Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η δυστοκία για κατάληξη σε συμφωνία για το προσωπικό στο Συνεργατισμό και οι διεργασίες στο Κυπριακό ενόψει της καθόδου Λουτ είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Προβάλλεται επίσης η επιβολή ποινής σε οδηγό για το θάνατο ανήλικου κοριτσιού, οι επετειακές εκδηλώσεις για την εισβολή, η κατάσταση στην παιδεία και ο ενιαίος φορέας για την ευημερία των ζώων.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Οι εργαζόμενοι στη δύνη συντεχνιακών ανταγωνισμών» και γράφει ότι τελειώνει ο χρόνος για συμφωνία σε σχέδιο εθελούσιας εξόδου με τον ΥΠΟΙΚ να απευθύνει έκκληση να μην θυματοποιηθεί το προσωπικό. Αλλού αναφέρει ότι ξύπνησαν οι μνήμες της μαύρης 20ης Ιουλίου του ’74 και ότι σε τελετή στον Τύμβο έγιναν τα αποκαλυπτήρια ομοιώματος του Νοράτλας. Επίσης η «Α» σε άλλο ρεπορτάζ γράφει ότι σε 2,5 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε οδηγός που παρέσυρε στο θάνατο ένα πεντάχρονο κοριτσάκι στη Λάρνακα.

«Σε πορεία σύγκρουσης στον Συνεργατισμό» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που αναφέρει πως έδωσαν τελεσίγραφο οι συντεχνίες για βελτιώσεις στο σχέδιο εθελούσιας εξόδου και ότι και ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ παραδέχτηκε ότι ο χρόνος πιέζει. Ο «Π» σε άλλο ρεπορτάζ γράφει ότι σημειώνεται αυξητική τάση στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και υπολογίζεται ότι από το 2013 ως το 2017 οι ασθενείς κατέβαλαν 20 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης προβάλλεται η τελετή αποκαλυπτηρίων του Νοράτλας στον Τύμβο και οι δηλώσεις του ΠτΔ και του Υπουργού Εθνικής Αμυνας.

Με τίτλο στο κύριό του θέμα «Κόντρα μηνύματα προς Λουτ» ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι φθάνει στο νησί η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ και θα έχει μπροστά τις διαφορετικές προσεγγίσεις από τις δύο πλευρές για τις οποίες πρέπει να αποφασίσει και να καταγράψει εισηγήσεις προς τον ΓΓ. Αλλού ο «Φ» αναφέρει ότι προωθείται ειδικό νομοσχέδιο για την ευημερία των ζώων με δημιουργία ενιαίου φορέα. Προβάλλεται επίσης η εξασφάλιση εντός των ημερών άδειας για τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 από Exxon Mobil-Qatar Pertoleum.

H «Χαραυγή» με τίτλο «Για σχέδιο Β’ προειδοποιεί η Τουρκία» γράφει στο κύριό της θέμα ότι ο Τούρκος Πρόεδρος προειδοποιεί για σχέδιο Β’ αν δεν λυθεί το Κυπριακό και ότι την ίδια ώρα ο ΠτΔ αποφεύγει, όπως αναφέρει, την διαβούλευση ακόμη και με τις πολιτικές δυνάμεις ενόψει της καθόδου Λουτ. Αλλού αναφέρει ότι είναι ανεπαρκείς οι ιατρικές υπηρεσίες σε χωριά της Λεμεσού και ότι αυτό δυσκολεύει την ζωή των ηλικιωμένων. Επίσης προβάλλεται από την «Χ» η τοποθέτηση των συντεχνιών σε περίπτωση μονομερούς εξαγγελίας σχεδίου από την Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

«Δεν έχει αλλάξει η Τουρκία» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» που αναφέρεται στις τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επετειακή εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, ενόψει και της καθόδου Λουτ και των συναντήσεων με τον ίδιο και τον Τ/κ ηγέτη. Σε άλλο θέμα αναφορά γίνεται στην σύλληψη και κράτηση ενός Ινδού, πατέρα ενός ανήλικου κοριτσιού, γιατί έληξε η άδεια παραμονής του και στις ενέργειες της δικηγόρου του για παραχώρηση άδειας για ανθρωπιστικούς λόγους. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται στον όγκο των ΜΕΔ στην οικοδομική βιομηχανία.

ΚΥΠΕ – Kυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
21/07/2018 09:36

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: