Συνταγματικός ο διορισμός του εισαγγελέα Μιούλερ, απεφάνθη Αμερικανίδα δικαστής




Καθώς η νομική ομάδα υποστήριξης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να μην ξεκαθαρίζει εάν ο ίδιος, θα καταθέσει στον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μιούλερ, μία ομοσπονδιακή δικαστής στην Ουάσινγκτον αποφάνθηκε θετικά για τον διορισμό του Μιούλερ, σύμφωνα με το CNN.

Η απόφαση της δικαστή Μπέριλ Χόουελ δεν σηματοδοτεί μία νέα εξέλιξη, καθώς ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις δύο άλλων περιφερειακών δικαστών στην Ουάσινγκτον και την Βιρτζίνια, που έχουν απορρίψει τις αμφισβητήσεις σχετικά με τον διορισμό του Μιούλερ.

Ωστόσο, η νομική της ανάλυση φαίνεται πως αποδυναμώνει μία ουσιαστική δυνατότητα της ομάδας των δικηγόρων του προέδρου Τραμπ, σε μία περίοδο που ο ίδιος, ζητάει τον τερματισμό της έρευνας για την Ρωσία, οι δικηγόροι του συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πλαίσιο μιας ενδεχόμενης κατάθεσής του, ενώ οι εικασίες πολλαπλασιάζονται για το ενδεχόμενο έκδοσης μιας κλήσης από τον Μάλερ προς τον Τραμπ, για να καταθέσει.

Ειδικοί στη νομική επιστήμη εξηγούν ότι παρά το γεγονός ότι οι δικηγόροι του Αμερικανού προέδρου έχουν κι άλλα επιχειρήματα προκειμένου να υποστηρίξουν την θέση τους για την μη κατάθεσή του στον ειδικό ανακριτή, η πόρτα της αμφισβήτησης του διορισμού του Μιούλερ, φαίνεται ότι νομικά έχει σχεδόν κλείσει.

Μέσα στις τελευταίες 92 ημέρες, η Χόουελ απέρριψε μία προσπάθεια του Άντριου Μίλερ, πρώην συνεργάτη του έμπιστου υποστηρικτή του Τραμπ, Ρότζερ Στόουν σχετικά με την αναίρεση μιας κλήσης για να καταθέσει. Η δικαστής, στην απορριπτική της απόφαση εξήγησε ότι “το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Μάλερ, βρίσκεται εντός των προβλέψεων του Συντάγματος των ΗΠΑ. Ο Μίλερ ισχυρίστηκε ότι ο Μάλερ δεν έχει διοριστεί από τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ ο διορισμός του δεν έχει επικυρωθεί από την Γερουσία κι έτσι έχει αντισυνταγματικά αναλάβει την ηγεσία της έρευνας για την Ρωσία.

Η Χόουελ από την πλευρά της, αποφάνθηκε ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι αβάσιμος επικαλούμενη δικαστικό προηγούμενο (Morrison v. Oslon) το οποίο επικύρωσε το δικαίωμα ομοσπονδιακών δομών που λειτουργούν ως προς τον διορισμό ειδικών δικαστικών λειτουργών, όπως ανεξάρτητων εισαγγελέων κι ανακριτών, αλλά κι επακόλουθες δικαστικές αποφάσεις. Σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του Μίλερ, η Χόουελ εντόπισε τον Μάλερ να είναι ένας “υφιστάμενος αξιωματούχος” υπό την επίβλεψη του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν.

Ο Ρόζενσταϊν ανέλαβε την ευθύνη επίβλεψης της έρευνας για την Ρωσία, με την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς να αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα.

“Ο διορισμός του, χωρίς να έχει διοριστεί από τον πρόεδρο, αλλά και χωρίς να έχει επικυρωθεί από την Γερουσία, δεν παραβιάζει τις ειδικές προβλέψεις διορισμού (Appointments Clause) έγραψε χαρακτηριστικά η Χόουελ.

Ο Μίλερ ισχυρίστηκε επίσης, ότι η αυτοεξαίρεση του Σέσιονς δεν κατέστησε τον Ρόζενσταϊν έναν ενεργό υπουργό Δικαιοσύνης (στην θέση του Σέσιονς) προκειμένου να έχει την ευθύνη της έρευνας του Μιούλερ.

Ωστόσο, η δικαστής απέρριψε και το επιχείρημα αυτό του Μίλερ, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι αρκετά ομοσπονδιακά νομοθετήματα επιτρέπουν στον υπουργό Δικαιοσύνης να μεταβιβάζει την αρμοδιότητα διορισμού ενός ειδικού εισαγγελέα ή ανακριτή στον αναπληρωτή υπουργό του. “Πολλαπλά νομοθετήματα εξουσιοδοτούν τον διορισμό ειδικού εισαγγελέα κι ο αξιωματούχος που το έπραξε είχε την αρμοδιότητα να το πράξει,” συμπέρανε χαρακτηριστικά η Χόουελ δίνοντας έμφαση σε έναν ισχυρισμό που είχε διατυπωθεί νωρίτερα από αρκετούς ηγετικούς νομικούς κύκλους.

Ο Τζορτζ Κοναγουέι, που είναι σύζυγος της συμβούλου του Λευκού Οίκου Κέλιαν Κοναγουέι, έγραψε επίσης, τον προηγούμενο μήνα, “δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό επιχείρημα ότι ο διορισμός του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Μιούλερ, παραβιάζει ειδικά την σχετική νομοθεσία ή γενικότερα το πλαίσιο διαχωρισμού των εξουσιών.”

Ακόμη κι ο υποψήφιος για διορισμό δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, Μπρετ Κάβανο είπε σε ιδιωτικές συζητήσεις στους γερουσιαστές, ότι κι ο ίδιος πιστεύει πως ο διορισμός του Μάλερ ήταν νόμιμος. Ωστόσο, ο ίδιος δεν ξεκαθάρισε πως θα αποφασίσει εάν κληθεί να λάβει αποφάσεις σχετικά με μία κλήση για την κατάθεση του Τραμπ στον Μάλερ.

Ο πρόεδρος Τραμπ από την μεριά του, έχει στραφεί κατά του διορισμού του Μάλερ από την πρώτη ημέρα, ενώ οι επιθέσεις του μέσω αναρτήσεων στο Twitter, έχουν κλιμακωθεί κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα.

Στις αρχές Ιουνίου, ο ίδιος, είχε χαρακτηριστικά γράψει: “Ο διορισμός του ειδικού ανακριτή, είναι συνολικά ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ!”

Πιο πρόσφατα ο πρόεδρος Τραμπ, υπέθεσε χωρίς καμία απόδειξη, ότι ο Μάλερ που είναι εγγεγραμμένος Ρεπουμπλικανός είναι “συνολικά αντικροούμενος” υπονοώντας και “μία αμφιλεγόμενη επιχειρηματική συνεργασία” μεταξύ του ιδίου και του Μάλερ σχετικά με μία οικονομική διαμάχη για μία λέσχη τένις που ανήκει στον Τραμπ και βρίσκεται στο Στέρλινγκ της πολιτείας Βιρτζίνια (Trump National Golf Club).

Ένας εκπρόσωπος του Μάλερ δήλωσε τον προηγούμενο μήνα στην εφημερίδα “The Washington Post” ότι δεν υπήρξε κάποια διαμάχη με τον ίδιο και την αναφερόμενη λέσχη στα τέλη του 2011.

Μετά τον διορισμό του Μιούλερ από τον Ρόζενσταϊν, που έχει διοριστεί από τον Τραμπ, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ηθικής φύσεως αναφορικά με τον Μάλερ και την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

06/08/2018 09:35
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: