Ο Ακιντζί απλά υπέγραψε! Το ξεχασμένο «κοινό όραμα» και οι περίπατοι στην οδό Λήδρας




Του Κώστα Βενιζέλου

Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, προτιμά προφανώς την… ασφάλεια του τουρκικού στρατού από την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αυτό δεν αποτελεί νέα θέση της τουρκικής πλευράς και των εγκάθετων της στα κατεχόμενα. Να επιδιώκουν, δηλαδή, κατάργηση ή μείωση  του αριθμού ή αλλαγή των όρων εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο.

Οποιοδήποτε σενάριο και να επικρατήσει από τα επιδιωκόμενα ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Κοντολογίς, η κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι προφανές πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι εμπόδιο μόνο και μόνο επειδή το ψήφισμα που αποφάσιζε το 1964 την εγκαθίδρυσή της, συνδέθηκε με τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά την απόπειρα κατάργησής της από τους Τούρκους.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, λοιπόν, ενόψει των διεργασιών για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έσπευσε, κατ’ εντολήν της Άγκυρας, να αποστείλει επιστολή προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Για την ακρίβεια ο κ. Ακιντζί την υπέγραψε και μάλιστα ως «πρόεδρος» κι συμπεριλήφθηκε σε παράρτημα επιστολής του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο οποίος προώθησε με τη σειρά του επιστολή του «αντιπροσώπου» του ψευδοκράτους Ισμέτ Κουρούκογλου.

Ο κατοχικός ηγέτης, στην επιστολή ζητά ευθέως θέμα αλλαγής των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

  • «…είναι επιτακτική ανάγκη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επανεξετάσει και να αξιολογήσει σοβαρά την εντολή αυτής της αποστολής υπό το φως των θεμελιωδών αλλαγών στις περιστάσεις, όπως το άνοιγμα των σημείων διέλευσης μεταξύ των δύο πλευρών και τα σχετικά».

Στα «νέα δεδομένα», που αναφέρεται ο κ. Ακιντζί περιλαμβάνονται και η πολιτική της εξομάλυνσης με την κατοχή, στην οποία συναινεί η κυβέρνηση με το «όραμα» να ανοίγονται οδοφράγματα αντί η στόχευση να είναι η κατάργηση της κατοχικής γραμμής. Την ίδια ώρα, ο κατοχικός ηγέτης θέτει ζητήματα που στοχεύουν την αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος και την εξίσωσή του με την Κυπριακή Δημοκρατία. Επικαλούμενος έκθεση του τότε επικεφαλής της επιτροπής για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις Λαχτάρ Μπραχίμι (το 2000), ο οποίος ανέφερε ότι πρέπει να επιδιωχθεί η αποδοχή και η συναίνεση όλων των τοπικών μερών για να είναι μια ειρηνευτική επιχείρηση του ΟΗΕ επιτυχής, ο Ακιντζί έθεσε ζήτημα θεσμοθέτησης της συνεργασίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με το κατοχικό καθεστώς. Ζητά, εν πολλοίς, να δίνει τη συγκατάθεσή της η τουρκοκυπριακή πλευρά για την παρουσία της Δύναμης στο νησί, όπως νόμιμα και θεσμοθετημένα δίνει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κατοχικός ηγέτης, που κατάφερε να χωρέσει σε μια επιστολή όλες τις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς, περιλαμβανομένων και της συνδιαχείρισης των υδρογονανθράκων και τους ισχυρισμούς για το «νόμιμο» της εισβολής του 1974, ανέλαβε αχθοφόρος μηνυμάτων της Άγκυρας.

  • Δεν είναι λύση που επιδιώκει αλλά αναβάθμιση του παράνομου εκτρώματος του.
  • Δεν είναι λύση που επιδιώκει αλλά κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ή εξίσωσή της με το ψευδοκράτος.
  • Δεν είναι λύση που επιδιώκει αλλά να εξυπηρετήσει τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή ( η αναφορά του στα ενεργειακά το επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά).

Ο «ηγέτης της λύσης», του «κοινού οράματος», των «αξέχαστων περιπάτων στον μακρύδρομο», υπογράφει επιστολές που γράφουν και διανέμουν άλλοι! Όλα τα φιρμάνια στέλνονται από την Άγκυρα και αυτός σε ρόλο διεκπεραιωτή καταδικάζει τους Τουρκοκύπριους στην τουρκική κατοχή.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την ωδή στην πολιτική βλακεία όσων αναζητούσαν «διαφορετικό λόγο» στον Ερντογάν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στα κατεχόμενα. Όπως και στην αγωνιώδη προσπάθεια των ιδίων να… δικαιωθεί ο Ακιντζί, του οποίου η πολιτική αλαλία τον οδήγησε να ενημερώνεται για επιστολές που υπέγραψε εκ των υστέρων!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας. Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής.

Χρειάστηκε τελικά το «γλωσσάρι» του ΟΑΣΕ για να ξυπνήσουν οι συνειδήσεις των ανθρώπων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: