Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών οργανώσεων έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και οι εξελίξεις στο μέτωπο της εκπαίδευσης, καθώς και τα όσα ακούστηκαν στις χθεσινές ακροάσεις στην επιτροπή για τον Συνεργατισμό, δεσπόζουν στα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου.

Η Αλήθεια στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κόλπο οι συγχωνεύσεις», αναφέρεται στις χθεσινές ακροάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, σημειώνοντας πως ο Παναγιώτης Φιλίππου κατέθεσε πως οι συγχωνεύσεις ήταν το χαλί κάτω από το οποίο κρύβονταν προβλήματα και ατασθαλίες, αλλά και συγκαλυπτόταν η πλήρης ατιμωρησία που επικρατούσε. Αλλού γράφει ότι εμμέσως πλην σαφώς οι εκπαιδευτικοί παραδέχθηκαν ότι τίναξαν στον αέρα την ύστατη προσωπική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η “Α” γράφει επίσης πως το σχέδιο εθελούσιας εξόδου στον Συνεργατισμό ίσως ξεπεράσει τελικά και τα €140 εκατομμύρια.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Μάχη εντυπώσεων» και γράφει πως στο μέγεθος και στον παλμό της σημερινής εκδήλωσης διαμαρτυρίας που θα καταλήξει έξω από το Προεδρικό Μέγαρο επενδύουν οι εκπαιδευτικοί. Αλλού αναφέρεται στην δεύτερη κατάθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, σημειώνοντας πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ξεδίπλωσε την προσέγγισή του για το τι έγινε λάθος εστιάζοντας σε σειρά ενεργειών που οδήγησαν στο κλείσιμο. Σε άλλο θέμα ο “Π” γράφει πως εγκαίρως η ΜΟΚΑΣ είχε ενημερώσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τις πολιτικές διαστάσεις της υπόθεσης Μπιλ Μπράουντερ.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό το τίτλο «Αγωνία για τα επόμενα μέτρα», γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο πόλεμος στο χώρο της εκπαίδευσης περνά σήμερα στους δρόμους, καθώς χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα οδεύσουν στο Προεδρικό, σε μια ογκώδη εκδήλωση διαμαρτυρίας. Γράφει ακόμη ότι για μερικές εκατοντάδες ευρώ, `για ένα τίποτα`, νυχτοβάτες επιχείρησαν ανεπιτυχώς να κλέψουν την προτομή του ποιητή Κώστα Μόντη από την είσοδο του ιδρύματος Φώτος Φωτιάδης στη Λευκωσία. Σε άλλο θέμα ο “Φ” αναφέρεται στην νέα κατάθεση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος κατέθεσε 55 «επιστολές-φωτιά» που καίνε τον Υπουργό Οικονομικών και τον υπεύθυνο στο Υπουργείο για τον Συνεργατισμό.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Στριμώχθηκαν και καταφεύγουν στα ψεύδη», γράφει ότι πανικοβλημένη η Προεδρία της Δημοκρατίας κατέφυγε σε νέα ψεύδη, κατηγορώντας στο ΑΚΕΛ ότι υποθάλπει τη ρήξη στην Παιδεία. Αλλού αναφέρεται στην χθεσινή κατάθεση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη ενώπιον της Ερευνητικής για τον Συνεργατισμό, σημειώνοντας ότι έγιναν διαγραφές δανείων στον Συνεργατισμό δια υπογραφής του Υπουργού Οικονομικών. Σε άλλο θέμα η “Χ” γράφει ότι εκσκαφές από τη ΔΕΑ για την ανεύρεση Τ/κ αγνοουμένων στο Στρόβολο, καθώς και εκσκαφές στο νοσοκομείο του Παχύαμμου για την ανεύρεση Ε/κ αγνοουμένων που σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς της Τυλληρίας, εξαγγέλλουν οι αρμόδιοι φορείς.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Οδυσσέας: Ο Χάρης είπε ψέματα για τον Συνεργατισμό», γράφει στο κύριο της θέμα πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατέθεσε ενώπιον της ερευνητικής για τον Συνεργατισμό πως ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης έλεγε δημόσια ψέματα και παραπλάνησε τόσο το Υπουργικό Συμβούλιο όσο και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό σε σχέση με την παραχώρηση δωρεάν μετοχών σε πελάτες του Συνεργατισμού. Σε άλλο θέμα προβάλλει τις εκδηλώσεις για το Καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ όπου φέτος τηρήθηκε και σιγή 72 δευτερολέπτων εις μνήμη των ισάριθμων προσώπων που έχασαν τη ζωή τους στη φωτιά στον πύργο Γκρένφελ. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των εκπαιδευτικών οργανώσεων, οι οποίες υπερασπίστηκαν την απόφαση για απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης για επίλυση της κρίσης στην παιδεία.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
28/08/2018 07:31

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: