Για τα …μάτια των ψηφοφόρων η παράδοση των F-35 στην Τουρκία: Παραμένουν στην Αμερική




Για τυπικούς και επικοινωνιακούς μόνο λόγους έγινε η τελετή παράδοσης των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία αφού αυτά θα παραμείνουν “δεσμευμένα” για περισσότερο από ένα χρόνο τουλάχιστον ενώ οι πιθανότητες είναι πολλές πλέον για να μην παραδοθούν ποτέ, εάν η Τουρκία συνεχίσει την ίδια πολιτική, η οποία χαρακτηρίζεται αντιαμερικανική και αντιδυτική.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα της ανταποκρίτριας  του ΚΥΠΕ Αννα Ανδρέου τα δύο  αμερικανικά F-35 παραδόθηκαν στην Τουρκία σε τελετή στο Τέξας που διοργάνωσε η εταιρεία Lockheed Martin, η κατασκευαστική εταιρεία με την οποία είχε γίνει η συμφωνία το 1999.

Η τελετή, προκάλεσε θυμό στα μέλη της Βουλής και της Γερουσίας, τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία αντιτίθενται σε αυτή την αγορά.

Σύμφωνα  μάλιστα με πληροφορίες του HellasJournal, κατατέθηκε νέα πιο ισχυρή τροπολογία στη Γερουσία, που θα απαγορεύει την παράδοση των αεροπλάνων στην Τουρκία εάν δεν συμμορφωθεί και δεν ακυρώσει τη συμφωνία για τους ρωσικούς S-400. Την τροπολογία κατέθεσαν γερουσιαστές και των δύο κομμάτων, οι οποίοι χρησιμοποίησαν πολύ επιθετική γλώσσα, όπως τονίστηκε στην ιστοσελίδα μας.

Το τηλεγραφημα του ΚΥΠΕ αναφέρει τα εξής:

Παραδόθηκαν τα δύο αμερικανικά F35 στην Τουρκία σε τελετή στο Τέξας που διοργάνωσε η εταιρεία Lockheed Martin, η κατασκευαστική εταιρεία με την οποία είχε γίνει η συμφωνία το 1999.

Τα δύο πολεμικά αεροσκάφη αναμενόταν να φτάσουν στην Τουρκία τον Νοέμβριο του 2019, έπειτα από την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στην Αριζόνα, ωστόσο ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα φτάσουν το 2020 στην Μαλάτια της Τουρκίας. Το 2020 θα συνεχιστεί η εκπαίδευση στην Τουρκία.

Η Τουρκία παραλαμβάνει δύο F-35 σήμερα, αλλά τα μαχητικά θα παραμείνουν στις ΗΠΑ

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη
21/06/2018 20:14

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: