύλοι αλέστε: Ο “πόλεμος” των Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗ

Συνέβη και αυτό! Υπουργική οδηγία στους Τούρκους ψαράδες: Μην μπαίνετε στα Ελληνικά χωρικά ύδατα.

Το Τουρκικό Υπουργείο Γεωργίας και Δασών στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Hurriyet έστειλε οδηγία στις διευθύνσεις Αγροτικής και Πολιτικής των Επαρχιών Ανδριανούπολης, Δαρδανελίων, Μπαλικεσίρ, Αϊδινίου, Μούγλας και Σμύρνης όπου συνιστά στους Τούρκους αλιείς να αποφεύγουν περιστατικά και ατυχήματα που ζημιώνουν τη νομική και πολιτική θέση της χώρας, αποφεύγοντας ενέργειες που δεν μπορούν να εξηγηθούν και να καλυφθούν νομικά.

Δεν θα προσπαθήσω να ερμηνεύσω τον σκοπό της δημόσιας παραδοχής της γειτονικής χώρας ότι οι ψαράδες της παραβιάζουν τα εθνικά μας χωρικά ύδατα, γιατί αυτό θα φανεί στην πορεία του χρόνου, αφού είναι δεδομένο ότι οι Τούρκοι δεν κάνουν τίποτα τυχαία σε σχέση με το Αιγαίο και τη χώρα μας.

  • Το πώς φτάσαμε όμως στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση ώστε το επίσημο Τουρκικό κράτος να κάνει τη δημόσια παραδοχή ότι οι Τούρκοι ψαράδες παραβιάζουν τα Ελληνικά χωρικά ύδατα, είναι αποτέλεσμα της αλησμόνητης δήλωσης του σημερινού πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και ως εκ τούτου οι Τούρκοι ψαράδες μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι από τα Ελληνικά χωρικά ύδατα, φθάνοντας στο σημείο να πυροβολούν Ελληνικά αλιευτικά (στη Λέρο, στη Σαμοθράκη) και μάλιστα να φθάνουν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τις ακτές των νησιών μας, με τη Ελληνική ακτοφυλακή να είναι ωσεί παρούσα, γιατί δυστυχώς αυτές είναι οι οδηγίες που έχει από την πολιτική ηγεσία για να μην προκαλέσουμε επεισόδιο με τους Τούρκους.

Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο οι Έλληνες Ψαράδες Μέσης και Παράκτιας αλιείας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου έφτασαν στο σημείο να αποστείλουν εξώδικη Δήλωση- Διαμαρτυρία- Καταγγελία στις 3-9-2018στα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας με Επιφύλαξη Δικαιωμάτων, που το περιεχόμενο της αποτελεί κραυγή απόγνωσης και απελπισίας αφού οι Τούρκοι ψαράδες καννιβαλίζουν τα Ελληνικά χωρικά ύδατα με το Ελληνικό κράτος να ανέχεται αδιαμαρτύρητα αυτό το οποίο συμβαίνει εντός των χωρικών μας υδάτων.

Το περιεχόμενο της εξώδικης δήλωσης των ψαράδων μας κύριε Τσίπρα και κύριε Κοτζιά, αν στοιχειωδώς θέλουμε ακόμα να λεγόμαστε ανεξάρτητο κράτος, αποτελεί ντροπή.

  • Οι Έλληνες ψαράδες με απλά λόγια περιγράφουν τι συμβαίνει με τα Τουρκικά αλιευτικά σκάφη και την στρατηγική της Άγκυρας για την αλλαγή του σημερινού status στο Αιγαίο με ειρηνικό τρόπο.

Στην εξώδικη πρόσκληση αναφέρουν: Η Τουρκία λοιπόν με τη χρήση μεγάλου αριθμού αλιευτικών πλοίων που πλέουν σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και του θρακικού πελάγους, έχει αρχίσει να καταλαμβάνει χώρο με «ειρηνικά μέσα», προσπαθώντας έτσι να αποκτήσει έρεισμα ή ενός είδους «χρησικτησία» θαλάσσιων περιοχών, φθάνοντας πλέον εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων.

Σε άλλο σημείο της Εξώδικης πρόσκλησης καταγγέλλεται ότι:

Όμως δεν κινούνται μόνο στην παραμεθόριο, αλλά και στο δυτικό Αιγαίο σε περιοχές που υπάρχουν διεθνή ύδατα ( που απέχουν δηλαδή περισσότερο από 6 ναυτικά μίλια από την φυσική ακτογραμμή, δηλαδή από την παραλία), χωρίς όμως να περιορίζονται σε αυτά, αλλά πλησιάζουν ελληνικά νησιά και βραχονησίδες σε αποστάσεις ακόμα και μικρότερες του ενός μιλίου, αμφισβητώντας έτσι εμπράκτως την εθνική μας κυριαρχία.

President Recep Tayyip Erdoğan met with fishermen at Tarabya Bay in Istanbul and went fishing with them. Photo via Turkish Presidency

Και συνεχίζουν οι Έλληνες ψαράδες

Και σε όλο αυτό το καθεστώς της ανομίας και των παράνομων εκ μέρους της Τουρκίας ενεργειών, στις οποίες προβαίνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση, τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη, έρχεται να προστεθεί το γεγονός των εξονυχιστικών ελέγχων στους οποίους υποβάλλονται τα Ελληνικά αλιευτικά σκάφη, δεδομένου ότι ελέγχονται μέσω δορυφορικών συστημάτων για τις θέσεις τους, αλλά και την αλιευτική τους δραστηριότητα σε καθημερινή βάση και καθ’ όλη την διάρκεια του εικοσιτετραώρου από το Κέντρο παρακολούθησης αλιευτικών (Κ.Π.Α) του Υ.ΝΑ.Ν.Π.

Την ίδια στιγμή τα Τουρκικά αλιευτικά σκάφη «αλωνίζουν» ανεξέλεγκτα στις θάλασσες μας, ασκούν ανενόχλητα τις αλιευτικές και δραστηριότητες, ακόμα και πλησίον των ακτών μας σε τέτοιο βαθμό που μας προκαλεί πλέον ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΦΟΒΟ και ΣΥΓΧΥΣΗ σε ότι αφορά την ακεραιότητα των συνόρων μας, την κατασπατάληση των Ιχθυοαποθεμάτων, αλλά και την ανατροπή των ισορροπιών σχετικά με την εκμετάλλευση της θαλάσσιας πανίδας.

Σκάφος της Τούρκικης ακτοφυλακής δίπλα στα Ίμια εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Φωτογραφικό αρχείο Δημήτρη Διακομιχάλη 

Με αυτά και πολλά άλλα που καταγγέλλουν οι ψαράδες μας μπορεί κανείς να πει αβίαστα ότι: Στη σημερινή Ελλάδα δυστυχώς βρίσκει εφαρμογή ή ρήση: Μπάτε σκύλοι αλέστε και λεστικά μην δώσετε..

Δεν ασκούν οι ψαράδες μας εξωτερική πολιτική κύριοι του Υπουργείου των Εξωτερικών όπως τους κατηγορήσατε μόλις δημοσιοποιήθηκε η Εξώδικη Πρόσκληση.

  • Μήπως εσείς είστε αυτοί που δεν ασκείτε εξωτερική πολιτική ως είχατε υποχρέωση, που να διασφαλίζει τα Εθνικά συμφέροντα;

Γνωρίζοντας οι Τούρκοι, ότι η κυβέρνηση στη χώρα μας έχει υιοθετήσει το δόγμα του άκρατου κατευνασμού, εφαρμόζει την πολιτική του μαστίγιου και του καρότου.

Μην λησμονούμε ότι στην κυβερνητική πλειοψηφία των 152 βουλευτών υπάρχουν στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ τρεις βουλευτές Μουσουλμάνοι που σε κάθε ευκαιρία δηλώνουν Τούρκοι και αυτό το γνωρίζουν καλά στην Άγκυρα.

Γι’ αυτό βλέπουμε το επίσημο Τουρκικό κράτος να εκδίδει οδηγία πριν μερικές ημέρες να μην παραβιάζουν δήθεν οι Τούρκοι ψαράδες τα Ελληνικά χωρικά ύδατα και μερικές ημέρες μετά και μάλιστα πριν την συνάντηση Τσίπρα Ερντογάν στις ΗΠΑ στο περιθώριο της Γ.Σ του ΟΗΕ αφιερωμένο στην ειρήνη, αλήθεια ποια ειρήνη, οι Τούρκοι σ’ ένα παραλήρημα επίδειξης στρατιωτικής δύναμης και τσαμπουκά δέσμευσαν 18 περιοχές για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από το Θρακικό Πέλαγος μέχρι Νότιο Ανατολικά της Κρήτης. Μάλιστα κάποιες περιοχές από τις δεκαοκτώ καλύπτουν παράνομα περιοχές Ελληνικής κυριαρχίας.

  • Όλα αυτά που βιώνουμε στο Αιγαίο δυστυχώς, καθιστούν την Ελλάδα χώρα «μειωμένης Εθνικής κυριαρχίας»

Επί τέλους ας συνειδητοποιήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις αυτού του τόπου ότι υπάρχουν μόνο συμφέροντα και όχι φιλίες μεταξύ των κρατών και ότι επιβάλλεται να κοιτάξουμε κατάματα την σκληρή πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή μας.

Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αναλύσουν πως παίζεται το γεωπολιτικό παιγνίδι στη περιοχή μας, γιατί συνειδητά ή ασυνείδητα κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.

Πριν μερικές ημέρες οι Νορβηγοί επιστήμονες εγκατέλειψαν το Τουρκικό γεωτρύπανο που προοριζόταν για την έναρξη των γεωτρήσεων και βρέθηκαν αμέσως άλλοι πρόθυμοι και μάλιστα Αμερικανοί αυτή τη φορά να βοηθήσουν τους Τούρκους να ξεκινήσουν τις γεωτρήσεις.

Και εδώ πρέπει να απαντηθεί το μεγάλο ερώτημα. Αφού παραδόθηκε ο «αριστερός» Τσίπρας στους Αμερικανούς, τι πήρε για την ασφάλεια της χώρας είτε σε επίπεδο δηλώσεων, είτε σε επίπεδο εξοπλισμών για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να εξισορροπήσουμε την ανατροπή ισχύος που έγινε τα χρόνια των μνημονίων μεταξύ των δύο χωρών;

Πως θα μας στηρίξουν οι ΗΠΑ πρακτικά και ουσιαστικά για να αντιμετωπίσουμε την ανατροπή που επιχειρεί η Άγκυρα σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο και στη Ν.Α. Μεσόγειο με την απειλή άσκησης βίας προβάλλοντας συνέχεια την στρατιωτική της ισχύ;

  • Αξιοποιούμε στο έπακρο τις κακές Αμερικανοτουρκικές σχέσεις, που υπάρχουν σήμερα, για να κερδίσουμε κάτι;

Δυστυχώς δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο, γιατί τώρα παίρνουν μόνο οι ΗΠΑ.

Αλήθεια είμαστε έτοιμοι ως χώρα να αντιμετωπίσουμε την προοπτική να τα ξαναβρούν ΗΠΑ και Τουρκία με ανταλλάγματα στο Αιγαίο, τη Θράκη ή την Κύπρο, σε βάρος των Εθνικών μας συμφερόντων;

Γι’ αυτό επιβάλλεται και δεν θα κουραστώ να το γράφω, η χάραξη άμεσα Εθνικής Στρατηγικής που θα διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα

  • Δεν μπορεί καμμιά πολιτική δύναμη στη χώρα από μόνη της να διαμορφώσει μια πρόταση Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας.

Απαιτείται Εθνική συνεννόηση και πολιτική βούληση για να διαμορφώσουμε την Ελληνική Δύναμη Αποτροπής απέναντι στις Τουρκικές προκλήσεις, ώστε να μην τολμήσουν οι γείτονες μας να χρησιμοποιήσουν βία σε βάρος της χώρας.

Δεν μπορεί επιτέλους να κάνουμε συνεχή επίκληση του Διεθνούς Δικαίου και να καταγγέλλουμε τις Τουρκικές προκλήσεις στους Διεθνείς οργανισμούς και οι Τούρκοι με τους στρατηγικούς τους στόχους να διαμορφώνουν κλίμα παγκοσμίως ότι οι διεκδικήσεις τους έχουν βάση νομιμότητας.

  • Για να αντιμετωπιστεί η Τουρκική επιθετικότητα, πρέπει να υπάρξει άμεσα αλλαγή στάσης εκ μέρους όλης της πολιτικής ηγεσίας της χώρας με την επίδειξη πολιτικής βούλησης και αποφασιστικότητα για την υποστήριξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και αυτό να το περάσουμε σε όλους τους Διεθνείς οργανισμούς, διαδικασία που απαιτεί όμως ισχυρές ένοπλες δυνάμεις.

Και επειδή οι ΗΠΑ έχουν πάρει τα πάντα από τη χώρα μας για τα δικά τους γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα, καιρός είναι η κυβέρνηση Τσίπρα Καμμένου να ζητήσει τα ανάλογα ανταλλάγματα με τις ανάλογες δεσμεύσεις εκ μέρους των ΗΠΑ. Δεν αρκούν μόνον οι δηλώσεις του αξιότιμου Πρέσβη των ΗΠΑ κυρίου Παϊατ, ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στη  περιοχή και ότι το επίπεδο των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι άριστο.

Μόνον εάν στηρίξουμε ουσιαστικά τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας θα αποφύγουμε τραγικές συνέπειες είτε στο Αιγαίο, είτε στη Θράκη, είτε στη Κύπρο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΤΕΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ
Κάλυμνος 27/9/2018

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο πόλεμος άρχισε: Ο Ντ. Τραμπ εναντίον της παγκοσμιοποίησης και υπέρ του πατριωτισμού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: