Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το κύριο θέμα του σημερινού κυπριακού Τύπου, είναι οι εξελίξεις στον Συνεργατισμό με την επενδυτική πρόταση της Ελληνικής Τράπεζας και με το Υπουργικό Συμβούλιο να εγκρίνει την αρχική πρόταση η οποία δεν περιελάμβανε το πλάνο άντλησης κεφαλαίων, ενώ η τράπεζα έχει περιθώριο μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας.

Προβάλλονται επίσης η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για τις Καλές του Υπηρεσίες, το επεισόδιο στη Βουλή των Ελλήνων με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το ΡΙΚ, η έναρξη του Cyprus Rally και άλλα.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «’Εκλεισε το μεγάλο deal» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι η Ελληνική Τράπεζα, η οποία θα ενισχυθεί με νέα κεφάλαια, αναλαμβάνει τη διαχείριση αλλά και την πληρωμή του συνόλου των καταθέσεων των πελατών της Συνεργατικής ύψους 9,7 δις. Γράφει επίσης ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ανήγγειλε την αποστολή αξιωματούχου για διερευνητικές επαφές. Προβάλλει επίσης το πρωτοφανές επεισόδιο στη Βουλή των Ελλήνων με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, ο οποίος κάλεσε το στρατό σε πραξικόπημα.

Κάτω από τον τίτλο «Νέα κατάθεση 1 δις στον Συνεργατισμό», ο «Πολίτης» γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι μεταφέρονται 1100 εργαζόμενοι του Συνεργατισμού και 72 καταστήματα. Η Κυβέρνηση ενέκρινε την πρόταση υπό την αίρεση ότι η Ελληνική θα αναφέρει ποίοι θα μετάσχουν στην αύξηση του κεφαλαίου. Προβάλλει επίσης τα αποτελέσματα για την ανάπλαση του τζαμί Ζουχούρι στη Λάρνακα. Αλλού αναφέρει ότι οι πολλές βροχές τον Ιούνιο έσωσαν τα δάση.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Άλλο 1 δις. ευρώ για το deal» και γράφει ότι παράταση μέχρι τη Δευτέρα παίρνει το σίριαλ με την εξαγορά του “καλού” Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα. Γράφει επίσης ότι ανατρέπεται το τελευταίο χρονοδιάγραμμα παράδοσης της Πλατείας Ελευθερίας για τις 24 Ιουλίου που είχε συμφωνηθεί και ο εργολάβος προσανατολίζεται για το Φθινόπωρο. Επίσης αναφέρει ότι ο Γενικός Ελεγκτής παραπέμπει το ΡΙΚ στον Γενικό Εισαγγελέα.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Αξία 10,3 δις παίρνει η Ελληνική από τη ΣΚΤ» και γράφει ότι η συμφωνία Κυβέρνησης και Ελληνικής για τη Συνεργατική περιλαμβάνει κατάθεση από την Κυβέρνηση ύψους 1 δις ευρώ αλλά και εγγυήσεις για ενδεχόμενες ζημιές. Προβάλλει επίσης την απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ να αποστείλει αξιωματούχο για διερευνητικές επαφές με τις πλευρές. Γράφει επίσης ότι ανοίγει η δημόσια συζήτηση για τους ειδικούς και γενικούς ιατρούς με το «το αγκάθι» των αμοιβών των γιατρών να παραμένει στο παζλ για το ΓεΣΥ.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «ΟΚ από το Υπουργικό για την πώληση του Συνεργατισμού» και γράφει ότι η πρόταση της Ελληνικής για να αγοράσει μέρος του Συνεργατισμού πήρε την αρχική έγκριση από το Υπουργικό. Αλλού αναφέρεται στην τελετή έναρξης του Cyprus Rally χθες στις Φοινικούδες στη Λάρνακα. Προβάλλει επίσης την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος εκφράζει την άποψη ότι οι συνομιλίες μπορούν να προχωρήσουν.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 16/06/2018 10:24

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: