Η κυπριακή παροικία της Ν. Υόρκης υποδέχθηκε το νέο γενικό πρόξενο Αλέξη Φαίδωνος




Η Ομοσπονδία Κυριακών Οργανώσεων Αμερικής και η η ΠΣΕΚΑ καλωσόρισαν το νέο γενικό πρόξενο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Αλέξη Φαίδωνος Valdet, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Αστόρια, παρουσία μελών του διπλωματικού σώματος της Κύπρου και της Ελλάδας και προέδρων και παραγόντων οργανισμών της παροικίας.

«Εδώ είμαστε όλοι μία οικογένεια», είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Κυριάκος Παπαστυλιανού, ευχόμενος σε συνέχιση της άριστης συνεργασίας που είχε η παροικία με τον προκάτοχό του, πρέσβη Βασίλη Φιλίππου. Ο Κ. Παπαστυλιανού σημείωσε ότι ήδη ο νέος γενικός πρόξενος ξεκίνησε τις επαφές του με την παροικία και παρευρέθηκε σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας και εκδηλώσεις των οργανισμών.

«Η Ομογένεια είναι ενωμένη και κόμμα της είναι η Κύπρος», είπε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου, Φίλιπ Κρίστοφερ. Είπε στο νέο γενικό πρόξενο πως έρχεται σε μία ζωντανή και δραστήρια παροικία, με πολλούς οργανισμούς και εκδηλώσεις, ενώ σημείωσε την αύξηση της εμπλοκής και της νεολαίας.

«Οι Κύπριοι της Αμερικής είμαστε μόνο 50.000 αλλά εμείς είμαστε που σηκώνουμε το βάρος για την προώθηση και του κυπριακού και όλων των εθνικών θεμάτων», ανέφερε.

Με την ευκαιρία, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη που είχαν την περασμένη εβδομάδα ηγετικοί παράγοντες της κοινότητας, με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ.

«Πρώτη φορά ακούσαμε από αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μιλά με τόσο θετικό τρόπο για τη στρατηγική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, μίλησε για το πόσο θερμά αγκάλιασε η κυπριακή παροικία τον ίδιο και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το αυτό θα κάνει και με τον κ. Φαίδωνος, για τον οποίο είπε πως είναι σίγουρος ότι θα αφήσει το στίγμα του στην κοινότητα με τη δουλειά του.

Καλωσορίζοντας τον συνάδελφό του, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας είπε πως η κυπριακή παροικία πρέπει να αισθάνεται τυχερή που τον έχει κοντά της. Παράλληλα απηύθυνε πρόσκληση που όλη την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα για συνεργασία στα εθνικά θέματα.

Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Φαίδωνος έζησε στη Νέα Υόρκη σε νεαρή ηλικία, όταν ο πατέρας του πρέσβης Φαίδων Φαίδωνος υπηρετούσε αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος στην μόνιμη αντιπροσωπεία της Κύπρου στον ΟΗΕ. Ο Φίλιπ Κρίστοφερ μάλιστα υπενθύμισε ότι ο 13χρονος τότε Αλέξης Φαίδωνος ήταν ποδοσφαιριστής των παιδικών ομάδων «Ελευθέρια – Παγκύπριος».

Ευχαριστώντας όλους για τις θερμές εκδηλώσεις αγάπης και εκτίμησης, ο νέος γενικός πρόξενος είπε πως παρευρίσκεται πάντοτε με χαρά στις εκδηλώσεις της παροικίας. Εξήρε τις προσπάθειες της Ομογένειας, τόσο για την προώθηση της υπόθεσης της Κύπρου και των άλλων εθνικών θεμάτων, όσο για και για τη δουλειά για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας, του πολιτισμού και της κουλτούρας μας.

Τη Δευτέρα ο κ. Φαίδωνος επισκέφθηκε εθιμοτυπικά την έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και είχε εγκάρδια συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης
ΗΠΑ/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 13/06/2018 06:55

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: