Σφίγγει και άλλο η μέγγενη των ΗΠΑ στην Τουρκία: Νέα επικοινωνία Πομπέο, Τσαβουσογλου




Ρεπορτάζ: Hellas Journal

Χωρίς διακοπή και μάλιστα με ρυθμό πολυβόλου συνεχίζονται οι πιέσεις της Αμερικής στην Τουρκία για το θέμα της απελευθέρωσης του πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Την ίδια ώρα στην Άγκυρα υπάρχει  έντονος φόβος  ότι οι κυρώσεις είναι προ των πυλών και προσπαθούν με κάθε τρόπο να κερδίσουν χρόνο κάτι όμως που δεν φαίνεται διατεθειμένη να προσφέρει η Ουάσινγκτον 

Σήμερα υπήρξε νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό με ποιανού πρωτοβουλία έγινε το τηλεφώνημα και λεπτομέρειες από τη συζήτηση.

Ωστόσο πληροφορίες από από το Στέιτ Ντιπαρτμεντ αναφέρουν ότι βασικό θέμα της επικοινωνίας τους ήταν η απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα. Ο πρόεδρος Τραμπ έστειλε ουσιαστικά τελεσίγραφο στον Ερντογάν ότι αν δεν επιστρέψει ο Αντριου Μπράνσον άμεσα στις Ηνωμένες πολιτείες η Τουρκία να είναι έτοιμη να υποστεί τις συνέπειες.

Η αποφασιστική στάση των ΗΠΑ έχει προκαλέσει πανικό στην Άγκυρα που παρά τις δημόσιες δηλώσεις των αξιωματούχων της κατανοεί ότι ένα “διαζύγιο” με τις ΗΠΑ θα σημάνει την πολιτική και την οικονομική της καταστροφή.

Η Άγκυρα κατάλαβε ότι ο Τραμπ “δεν παίζει”: Μπορούμε να βρούμε λύση, το μήνυμα Ερντογάν

Η μερική απελευθέρωση του Μπράνσον από τη φυλακή σε κατ’ οίκον περιορισμό θεωρήθηκε από το επιτελείο Ερντογάν ότι θα έδινε μια πίστωση χρόνου. αντίθετα όμως λειτούργησε ως “μπουμερανγκ” για την Τουρκία. Και αυτό γιατί η αλλαγή της απόφασης του δικαστηρίου μέσα σε λίγες ήμερες έδωσε την απόδειξη στις ΗΠΑ ότι το θέμα είναι αποκλειστικά στα χέρια του Ερντογάν και ότι οι επικλήσεις της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης είναι ” προφάσεις εν αμαρτίαις”.

Αυτός είναι και ο λόγος που μετά την απόφαση του δικαστηρίου εντάθηκαν αντί να χαλαρώσουν οι πιέσεις προς την Τουρκία.

Κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες: Προς “άσχημο διαζύγιο” οδεύουν ο Ερντογάν και ο Τραμπ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: