File Photo: Ο απερχόμενος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας (Δ) και ο νέος υπουργός Δημήτρης Βίτσας (Α) κατά την τελετή παραλαβής στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. ΑΠΕ-ΜΠΕ.Παντελής Σαίτας

Μουζάλας: Τεράστιο πρόβλημα το προσφυγικό, αλλά δεν πρέπει να φοβηθούν οι Έλληνες

«Λύση είναι να σταματήσουν οι πόλεμοι. Μιλάμε για την καλύτερη δυνατή διαχείριση όχι για λύση του προβλήματος» επισήμανε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7».

Ακόμη, τόνισε: «Δεν υπάρχει εναλλακτική στη διαχείριση του προσφυγικού. Η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα θα προκαλούσε αύξηση των ροών. Τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει η μεγαλύτερη προσφυγική και μεταναστευτική ροή μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Μεταφορά πληθυσμών από δύο ηπείρους, από την Ασία και την Αφρική στην Ευρώπη, ιστορικά, δεν έχει ξαναγίνει. Οδήγησε σε όξυνση των ακροδεξιών πολιτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρόλο που στην αρχή εφαρμόστηκαν πολιτικές του Διαφωτισμού. Αυτό το κλίμα στην Ευρώπη, κλίμα δεξιάς στροφής, ειδικά ως προς την καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων, σήμερα κυριαρχεί».

Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, υποστήριξε ότι κρατήθηκε μια στάση που πήγαζε από «μία αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πρόσφυγες και απέναντι στην πατρίδα σου. Δεν υπήρξε εύκολη στιγμή. Με βοήθησε η εμπειρία μου. Το προσφυγικό και το μεταναστευτικό στο τέλος θα σε ταπεινώσει. Μιλάμε για την καλύτερη δυνατή διαχείριση, όχι για λύση του προβλήματος. Λύση είναι να σταματήσουν οι πόλεμοι. Η ΕΕ συμμετείχε στους πολέμους στη Μέση Ανατολή. Γιατί λέμε έτσι αθώα ότι ξαφνιαστήκαμε; Έχουμε τη συμμετοχή μας σ’ αυτές τις καταστάσεις. Η ορθή πολιτική στο προσφυγικό, είναι ορθή και για εμάς τους ίδιους και για τη δημοκρατία μας. Στηρίζει τις θεμελιακές αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Σε σχέση με τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί στους καταυλισμούς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ο κ. Μουζάλας ανέφερε: “Είναι μαραθώνιος, δεν είναι κατοστάρι. Το περισσότερο διάστημα η εικόνα είναι κακή και δύσκολη».

Επιπλέον υπογράμμισε: «Η υποκρισία της κεντρικής Ευρώπης είναι φοβερή. Η Ιταλία είπε ότι κλείνει τα λιμάνια της. Το ίδιο είπε η Σουηδία και η Αυστρία που έκλεισαν τα σύνορά τους. Να το δούμε στο πλαίσιο της δεξιάς ξενοφοβικής στροφής της Ευρώπης. Θα έπρεπε να υπάρχουν κέντρα ανακατανομής μέσα σε όλη την Ευρώπη, ώστε να μεταφέρονται εκεί όσοι δεν χωρούν στις χώρες πρώτης υποδοχής».

Σε ό,τι αφορά στην ακροδεξιά, ο πρώην υπουργός τόνισε πως όταν σε μια χώρα ανεβαίνουν οι ακροδεξιές δυνάμεις, η δημοκρατία αδυνατίζει. Στην Ελλάδα προσπαθήσαμε να κρατήσουμε ισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα προσφύγων-μεταναστών και στα δικαιώματα του πληθυσμού μας. Όταν έγινα υπουργός – σημείωσε ο κ. Μουζάλας – οι πλατείες ήταν γεμάτες πρόσφυγες και μετανάστες. Τους μαζέψαμε, τους δώσαμε στέγη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τροφή, και μετά οι κάτοικοι που ήταν αγανακτισμένοι τους βοηθούσαν. Πρέπει να διαμεσολαβήσει η πολιτική για να μη γίνει ο φόβος ρατσισμός, αλλά αλληλεγγύη. Στα νησιά είναι πιο δύσκολο.

Καταλήγοντας, ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε: «Να μη φοβηθούν οι Έλληνες. Το προσφυγικό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, αλλά οι Έλληνες δεν πρέπει να φοβηθούν».

«Προσφυγικό: Σημερινές Προκλήσεις-Αυριανές Προοπτικές», εκδήλωση του υπουργείου ΨΗΠΤΕ

20/06/2018 23:37
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

1 Comment on "Μουζάλας: Τεράστιο πρόβλημα το προσφυγικό, αλλά δεν πρέπει να φοβηθούν οι Έλληνες"

  1. Brilakis Dimitris | June 21, 2018 at 4:25 AM | Reply

    Σημαντικά πιο ώριμος σήμερα ο κος Μουζάλας και κατά πολύ σοβαρότερος της κα Χριστοδουλοπούλου. Δύστυχώς επιλέγει όμως να παραβλέπει δύο ζητήματα 1ον ότι ο Πόλεμος είναι πατέρας της ιστορίας και παρθενογέννεση υπήρξε μόνο ως θαύμα στην ανθρώπινη Ιστορία 2ον ότι από το βασικό ζήτημα των προβλημάτων σήμερα δεν είναι οι Πόλεμοι αλλά το γεγονός ότι οι αναλογίες πληθυσμών έχουν αλλάξει και αυτό ιστορικά οδηγεί σε αλλαγές συνόρων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 1965 η Συρία είχε 5 εκ και η Ελλάδα 8,5 εκ κατοίκους. Το 2010 η Συρία ήταν 21 εκ και η Ελλάδα 11. Άλλη λοιπόν η θέση της κάθε χώρας σε ένα τραπέζι συνομιλιών το 1965 και άλλη το 2010. Αναπόφευχτα επίσης ο “πληθωρισμός” ανθρώπων στην Συρία και η “έλλειψη” στην Ελλάδα δημιουργεί ανατροπές στις αξίες κάθε χώρας. Ένας νεκρός πιλότος και 2 όμηροι στις Τουρκικές Φυλακές είναι σκληρό σοκ στην Ελλάδα, ενώ η καταστροφή ενός χωριού είναι γεγονός διαχειρίσιμο στην Συρία. Ορθώς λοιπόν να μην τρομάζουν οι Έλληνες όμως πρέπει να φοβόνται και να προετοιμάζονται για τον Πόλεμο που θα έρθει. Εξάλλου ο φόβος φυλάει τα έρημα…

Leave a comment

Your email address will not be published.


*