Άλλαξε τις δηλώσεις του ο Πομπέο για την Τουρκία: Απαιτεί και τους διπλωμάτες των ΗΠΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ένα βήμα πίσω έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, Μάικ Πομπέο από το κλίμα αισιοδοξίας, που εισήγαγε το Σάββατο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι δηλαδή η τουρκική κυβέρνηση θα απελευθερώσει σύντομα τον Πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Σε νέα συνέντευξη Τύπου, στο αεροπλάνο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτον, ο κ. Πομπέο προσγείωσε την «αισιοδοξία» του της προηγουμένης μέρας, και πρόσθεσε ότι στο αίτημα για απελευθέρωση του Πάστορα προστέθηκε η απαίτηση για να αφεθούν ελεύθεροι και οι άλλοι Αμερικανοί υπήκοοι που βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές.

Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία πιθανότατα θα υποχωρήσει από την οποιαδήποτε συμφωνία συζητήθηκε μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του Τούρκου ομολόγου του στις Βρυξέλλες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του ενώπιον του τουρκικού όχλου, αναφέρθηκε στον Πάστορα και ήταν ιδιαίτερα επιθετικός.

Χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Τζουμχουριέτ, προϊδέασε αρχικά ότι η συμφωνία είναι κοντά, αλλά διαβάζοντας το κείμενο ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι οι δυσκολίες για την απελευθέρωση του κ. Μπράνσον είναι πολλές.

Ακολουθεί ο διάλογος του κ. Πομπέο με τους δημοσιογράφους:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Φανήκατε πολύ αισιόδοξος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ή μέτρια αισιόδοξος, ότι θα σημειωθεί πρόοδος για τον Πάστορα Άντριου Μπράνσον. Μήπως επηρεάζουν τα (τουρκικά αντίποινα αυτό που περιμένατε (να συμβεί);

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΜΠΕΟ: Όχι, όχι. Το να φέρουμε τον Πάστορα Μπράνσον στο σπίτι, είναι αποστολή μας. Νομίζω ότι ο Πρεσβευτής Μπόλτον στις συνεντεύξεις που έδωσε σήμερα (χθες) το πρωί το είπε σωστά: Πρέπει να επιστρέψει ο Πάστορας Μπράνσον στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρέπει επίσης να θυμόμαστε κάθε φορά που μιλάμε για τον Πάστορα Μπράνσον, ότι υπάρχουν και άλλοι Αμερικανοί που κρατούνται ακόμα. Είμαστε αποφασισμένοι να τους φέρουμε και αυτούς (στην Αμερική), όπως και τον πάστορα Μπράνσον. Τους ντόπιους (διπλωματικούς μας) υπαλλήλους θέλουμε να τους απομακρύνουμε από τον τόπο όπου κρατούνται. Είμαστε – ανησυχούμε για όλους αυτούς τους ανθρώπους και εργαζόμαστε για να…

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είστε ακόμα αισιόδοξος, όσο ελπίζατε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΜΠΕΟ: Εργαζόμαστε γι’ αυτό.

Πρώτα τον Πάστορα, λένε οι ΗΠΑ: Διαβουλεύσεις για ανταλλαγή του Μπράνσον με τον Αττίλα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: