Το χαμένο δάσος και η Κύπρος: Nέα τετελεσμένα ετοιμάζει ο Ερντογάν στην κυπριακή ΑΟΖ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η άφιξη στην Κύπρο, το Σαββατοκύριακο, της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, θα γίνει με στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Η αποστολή της κ. Λουντ γίνεται εν μέσω διάφορων εξελίξεων και δράσεων, που εκ των πραγμάτων επηρεάζει το υπό διαμόρφωση σκηνικό.

  • Η τουρκική πλευρά δεν φαίνεται να έχει ως προτεραιότητα την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Αντίθετα, δεν συζητά τίποτε λιγότερο από την αποδοχή του στρατηγικού της στόχου για τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου.

Αυτό κατέστη για μια ακόμη φορά ξεκάθαρο και κατά την πρόσφατη παράνομη επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα, αλλά και για τα όσα εκφράζουν οι εγκάθετοί του στα κατεχόμενα.

  • Το καθεστώς Ερντογάν προετοιμάζεται για την επιβολή νέων τετελεσμένων. Άρθρο στο Νatural Gas World, που υπογράφει ο Ilham Shaban με τίτλο «Η ΤΡΑΟ σε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», τοποθετεί τις νέες τουρκικές ενέργειες στο τέλος του τρέχοντος μηνός.

Στο άρθρο που γίνεται επίκληση ανώνυμων πηγών, σημειώνεται και το εξής σημαντικό: Η Caspian Drilling Company (CDC),  συνεχίζει το δημοσίευμα, η οποία κατέχει το 92% της κρατικής Socar του Αζερμπαϊτζάν και το 8% από άλλους, θα είναι ο εργολάβος γεωτρήσεων.  Η CDC έχει εμπειρία γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας διενεργήσει γεώτρηση σε βάθος 5.800 μέτρων στο θαλάσσιο τεμάχιο Shemen του Ισραήλ, το οποίο κόστισε 80 εκατ. δολάρια το 2012, αλλά δεν βρήκε αποθέματα υδρογονανθράκων».

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα στην Τουρκία κάνουν λόγο για παραλαβή από την Τουρκία δεύτερου ερευνητικού σκάφους ( sigmalive). Συνεπώς, πώς μπορεί να συζητείται νέος γύρος συνομιλιών την ώρα που οι Τούρκοι πέραν από τις απειλές που εκτοξεύουν επιχειρούν να επιβάλουν και νέα τετελεσμένα;

  • Η Λευκωσία συνεχίζει να επιμένει  στην πεπατημένη. Χαμένη στα διαδικαστικά και φοβούμενη να μην φορτωθεί ευθύνες για το αδιέξοδο, χάνει το δάσος. Και το δάσος είναι η επίτευξη συμφωνίας που θα αντέξει στο χρόνο, θα είναι λειτουργική και δημοκρατική.

Το πλαίσιο Γκουτέρες, που έγινε σημαία είναι προβληματικό και περιέχει πρόνοιες που θα οδηγήσουν σε κατάρρευση της όποιας συμφωνίας προκύψει στη βάση αυτή.

Η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα μπορεί να κάνει ό,τι και οι προκάτοχοί της. Να προετοιμάσει το έδαφος για νέες συνομιλίες αποφεύγοντας να αγγίξει την ουσία του Κυπριακού, που είναι η συνεχιζόμενη κατοχή. Εάν υιοθετήσει την ίδια προσέγγιση, θα αποτύχει.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Οι υποθέσεις των S-400 και των F-35 έχουν δρόμο: Δεν κλείνουν με μία απόφαση του κ. Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: