Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις στον χώρο της παιδείας και οι αποφάσεις που αναμένεται να λάβει η Κυβέρνηση για το τεμάχιο “Αφροδίτη” σε συνάρτηση με τις διαπραγματεύσεις με τρεις εταιρείες, είναι τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Προβάλλονται επίσης οι εξελίξεις στον Συνεργατισμό και η μεγάλη ανταπόκριση στο σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης, οι αντεγκλήσεις Άγκυρας – ΗΠΑ, καθώς και η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Υπουργείο Υγείας.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Τελευταία ευκαιρία;» και γράφει ότι παραμένει το αδιέξοδο στον χώρο της παιδείας, ότι οι πλευρές κράτησαν χθες χαμηλούς τόνους και ότι στο κενό έπεσε η προσπάθεια Σιζόπουλου για εκτόνωση της κρίσης. Αλλού αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση στο σχέδιο εθελούσιας εξόδου στον Συνεργατισμό και ότι πέραν των 500 υπαλλήλων θα αποχωρήσουν με μέγιστη αποζημίωση τα 180 χιλιάδες ευρώ. Επίσης η «Α» αναφέρει ότι σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο διορίζει ομάδα ειδικών για διαπραγμάτευση με τις εταιρείες για το ποσοστό διαμοιρασμού των κερδών στο οικόπεδο 12 στην ΑΟΖ.

«Κίνηση εκτόνωσης με νέες προτάσεις» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που αναφέρει ότι ο Υπουργός Παιδείας προχωρεί σε διαμόρφωση των προτάσεών του με τις οργανώσεις να αξιολογούν σήμερα τα νέα δεδομένα. Αλλού γράφει πως οι Τ/κ φοβούνται ισλαμοποίηση και αισθάνονται πίεση από την Τουρκία. Ο «Π» αναφέρει επίσης πως η έκθεση του Γενκού Ελεγκτή για τον χώρο της υγείας καταδεικνύει ελλείψεις και αδυναμίες και μη ουσιαστικά βήματα για το ΓεΣΥ.

Με τίτλο στο κύριό του θέμα «Σκληρό πόκερ στο ‘Αφροδίτη’» «Ο Φιλελεύθερος» γράφει ότι σήμερα στο Υπουργικό ο Υπουργός Ενέργειας καταθέτει πρόταση για διαπραγμάτευση με Noble, Shell και Delek στο αίτημα για αλλαγή στις φόρμουλες αναλογικού καταμερισμού από τα κέρδη στο τεμάχιο 12. Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει ότι θέμα ημερών φαίνεται να είναι ο απόπλους του γεωτρύπανου “Πορθητής” για την πρώτη γεώτρηση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Ο «Φ» αναφέρει ακόμη πως ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπολύει οικονομικό πόλεμο κατά της Τουρκίας και θέλει τη χώρα υπό τον έλεγχο του ΔΝΤ.

«Αλαζονικοί κυβερνώντες για την παιδεία» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της εφημερίδας «Χαραυγή» που αναφέρει ότι ο Υπουργός Παιδείας καθόρισε διαδοχικές συναντήσεις με τις οργανώσεις των εκπαιδευτικών την ίδια ώρα που ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στέλνει μήνυμα ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των αποφάσεων του Υπουργικού. Αλλού γράφει ότι ο ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ δηλώνει πως οι ξενοδόχοι, αν είχαν επιλογή, θα προτιμούσαν Κύπριους πελάτες. Η «Χ» αναφέρει, σε άλλο της θέμα, ότι καμία εξέλιξη δεν υπήρξε στο θέμα των υπερπληρωμών για τα δημόσια λεωφορεία και ότι δυο εταιρείες ζητούν και αποζημιώσεις.

«Προτεραιότητα τα συμφέροντα της Κύπρου» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ που προβάλλει τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις διαπραγματεύσεις με την εταιρεία Noble για τον καταμερισμό των κερδών από το τεμάχιο “Αφροδίτη”. Αλλού γράφει ότι η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή καταδεικνύει αποδιοργάνωση στις υπηρεσίες υγείας. Επίσης αναφορά γίνεται σε προβλήματα για ασφαλιζόμενους στη Βουλγαρία, λόγω κλεισίματος της ασφαλιστικής εταιρείας Olympic.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
21/08/2018 07:33

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: