«Προσφυγικό: Σημερινές Προκλήσεις-Αυριανές Προοπτικές», εκδήλωση του υπουργείου ΨΗΠΤΕ




Οι προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση κι η ελληνική κοινωνία σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, καθώς κι οι τρόποι βελτίωσης της διαχείρισής του, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης «Προσφυγικό: Σημερινές Προκλήσεις – Αυριανές Προοπτικές» που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο ΨΗΠΤΕ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων.

Από την πλευρά της, η ειδική γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, Φωτεινή Παντιώρα, επισήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία ανταποκρίθηκαν στις πρωτόγνωρες καταστάσεις του προσφυγικού-μεταναστευτικού, με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης και με σεβασμό στις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Όταν σε ορισμένα σημεία της Ευρώπης υψώνονται τείχη και φράκτες, η Ελλάδα επέμενε και επιμένει ότι το προσφυγικό δεν είναι ζήτημα μόνο μιας χώρας ή των νοτίων χωρών της ΕΕ, αλλά πανευρωπαϊκό ζήτημα, και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί». Ακόμη, τόνισε ότι «θεμελιώδη ζητήματα είναι η δίκαιη ανακατανομή του βάρους σε όλη την Ευρώπη κι η ανάληψη των ευθυνών που αναλογεί σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα ρίξουμε τροφή στο τέρας της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Η ελληνική κυβέρνηση ήταν και παραμένει πιστή στην εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων, υπερασπίστηκε με σθένος τις ανθρώπινες αξίες, και πράττει ό,τι είναι δυνατόν για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στη χώρα μας».

Παίρνοντας τον λόγο, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων είναι ευκαιρία για να αναλογιστούμε αν κάνουμε το καθήκον μας. Αν δηλαδή εξυπηρετούμε τα δικαιώματα των μετακινούμενων πληθυσμών ανεξαρτήτως της νομικής υπόστασης. Το υπουργείο Υγείας φρόντισε για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας και ταυτόχρονα την προστασία της δημόσιας υγείας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς. Υπήρξε η νομοθετική ρύθμιση του νόμου Ν.4368/2016 για την πλήρη υγειονομική κάλυψη όλων. Ο νόμος αυτός βασίζεται στις αρχές της ισότητας, της μη διάκρισης και της αλληλεγγύης. Επιπλέον, όλοι οι μετανάστες πρόσφυγες, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς τους, γίνονται δεκτοί στις δομές του συστήματος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε ακόμη, αξιοποιούμε την κοινοτική χρηματοδότηση». Ο κ. Μπασκόζος ανέφερε επίσης, ότι από τον Μάρτιο του 2016 έως και τον Μάιο του 2018, προσήλθαν στις δομές του ΕΣΥ 109.846 πρόσφυγες και μετανάστες. «Δεν είναι απλοί αριθμοί, μιλάμε για ανθρώπινες ζωές». Σε συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, εφαρμόζεται ένα σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης και έγκαιρου συναγερμού, ανέφερε ο κ. Μπασκόζος, υπογραμμίζοντας πως ως τώρα, δεν έχει καταγραφεί κανένα σοβαρό συμβάν δημόσιας υγείας ή συρροή σοβαρού μεταδοτικού νοσήματος.

O γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Αγγελόπουλος, αναφέρθηκε στα προγράμματα εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η θετική υποδοχή της κοινωνίας νίκησε τις όποιες αντιδράσεις. Όπως υπογράμμισε ο κ. Αγγελόπουλος, το υπουργείο άνοιξε στις 10 Οκτωβρίου 2016 τα πρώτα σχολεία και από τότε η πορεία υπήρξε απαιτητική, αλλά διανύθηκε με επιτυχία. «Φέτος 7.316 προσφυγόπουλα φοίτησαν σε όλες τις βαθμίδες του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, σε περισσότερα από 1.000 σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται μαθητές των Διαπολιτισμικών Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων καθώς και εγγεγραμμένοι πρόσφυγες μαθητές σχολικών μονάδων που δεν διαθέτουν Τάξεις Υποδοχής».

Εκ μέρους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο Φιλίπ Λε Κλερκ ανέφερε ότι σήμερα «τιμούμε την προσαρμοστικότητα και την ανοχή των προσφύγων. Είναι καιρός να δείξουμε αλληλεγγύη καθώς αυξάνεται ο αριθμός των εκτοπισμένων και ξεριζωμένων». Επιπλέον, ο κ. Λε Κλερκ ζήτησε να υπάρξει μια παγκόσμια συμφωνία για τη διαχείριση του προσφυγικού και τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να υπάρξει υπεύθυνη διαχείριση της κατάστασης, μέσω κοινής και συλλογικής δράσης.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, Τζιανλούκα Ρόκο, επισήμανε ότι όταν «μιλάμε για πρόσφυγες και μετανάστες, δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια συμφέροντα και τις ίδιες ανάγκες» και σημείωσε πως οι διμερείς συμφωνίες δεν είναι πάντα η λύση. «Υπάρχουν πολλά που έχουν επιτευχθεί από την αρχή της προσφυγικής κρίσης. Χρειάζονται όμως πολλά να γίνουν ακόμη. Η Ελλάδα παίζει ρόλο και θα συνεχίσει να παίζει. Η Ιταλία φαίνεται ότι αλλάζει προσέγγιση γύρω από το μεταναστευτικό. Ως πότε η Ελλάδα και η Ιταλία θα συνεχίσουν να δέχονται ανθρώπους; Πόσες ακόμη δομές πρέπει να φτιαχτούν ακόμη στην Ελλάδα; Μπορεί η Ελλάδα να μείνει μόνη της μπορεί κι όχι. 3000 ασυνόδευτα ανήλικα; Πόσα ακόμη; Είναι ζητήματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος».

«Πρωταθλήτρια» και παράδειγμα στην προστασία της δημόσιας υγείας, χαρακτήρισε την Ελλάδα σε παρέμβασή του, ο Σαντίνο Σεβερίνο, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που βρίσκεται στην Ελλάδα, ενόψει των εγκαινίων του γραφείου του ΠΟΥ στη χώρα μας. «Τέτοιες περίοδοι δεν είναι μόνο περίοδοι δυσκολιών και προκλήσεων, αλλά κι ευκαιριών. Παρά τις προκλήσεις της οικονομικής κρίσεως, γίνονται συνεχώς επενδύσεις που δεν περιορίστηκαν. Η δημόσια υγεία είναι προτεραιότητα για τον ΠΟΥ. Εγκαινιάζουμε τα γραφεία του ΠΟΥ στην Ελλάδα, θα αξιοποιήσουμε την ελληνική εμπειρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας, Δημήτρης Καρέλλας, υπογράμμισε: «Τα φτερά της πρόνοιας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, ήταν και θα είναι απλωμένα, διότι δεν υπάρχουν διαχωρισμοί. Ό,τι ακριβώς απολαμβάνουν σε ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα οι πολίτες ή κι οι απλοί κάτοικοι αυτής της χώρας, απολαμβάνουν κι οι άνθρωποι οι οποίοι φτάνουν μέχρι τις ακτές μας τα βουνά μας. Έχουν ίδια αντιμετώπιση, ειδικά οι ευάλωτες κατηγορίες με τους λοιπούς πολίτες. Επιπλέον προωθείται πλήρης και απροκατάληπτη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην διαδικασία ένταξης και ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας με ανάπτυξη ψηφιακών/ηλεκτρονικών εργαλείων. Η γραφειοκρατία κι ό,τι συνεπάγεται γραφειοκρατία, πρέπει να μπει κάτω από το τραπέζι, να καταργηθεί». Ακόμη, ο κ. Καρέλλας αναφέρθηκε στην προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, καθώς από τον Αύγουστο του 2018, η αρμοδιότητα αυτή επανέρχεται στη γενική γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας: «Οφείλουμε τον Αύγουστο 2018 να πιάσουμε το νήμα των δράσεων που αφήσαμε πίσω μας. Πρέπει να αναστοχαστούμε – και έχω στα μάτια μου το φετινό σύνθημα του αντιρατσιστικού φεστιβάλ. Πάνω σε αυτό πρέπει να αρχίσουμε να ξανασυζητάμε για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων». «Αν έχουμε μία ελπίδα, το οφείλουμε σε αυτούς που δεν έχουν καμία», κατέληξε ο κ. Καρέλλας.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την ειδική γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: Στις 58.000 οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα

20/06/2018 21:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: