Πρώτα τον Πάστορα, λένε οι ΗΠΑ: Διαβουλεύσεις για ανταλλαγή του Μπράνσον με τον Αττίλα




Έντονες παρασκηνιακές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας για να εκτονωθεί η κρίση και η ένταση μεταξύ των δύο χωρών με αφορμή την συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον, που είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων σε δύο Τούρκους Υπουργούς.

Ήδη από χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο προϊδέασε ότι αναμένει πρόοδο στο θέμα τις επόμενες ημέρες. Μετά τη δήλωση του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε κυρώσεις εναντίον δύο Αμερικανών υπουργών και ενώπιον τουρκικού όχλου είπε ότι ο Μπράνσον συνεργαζόταν με τον Ιμάμη Γκιουλέν και τους Κούρδους αντάρτες του PKK, θέλοντας να τονίσει ότι η αποφυλάκιση του Πάστορα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Cumhuriyet οι δύο πλευρές αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία στη βάση προηγούμενης φόρμουλας που προβλέπει την απελευθέρωση του Μπράνσον και σε αντάλλαγμα να σταλεί στην Τουρκία ο Μεχμέτ Χακάν Αττίλα εκτελεστικός διευθυντής της αμαρτωλής τουρκικής τράπεζας HalkBank. Η τράπεζα και ο Αττίλα κρίθηκαν ένοχοι τον Ιανουάριο στις Ηνωμένες Πολιτείες για συμμετοχή σε ένα τεράστιο σχέδιο για να παραβιαστούν οι αμερικανικές εναντίον του Ιράν.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, οι Αμερικανοί απαιτούν να παραδοθεί πρώτα ο Πάστορας και σε δευτερο στάδιο οι υπόλοιποι Αμερικανοί όμηροι για να μεταφερθεί στη συνέχεια ο Αττίλα σε τουρκικές φυλακές για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.

Οι προκαταρκτικές συζητήσεις, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Aslı Aydıntasbas, που υπογράφει το ρεπορτάζ, έγιναν κατά τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και του Τούρκου ομολόγου του Μελβούτ Τσαβούσογλου κατά τη συνάντηση τους στην Σιγκαπούρη την περασμένη Παρασκευή.

“Αν και τα νομικά τους καθεστώτα είναι διαφορετικά, η επιστροφή και των δύο ανδρών στις χώρες τους είναι βήματα που μπορούν να θεωρηθούν από τη κοινή γνώμη ως «πολιτικές νίκες», αναφέρει η δημοσιογράφος για τη συμφωνία.

θα προηγηθεί η απελευθέρωση Μπρανσον

Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι νομικές διαδικασίες ενδέχεται να δημιουργήσουν επιπλοκές που μπορούν να εμποδίσουν τη συμφωνία. Ο Αττίλα έχει ήδη ασκήσει έφεση για την καταδίκη του ενώ προσφυγή κατά της απόφασης έχουν καταθέσει και οι εισαγγελείς των ΗΠΑ. Επομένως, για να απελευθερωθεί ο τραπεζίτης του Ερντογάν και να επιστρέψει στην Τουρκία, και οι δύο πλευρές πρέπει να παραιτηθούν από τις προσφυγές τους και η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

“Υπό τις συνθήκες, ο Μπράνσον μπορεί να απελευθερωθεί πρώτος και η Άγκυρα να αρκεστεί κατ αρχήν σε μια δεσμευτική δήλωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τον Αττίλα πριν από την απελευθέρωση του πάστορα”, αναφέρει η Cumhuriyet.

  • Βέβαια, μέχρι της στιγμής, ο κ. Ερντογάν δεν έχει δώσει το “πράσινο φως”, καθώς θεωρεί απαράδεκτη την επιβολή των κυρώσεων εναντίον των υπουργών του. Η ιστοσελίδα μας πληροφορήθηκε ότι ο κ. Πομπέο είπε στον κ. Τσαβούσογλου ότι αν δεν επιστρέψει στην Αμερική ο Μπράνσον, θα επιβληθούν πιο αυστηρές κυρώσεις.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, το δεύτερο μέρος της συμφωνίας θα περιλαμβάνει διμερή βήματα που θα ληφθούν για την κατάσταση άλλων Αμερικανών πολιτών που παραμένουν φυλακισμένοι στην Τουρκία με μια μείωση του προστίμου που θα επιβληθεί στην Halkbank για τη συμμετοχή της στην παράκαμψη των κυρώσεων στο Ιράν.

Περίπου 20 υπήκοοι των ΗΠΑ εκτιμάται ότι συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για τρομοκρατικά αδικήματα στην Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για μια φόρμουλα παρόμοια με τη γερμανο-τουρκική συμφωνία που επιτεύχθηκε για την απελευθέρωση Γερμανών υπηκόων που φυλακίστηκαν στην Τουρκία για τρομοκρατικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης του δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ. .

Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία αναμένει από τις αμερικανικές αρχές να επιβάλουν στην Halkbank εύλογο πρόστιμο για τη συμμετοχή της στην υπονόμευση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Ιράν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την Cumhuriyet, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι έτοιμος να λάβει μέτρα για να καθορίσει το πρόστιμο σε επίπεδο που θα περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της απόφασης στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα.

Επιπλέον, η Τουρκία ζητά από τη διοίκηση των ΗΠΑ να εμποδίσει τη διεξαγωγή πρόσθετων ερευνών εναντίον της Halkbank, προσθέτει η εφημερίδα αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι εξαιτίας του διαχωρισμού των εξουσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να δώσει οδηγίες στο δικαστικό σώμα για νομικές διαδικασίες.

ΠΗΓΗ: Cumhuriyet, Hellas Journal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: