Οι ελληνικές επιτυχίες στους Μεσογειακούς Αγώνες 2018: Πού είναι τα τηλεοπτικά κανάλια;




Του Κρεσέντσιο Σαντζίλιο 

Αυτές τις μέρες γίναμε μάρτυρες μιας βαριά αποκαρδιωτικής κατάστασης με πρωταγωνιστές τα εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια ΑΝΤ, ALPHA, SKAI, STAR, EPSILON και ειδικά τα κρατικά ΕΡΤ1 και ΕΡΤ2.

Όπως ξέρουμε, ή μάλλον θα έπρεπε να ξέραμε αν αυτά τα τόσο διαφημιζόμενα ΜΜΕ είχαν κάνει σωστά τη δουλειά τους, από τις 22 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου 2018 διεξήχθησαν οι Μεσογειακοί Αγώνες στην ισπανική πόλη Ταρραγκόνα.

Μια μεγάλη ευρωπαϊκή αθλητική εκδήλωση στην οποία έλαβαν μέρος 24 χώρες που «βρέχονται» (αλλά και μερικές που δεν «βρέχονται» όπως η Σερβία. η ΠΓΔΜ, η Πορτογαλία, ο Άγιος Μαρίνος) κυρίως από τη Μεσόγειο θάλασσα και δευτερευόντως από τις άλλες παρακείμενες θάλασσες(Αιγαίο, Αδριατική, Ιόνιο. Τυρρηνική).

Η Ελλάδα έλαβε μέρος σε αυτούς τους Αγώνες με μια πολύ ωραία, πολυμελή αντιπροσωπεία 245 αθλητών. Μη ξεχνάμε πως οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι κατά κάποιο τρόπο μια μίνι Ολυμπιάδα με τις ίδιες περίπου αθλητικές δοκιμασίες που αντιμετωπίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες κάθε 4 χρόνια.

Άλλωστε και οι Μεσογειακοί γίνονται κάθε 4 χρόνια, συνήθως την ίδια χρονιά με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

Αυτών δοθέντων, πρέπει να πούμε επίσης, δυστυχώς, ότι κάθε τέσσερα χρόνια επαναλαμβάνεται στην Ελλάδα το ίδιο απαράδεκτο και απογοητευτικό σενάριο: κανείς δεν μεταδίδει, έστω και συνοπτικά, στα κανάλια της μαζικής ενημέρωσης με τις χιλιάδες διαφημίσεις, αυτούς τους αγώνες και προπαντός κανείς δεν δείχνει τις ελληνικές διακρίσεις, οι οποίες είναι και αρκετές έως και πολλές!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
ΤΗΣ ΤΑΡΑΓΟΝΑ, ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Μετά από 10 μέρες αγώνων, στη 1η Ιουλίου 2018 η Ελλάδα είχε κατακτήσει συνολικά 47 μετάλλια, δηλαδή 12 χρυσά, 14 αργυρά και 21 χάλκινα. Κρατάει σταθερά την 6η θέση ανάμεσα σε 24 χώρες, οι περισσότερες των οποίων μεγαλύτερες και πολυπληθέστερες απ’ την Ελλάδα!

Συγκριτικά λοιπόν το σύνολο των ελληνικών μεταλλίων υπερβαίνει κατά πολύ τα σύνολα των χωρών όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία.

Όλοι αυτοί οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες τίμησαν με το παραπάνω την πατρίδα τους και τη σημαία τους που είδαν να ανεβαίνει στους ιστούς δεκάδων διαφορετικών αθλημάτων.

Ουσιαστικά υπήρξαν πρεσβευτές της ζωντανής παρουσίας της Ελλάδας, της γνήσιας Ελλάδας της τιμής, της ιστορίας της και του γένους της. Αγωνίστηκαν τίμια, ειλικρινά, γενναία και αποφασιστικά, και νίκησαν όχι μόνο για την δική τους φήμη, αλλά και για τη φήμη της Πατρίδας και όλου του Λαού που έτσι μπορεί με το δίκιο του να καυχιέται γι’ αυτούς και γι’ αυτές.

Αλλά τελικά τί έγινε με τα περίφημα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; Τί έκαναν αυτά;

Απλά ένα τίποτα για να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό, τον κόσμο για τις πρωτιές των αθλητών του, δεν έκαναν τίποτα για να εμφανίσουν με εικόνες (μια εικόνα χίλιες λέξεις!) και φωνή τα επιτεύγματα των αθλητών του, σαν να μην ήξεραν πως αυτοί οι αθλητές και αθλήτριες είναι παιδιά του Λαού και όχι βέβαια παιδιά του Κράτους και των διαφόρων εκφάνσεων της κρατικής Εξουσίας.

Δεν μου φαίνεται να υπήρξαν κάποιες καθημερινές τηλεοπτικές εκπομπές από την Ταρραγκόνα για να αναδείξουν, σ’ αυτή την Ελλάδα της κρίσης και της ανέχειας από τη κρίση, τον μεγάλο συμβολισμό των ελληνικών νικών, την υπερηφάνεια για όλες αυτές τις 45 διεθνείς πρωτιές και αναγνωρίσεις.

Κατά τη ταπεινή μου γνώμη είναι ντροπή γι’ αυτά τα εθνικής έκτασης ΜΜΕ – ιδιωτικά και ακόμη περισσότερο κρατικά – να μη τοποθετήσουν σε περίοπτη θέση τις επιδόσεις αυτών των Ελλήνων αθλητικών αγωνιστών, σχεδόν παντελώς αγνοώντας τις ελληνικές επιτυχίες, στην ουσία απαξιώνοντας το φωτεινό ελληνικό πνεύμα όλων αυτών των αθλητών που σήκωσαν ψηλά το όνομα της Ελλάδας, κάτι που πολλοί λεγόμενοι πολιτικοί από πολύ καιρό δεν κάνουν.

Ούτε μισή ώρα την ημέρα! Το πολύ-πολύ, θα έλεγα «με το ζόρι», μια απλή μνεία μερικών δευτερολέπτων, στα πεταχτά, «να τελειώνουμε όσο γίνεται γρηγορότερα», σε «αθλητικές ειδήσεις» όπου κυριαρχεί μόνο το «πλούσιο» ποδόσφαιρο και τα «πλούσια» νέα συνήθως των αθηναϊκών ποδοσφαιρικών ομάδων!

Όλα τα άλλα: μηδέν! Έστω κι αν με αυτά τα «άλλα» η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στη πρώτη εξάδα μεταξύ 24 χώρες!! Και στη ΠΡΩΤΗ θέση αναλογικά με τον πληθυσμό της!!

Η πρώτη και τελευταία εντύπωση, αλγεινή και δυσάρεστη, είναι πως στην Ελλάδα ακριβώς εκείνα τα μέσα πληροφόρησης και ενημέρωσης που θα έπρεπε να πρωτοστατούν στις ελληνικές διεθνείς επιτυχίες, είναι εκείνα που λουφάζουν πίσω από τις ανούσιες τηλεοπτικές τους σειρές και παμπάλαιες σκονισμένες ταινίες,  τα ανόητα παιχνίδια για καθυστερημένους και τις ηλίθιες κοκορομαχίες πολιτικών και πολιτικάντιδων, επιδεικτικά αδιαφορώντας για εκείνους που πραγματικά προβάλλουν σε όλο τον κόσμο την Ελλάδα, δηλαδή με λίγα λόγια απορρίπτοντας τον προεξάρχοντα  Έλληνα αθλητή και την Ελλάδα του υγιούς αθλητισμού που αριστεύει ανάμεσα σε ξένους και υπερβαίνει τους ξένους και μένει στην Ιστορία του καλού καγαθού.

Τόσο ανάδελφοι πια!

Κρεσέντσιο Σαντζίλιο
Ελληνιστής, συγγραφέας

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

“Χρυσή” η Πρεβολαράκη στην πάλη στους Μεσογειακούς Αγώνες: “Περίπατος” ο τελικός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: