Ο πνευματικός κόσμος πρέπει να εναντιωθεί στις τουρκικές ιεροεξεταστικές πρακτικές




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΙΑΜΟΥ

Οι βίαιες κινητοποιήσεις κατά των γραφείων της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα» και, παράλληλα, οι δικαστικές διαδικασίες και οι ποινικές αγωγές που ενεργοποιήθηκαν από τις Διωκτικές Αρχές της Τουρκίας κατά των δυο δημοσιογράφων Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 10 της ελευθερίας της έκφρασης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Ο δημοκρατικός κόσμος –εντός και εκτός της Ευρώπης, της ίδιας της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης–, τίθεται ενάντια σε όλες αυτές τις πρακτικές που καθηλώνουν και συνθλίβουν την ελευθερία της σκέψης και της συνείδησης. Συγκλονισμένοι απο την επαναφορά μεσαιωνικών και ιεροεξεταστικών μεθόδων βίας και διώξεων της «Αφρίκα» και των δημοσιογράφων της, καταγγέλουμε τις εν λόγω μεθόδους ως αυταρχικούς μηχανισμούς χειραγωγησης, προκαταλήψεων, ιδεοληψίας και δογματισμού, που –ως τέτοιοι– υπονομεύουν τον σύγχρονο δημοκρατικό πολιτισμό.

  • Ειδικότερα σήμερα, που σχεδόν τα πάντα ευνοούν τον εφησυχασμό και που οι μορφές της δουλείας και εθελοδουλείας είναι δυσδιάκριτες, έχουμε δημοκρατική υποχρέωση να απομονώσουμε τους πολλούς και ποικίλους μηχανισμούς εξανδραποδισμού του πολίτη, έτσι ώστε να μην απολαμβάνουμε παθητικά τις αρετές της ελευθερίας.

Στις μέρες μας, όσο ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία, οφείλουμε να προασπίσουμε και να εμπεδώσουμε τη μέγιστη δυνατή οικουμενικότητα της ελεύθερης σκέψης και έκφρασης.

Με αυτό το πνεύμα είμαστε αλληλέγγυοι, στηρίζουμε και υποστηρίζουμε τον Σενέρ Λεβέντ και τον Αλί Οσμάν, στον αγώνα τους να περιορίσουν –μέσω της εδραίωσης του πλουραλισμού και της πολυφωνίας– την έκταση των επιπτώσεων μιας αυταρχικής πολιτικής που αφενός υπονομευει κάθε δημοκρατική και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, αφετέρου γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

ΥΓ: Η συγκεκριμένη περίπτωση παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών έχει μια ξεχωριστή σημαντική διάσταση. Δεν πρόκειται για μια απλή μόνο παραβίαση ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων που συνήθως εκδηλώνουν τα αυταρχικά καθεστώτα στο εσωτερικό τους. Αποτελεί ταυτόχρονα και την ισχυρότερη απόδειξη παράνομης, αυθαίρετης και αυταρχικής συμπεριφοράς της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης έναντι των αδερφών μας Τ/Κυπρίων.

*Πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου – Δημοσιεύθηκε στον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός

Στην Κύπρο αναμοχλεύουν πάθη του παρελθόντος χωρίς να έχουν πραγματική ιστορική γνώση

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: