Η “εξυπηρέτηση” του Αλέξη στην Άγγελα: Πως η Ελλάδα θα διασώσει την πολύπαθη Καγκελάριο




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε συμφωνία με την Καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ για να διευκολύνει τη Γερμανία να στείλει αιτούντες άσυλο πίσω σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα παραπάνω αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Με τη συμφωνία αυτή, γράφει η εφημερίδα, ο κ. Τσίπρας θα δώσει στην Καγκελάριο μια σημαντική ώθηση πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Η κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού θεωρείται μία σημαντική «εξυπηρέτηση» στην κ. Μέρκελ, η οποία κινδυνεύει και με ανατροπή της κυβέρνησής της.

Σε συνέντευξή του στην FT, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ήταν ανοικτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιορίσει το «δευτερεύον κίνημα» των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, και μετά ταξιδεύουν στις χώρες του βορρά, και κυρίως στη Γερμανία.

“Δεν μας νοιάζει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό θα βοηθήσει, για να δώσει το μήνυμα στους λαθρεμπόρους [ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις ροές παράνομης μετανάστευσης]”, δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Πρόσθεσε ότι ο ισχύον κανόνας της ΕΕ για την κατανομή αρμοδιοτήτων για τους αιτούντες άσυλο, γνωστός και ως κανονισμός του Δουβλίνου, «είναι νεκρός”.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε:

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ώστε να μοιραζόμαστε το βάρος και να μην έχουμε αυτήν την άδικη κατάσταση για τις πρώτες χώρες εισδοχής αλλά και για τη Γερμανία. Δεν είναι δίκαιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πηγαίνουν στη Γερμανία, αν πιστεύουμε ότι είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Από τη συνέντευξη ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι σκέφτεται αυτή τη συμφωνία για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους.

Ανέφερε ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τη Γερμανία δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, δεδομένου ότι μόνο 50 με 100 άτομα που αιτούνται ασύλου κάθε μήνα διασχίζουν τα βόρεια σύνορα της χώρας. “Για μας δεν είναι το πρόβλημα”, είπε στην εφημερίδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την FT, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα συνδέεται με την επιθυμία της Αθήνας να αντιμετωπίσει την κατάσταση των οικογενειών των μεταναστών που έχουν καταστραφεί, με μερικά μέλη να έχουν κολλήσει στην ελληνική επικράτεια ενώ άλλα έχουν βρεθεί στα βόρεια της Ευρώπης. Είπε ότι σήμερα υπάρχουν 2.500 άτομα τέτοιες διαιρεμένες οικογένειες στην Ελλάδα.

Όπως είναι γνωστό, οι ηγέτες της ΕΕ θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για τη δεύτερη συνάντηση κορυφής σε πέντε ημέρες όπου η μεταναστευτική πολιτική – και συγκεκριμένα η ανάγκη της κ, Μέρκελ για παραχωρήσεις από άλλες χώρες – θα κυριαρχήσουν στην ημερήσια διάταξη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα:

Ενώ η κορυφαία προτεραιότητα του Βερολίνου είναι να επιτευχθεί συμφωνία με την Ιταλία για την παραλαβή των αιτούντων άσυλο, μια συμφωνία με την Ελλάδα θα είναι μια «αγκαλιά» για την κ. Μέρκελ, η οποία είναι απελπισμένη και θέλει να δείξει ότι οι διαπραγματεύσεις με άλλες κυβερνήσεις μπορούν να αποδώσουν αποτελέσματα.

ΕΔΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ BLOOMBERG

Η Ελλάδα και η Ιταλία επωμίζονται όλο το βάρος του μεταναστευτικού, λέει το Βατικανό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: