Η επιβεβαίωση της αλήθειας για την ταραχή στην παιδεία της Κύπρου: Κοινωνικό το πρόβλημα




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΠΕΤΤΑ

Δεν άργησε και πολύ για να φανούν ποιες ήταν οι προθέσεις της κυβέρνησης στον «εντατικό» διάλογο που συναποφασίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους οργανωμένους γονείς στο προεδρικό. Πριν ο αλέκτωρ λαλήσει να σου και τα προβλήματα.

Αρχής γενομένης των τοποθετήσεων που ανακοίνωσε το υπουργείο μόλις τελείωσαν την σύσκεψη!!! Χάρις την παρέμβαση του προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννου Σωκράτους σε απευθείας επαφή με το προεδρικό έγινε δυνατόν να αποσυρθούν.

Πρώτη φορά συμβαίνει στα χρονικά μια κυβέρνηση να δίνει ραντεβού για έναρξη εντατικού διαλόγου μιας εβδομάδας και να τον ακυρώνει ή να τον αναστέλλει για τρεις μέρες, λόγω απουσίας του υπουργού παιδείας στο εξωτερικό!!!

Αν ανακοινώνει την έναρξη εντατικού διαλόγου σε συγκεκριμένη ημερομηνία και δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν άλλες υποχρεώσεις τότε μιλάμε για μεγάλο μπάχαλο. Αν ο υπουργός δεν ξέρει το πρόγραμμα του ή το πρόγραμμα της γενικής διευθύντριας τότε έχουμε άλλο μπάχαλο και φανταστείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα κάνουν κατά που λένε «εξορθολογισμό» στη παιδεία!!!

  • Παρόλα αυτά, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις παρουσιάστηκαν στην έναρξη του εντατικού διαλόγου και για να παραλάβουν τα στοιχεία που ζήτησαν από τον υπουργό που ήταν οι διορισμοί για πέρσι και για φέτος, και οι αποσπάσεις στο υπουργείο παιδείας για πέρσι και για φέτος. Αντί του υπουργού (απουσίαζε σε ταξίδι στο εξωτερικό) και αντί της γενικής διευθύντριας του υπουργείου (απουσίαζε με άδεια) συνάντησαν τον διευθυντή δημοτικής εκπαίδευσης που και αυτός με την σειρά του, ανακοίνωσε στις οργανώσεις ότι είχε ένα φάκελο για την ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, και ένα φάκελο για την ΠΟΕΔ.

Στον μεν φάκελο για την ΠΟΕΔ υπήρχε ένα έγγραφο (χωρίς κανένα σημείο επίσημης προέλευσης!) με όλες οι μειώσεις των δασκάλων σε διδακτικό χρόνο λόγω ανάθεσης άλλου εκπαιδευτικού έργου, στον δε φάκελο για τις άλλες δύο οργανώσεις το αντίστοιχο για τους εκπαιδευτικούς της Μέσης και Τεχνικής. Αυτό θύμισε λίγο Ντεκτασικά κόλπα σε συνομιλίες κυπριακού εκτός αν ήταν τόσο αποδιοργανωμένο!!!

Το έγγραφο δεν περιείχε τίποτα το ουσιώδες μιας και οι οργανώσεις γνωρίζουν ποιες είναι οι μειώσεις, φυσικά δεν ανάμεναν ότι θα περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων ακόμα και αυτές που δίνονται για εκπαίδευση και επιμόρφωση των βοηθών διευθυντών στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο! Αυτές γίνονται για την καλύτερη προετοιμασία των βοηθών διευθυντών που αποτελούν το τμήμα διοίκησης κάθε σχολείου και ως είθισται όταν ένα διευθυντικό στέλεχος είναι νέος στη θέση αυτή, η εργοδοσία τον επιμορφώνει για να μπορέσει να επιτελεί καλύτερα τα καθήκοντα του.

Εδώ όμως φανερώνεται και η αξία όχι μόνο αυτού του άρθρου αλλά και των δύο προηγουμένων που αναφέρονταν στο ότι η κυβέρνηση έχει στο «μάτι» ΟΛΕΣ τις μειώσεις των εκπαιδευτικών και όχι απλά μόνο τις τέσσερεις που ανάφερε ο υπουργός ως μέτρα για «εξορθολογισμό».

Εδώ είναι η επιβεβαίωση της αλήθειας για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης σε αυτή την επίθεση αποκοπών. Πετύχαμε διάνα στο στόχο και αναμένουμε να επιβεβαιωθούμε και στα υπόλοιπα του δεύτερου άρθρου και ειδικά σε αυτά που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο πριν ένα χρόνο και βασίζονται στην έκθεση της Ernst & Young και εν μέρη στις εισηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

  • Επ’ ευκαιρίας, τι θα γίνει τελικά θα δημοσιοποιηθεί η έρευνα αυτή ή θα συνεχίσει να κρατείται μυστική!!!

Το λέμε για τελευταία φορά για να γίνει πλήρως κατανοητό ότι, οι συγκεκριμένες αποκοπές στη παιδεία είναι οικονομική πολιτική που αποσκοπεί στη μείωση των εξόδων ανεξαρτήτως των οποιονδήποτε συνεπειών και δεν αποτελούν εκπαιδευτική πολιτική που θα ανεβάσει την ποιότητα του δημόσιου σχολείου, αλλά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο του με απώτερο σκοπό την προώθηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Ποιο θα είναι όμως το επόμενο βήμα της κυβέρνησης με την κωλυσιεργία ως απώτερο στόχο να επιβάλει τις αποφάσεις της ή θα προσπαθήσει να δώσει λύση στο όλο θέμα;

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις είναι κάθετες και επιζητούν ανοικτό εποικοδομητικό διάλογο εφ’ όλης της ύλης σε καθαρό τραπέζι και εξ υπ’ αρχής για εξορθολογισμό.

  • Οι οργανωμένοι γονείς φαίνεται να διαπραγματεύονται τα πάντα που ανήκουν στη σφαίρα του εκπαιδευτικού έργου, θέλοντας να ανοίξουν και άλλα θέματα όπως την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και του μαθητή. Είναι φανερό ότι ελέγχονται από την κυβέρνηση αλλά ακόμα δεν έχουν αντιληφθεί το τι έπεται για το δημόσιο σχολείο που είχαμε γράψει στο προηγούμενο μας άρθρο.

Το υπουργείο, με την γενική διευθύντρια και τους διευθυντές διευθύνσεων φαίνεται να τα έχουν χαμένα και ανίκανοι να αντιδράσουν συνετά.

Η κυβέρνηση όμως δια του υπουργού αλλά και σύμφωνα με την σημερινή της ανακοίνωση ως «προεδρία» (παράξενη κατάσταση που υποδηλώνει ότι ο πρόεδρος είναι ή θα είναι σε απουσία) δείχνει τα δόντια της θέλοντας να επιβάλει τις αποφάσεις της σε όλα τα ζητήματα με μαξιμαλιστικές θέσεις (παρουσιάζοντας ακραίες τοποθετήσεις που υποδηλώνουν ότι θα τις τραβήξουν μέχρι τέλους ή απλά δοκιμάζουν;).

Το πιο σημαντικό που το γνωρίζουν ήδη οι εκπαιδευτικές οργανώσεις είναι ότι τώρα η κυβέρνηση θα έχει πιο πολλές απαιτήσεις που θα εμφανίζονται ακόμα πιο σκληρές και θα οδηγούν όπως δείξαμε στο προηγούμενο άρθρο μας σε μέτρα πολύ επώδυνα για τους εκπαιδευτικούς αλλά και για τους μαθητές και προπαντός για το δημόσιο σχολείο.

Οδηγούμαστε σε σύγκρουση μιας και είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση βασισμένη στην κωλυσιεργία που επιδεικνύει πιστεύει ότι θα λυγίσει την αντίσταση των οργανώσεων και το όλο ζήτημα θα θεωρείται λήξαν μέχρι το άνοιγμα των σχολείων.

– Αναμφίβολα, το όλο ζήτημα έπαψε να αποτελεί απλή εργατική διαφορά και έχει ξεφύγει ακόμα και από πολιτικό φτάνοντας στα όρια του κοινωνικού.

Αν η κυβέρνηση δεν τα βρει με τους εκπαιδευτικούς τότε οι εκδηλώσεις τους θα μετατραπούν σε κίνημα που θα περιλάβει και άλλες ομάδες δυσαρεστημένων και θα ξεκινήσει ένα τσουνάμι εξαγριωμένων που θα καταπιεί τα πάντα στο διάβα του.  Τα κόμματα δεν θα καταφέρουν να ελέγξουν τους ψηφοφόρους και τους οπαδούς τους και τότε θα την πληρώσουν ανεπανόρθωτα μιας και το πολιτικό τοπίο θα πάρει μια άλλη μορφή που δεν θα θυμίζει σε τίποτε την σημερινή κατάσταση…

Πανίκος Παπέττας
Βοηθός Διευθυντής Πληροφορικής
Γραμματέας ΟΕΛΜΕΚ Αμμοχώστου

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η κρυφή αλήθεια για την ταραχή στην κυπριακή παιδεία: Γιατί έκρυψαν τη μυστική έκθεση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: