Στην Κύπρο αναμοχλεύουν πάθη του παρελθόντος χωρίς να έχουν πραγματική ιστορική γνώση




Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Έχουμε μοχλό πίεσης; Σε ελεύθερη μετάφραση:

«…Το κροτάλισμα των όπλων γύρω μας, μας κάνει δύσκολο να ακούσουμε. Αλλά η ανθρώπινη φωνή είναι διαφορετική από άλλους ήχους. Μπορεί να ακουστεί. Μπορεί να ακουστεί  υπεράνω από ήχους οι οποίοι θάβουν οτιδήποτε άλλο. Ακόμη, …ακόμη και αν δεν φωνάζει, ακόμη και εάν είναι ένας ψίθυρος. Ακόμη και ο πιο χαμηλός ψίθυρος μπορεί να ακουστεί πάνω από στρατούς. Όταν λεει την αλήθεια….»
Από την ταινία:  The interpreter, 2005

Αλήθεια, πόσες αλήθειες λέμε για το εθνικό μας θέμα; Τι είναι αυτό που μας σπρώχνει  στο να μην διεκδικούμε με νύχια και με δόντια την δικαίωση μας; Παρά μόνο ακούμε επιδερμικές προσεγγίσεις και αναλύσεις ‘πολιτικών’ που αποφοίτησαν από κομματικά θρανία και που ενεργούν ανακλαστικά σαν πομποί και αναμεταδότες  αυτών που τους (πολιτικά) ευεργέτησαν.

Τους ανεχόμαστε ίσως λόγο συνήθειας. Ίσως να μην μεγαλώσαμε, αυτό πιθανόν να είναι,  και να μας αρέσουν ακόμη τα παραμύθια. Ίσως να αγκαλιάσαμε την ‘αδυναμία’ γυρεύοντας άλλοθι ή επειδή έτσι μας έμαθαν. Κάποιοι το λεν και ρεαλισμό. Και το καυχιόνται. Το θεωρούν κατάκτηση. Αναμοχλεύουν πάθη του παρελθόντος χωρίς πραγματική ιστορική γνώση και χωρίς γνώση στοιχειώδους  κοινωνιολογίας.

Σε λίγο χρόνο από τα τώρα θα πάμε, όπως λεν, σε καθοριστικές συνομιλίες. Όμως, ενώ ξέρουμε ότι θα ασκηθεί  πίεση  στην πλευρά μας δεν ξέρουμε, έτσι πιστεύω,  τι μοχλούς πρέπει να ασκήσουμε για την προώθηση των θέσεων μας. Ίσως εάν υπήρχε τρόπος θα έπρεπε να φέρουμε πίσω στην ζωή τον Αρχιμήδη. Αυτόν που ανακάλυψε τον μοχλό. Το πιο σίγουρο είναι αυτό: δεν είναι πολιτικός που θα μας σώσει…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: