Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών την Παρασκευή με αίτημα την παραίτηση του Υπουργού Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του Τύπου σήμερα.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι ευθύνες για τις χωματερές, το περιεχόμενο της συνάντησης Τσίπρα -Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για το κούρεμα καταθέσεων και οι προσπάθειες για εντοπισμό ενός άνδρα από τη ΔΕΑ, στο πλαίσιο της αναζήτησης αγνοουμένων.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Μιλούν τα στοιχεία» αναφέρεται στο κύριο θέμα της στην ογκώδη διαμαρτυρία εκπαιδευτικών και γράφει ότι παραπλανητικά αλλά υπέρ τους είναι τα στοιχεία που δίνουν οι εκπαιδευτικοί αναφορικά με τις διδακτικές τους περιόδους, τις απαλλαγές από το διδακτικό χρόνο και τη μείωση του διδακτικού χρόνου, όπως καταγγέλλει η Ελεγκτική Υπηρεσία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ΔΕΑ αναζητεί πληροφορίες για άνδρα, σε σχέση αγνοούμενους στην περιοχή Τράχωνα. Ακόμη γράφει ότι το κούρεμα καταθέσεων κρίθηκε νόμιμο από το Δικαστήριο της ΕΕ.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Ευθύνες… γενικές για τα σκουπίδια» και γράφει ότι ο εμπαιγμός των πολιτών σε σχέση με ακόμα μια πολλά υποσχόμενη έρευνα επιβεβαιώθηκε χθες, μετά τη δημοσιοποίηση από την ερευνητική επιτροπή της έρευνας για τις χωματερές Βατί και Κοτσιάτη που ρίχνει ευθύνες σε υπηρεσιακούς. Αλλού γράφει για τη χθεσινή διαμαρτυρία χιλιάδων εκπαιδευτικών έξω από το Υπουργείο Παιδείας, διαμαρτυρόμενοι για «ετσιθελικές και αυθαίρετες αποφάσεις» του Υπουργού. Ακόμη, γράφει ότι ο Ερντογάν δεν άνοιξε τα χαρτιά του στο Κυπριακό κατά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Θέλουν γλωσσάρι με Χαμπιαούρη» και γράφει ότι επίμονες προσπάθειες για να συναντηθούν παρασκηνιακά ο Υπουργός Παιδείας και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις γίνονται από χθες το απόγευμα, με σκοπό να σπάσει ο πάγος που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες ενόψει των αποφάσεων για εξορθολογισμό των δαπανών στην εκπαίδευση. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι οι διαβάσεις πεζών δεν είναι προσβάσιμες για άτομα σε τροχοκαθίσματα. Ακόμη γράφει ότι προκηρύσσεται διαγωνισμός για τεχνοοικονομική μελέτη στέγασης τριών υπουργείων σε κρατικά τεμάχια στη Λευκωσία.

Η «Χαραυγή» έχει τίτλο «Αλυσοδεμένες πόρτες, αντί διαλόγου» και γράφει στο πρώτο θέμα της ότι αλυσοδεμένες πόρτες και ΜΜΑΔίτες βρήκαν οι προσκεκλημένοι του Υπουργείου Παιδείας στο διάλογο, ενώ κάνει λόγο για πρωτοφανούς μαζικότητας διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών. Αλλού, η εφημερίδα κάνει λόγο για κοινοβουλευτική εκτροπή από ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ για αναδρομικές αλλαγές στον προϋπολογισμό. Επίσης γράφει ότι μπλόκαραν τη σχολή χαρακτικής Χαμπή.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Διαμαρτυρία με αίτημα την παραίτηση του Υπουργού» γράφει ότι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, γονείς και φοιτητές διατηρήθηκαν χθες έξω από το Υπουργείο Παιδείας, σε συνθήκες καύσωνα, ζητώντας την παραίτηση του Υπουργού Κώστα Χαμπιαούρη. Επίσης γράφει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συνάντησή του με τον Ερντογάν. Ακόμη αναφέρεται στην επίσκεψη Τραμπ στο Λονδίνο και στις δηλώσεις του για την πολιτική της Βρετανίδας Πρωθυπουργού ενόψει Brexit.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
14/07/2018 09:17

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: