Με τη συμμετοχή 1200 μοτοσικλετιστών τελέστηκε μνημόσυνο για τους Ισαάκ-Σολωμού




Το 22ο ετήσιο μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού τελέστηκε το πρωί στην παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου, που είχε συγκεντρωθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι.

Του μνημόσυνου προέστη ο Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασιλείου και σε αυτό παρέστησαν, μεταξύ άλλων, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων και της Ελληνικής Πρεσβείας, ο Δημάρχος Παραλιμνίου, κρατικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, συγγενείς των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Ακολούθησε τρισάγιο στους τάφους των νεκρών, στο κοιμητήριο Παραλιμνίου, στην παρουσία, μεταξύ άλλων, μοτοσικλετιστών της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ και Σολωμού» που είχαν ξεκινήσει από την Παρασκευή οδοιπορικό κατά μήκος της νεκρής ζώνης, και κατέληξαν στο κοιμητήριο Παραλιμνίου. Η πορεία τους φέτος έχει σύνθημα «Γιατί η μνήμη γεννά ελπίδα» και σε αυτή συμμετείχαν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, 1200 περίπου μοτοσικλετιστές. Στους τάφους των ηρωομαρτύρων έγινε κατάθεση στεφάνων. Στην πορεία συμμετείχε και η κόρη του Τάσου Ισαάκ Αναστασία, η οποία κατέθεσε στεφάνι στο συρματόπλεγμα του οδοφράγματος Δερύνειας, εντός της νεκρής ζώνης.

Στο κοιμητήριο Παραλιμνίου αλλά και στο οδόφραγμα της Δερύνειας, μεταφέρθηκε και η μοτοσικλέτα του Τάσου Ισαάκ, την οποία τα μέλη της Πρωτοβουλίας έχουν ανακαινίσει και συντηρήσει. Μπροστά από αυτή την ιστορική πλέον μοτοσικλέτα, ο Ανδρέας Πεττεμερίδης, της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Οι μοτοσικλετιστές βρίσκονται πάλι πιστοί στο καθήκον τους στον χώρο θυσίας των δύο παλληκαριών, ένας χώρος που θα έπρεπε να αποτελεί μνημείο τιμής για τους δύο ήρωες». Αντί αυτού, πρόσθεσε ο κ. Πετεμερίδης, βλέπουμε ένα οδόφραγμα «ελέγχου των Κυπρίων πολιτών για να διακινηθούν ελεύθερα στον ίδιο τους τον τόπο».

Πρόσθεσε ότι για τους μοτοσικλετιστές, «η ελευθερία σταματά εκεί που πρέπει να επιδείξουμε την ταυτότητα μας», ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του είπε ότι «θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο ενάντια στη λήθη, γιατί η μνήμη είναι αυτή που θα γεννήσει την ελπίδα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ως προς το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας κατά την πορεία που θα οργανώσουν του χρόνου, ο κ. Πετεμερίδης ανέφερε ότι «σίγουρα θα το χειριστούμε διαφορετικά αν το οδόφραγμα είναι ανοικτό του χρόνου».

Αναφέρθηκε στο συμβολικό κλείσιμο οδοφραγμάτων που έκαναν οι μοτοσικλετιστές τις προηγούμενες ημέρες στην πορεία που ακολούθησαν σε όλη την Κύπρο, προσθέτοντας ότι «για εμάς αυτό το οδόφραγμα (σσ: της Δερύνειας) είναι πολύ ξεχωριστό, λόγω της θυσίας των δύο ηρώων και, λόγω του ονόματος της πρωτοβουλίας μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, πρέπει με αξιοπρέπεια, να παραβρεθούμε σε αυτό τον χώρο και δεν θα πρέπει να το κλείσουμε συμβολικά για λίγο χρόνο, αλλά για πολύ περισσότερο».

Συνεχίζοντας, είπε, μεταξύ άλλων, ο αριθμός των μοτοσκλετιστών μεγαλώνει κάθε χρόνο και φέτος έφθασαν τους 1200.

Μετά το τρισάγιο στους τάφους των δύο ηρώων, οι μοτοσικλετιστές μετέβησαν στο οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου ατένισαν από μακριά τον χώρο της θυσίας των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Στο συρματόπλεγμα του οδοφράγματος Δερύνειας, εντός της νεκρής ζώνης, κατέθεσε στεφάνι και ο πατέρας του Σολωμού Σολωμού, Σπύρος. Η εκδήλωση έληξε ειρηνικά, με τους συμμετέχοντες να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λάρνακα
05/08/2018 15:16

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: