Η Τουρκία παραλαμβάνει δύο F-35 σήμερα, αλλά τα μαχητικά θα παραμείνουν στις ΗΠΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να παραλάβει σήμερα -εκτός απροόπτου- δύο μαχητικά αεροσκάφη F-35, από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin. Η τελετή, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Fort Worth του Τέξας, προκάλεσε θυμό στα μέλη της Βουλής και της Γερουσίας, τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία αντιτίθενται σε αυτή την αγορά.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται συζητήσεις για να κατατεθεί νέα πιο ισχυρή τροπολογία στη Γερουσία, που θα απαγορεύει την παράδοση των αεροπλάνων στην Τουρκία εάν δεν συμμορφωθεί. Την τροπολογία θα καταθέσουν δύο γερουσιαστές, ένας Δημοκρατικός και ένας Ρεπουμπλικάνος, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν πολύ επιθετική γλώσσα, όπως τονίστηκε στην ιστοσελίδα μας.

Το παράδοξο της υπόθεσης της παραλαβής των αεροσκαφών, είναι ότι αυτά θα παραμείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ οι πιθανότητες είναι πολλές πλέον για να μην παραδοθούν ποτέ, εάν η Τουρκία συνεχίσει την ίδια πολιτική, η οποία χαρακτηρίζεται αντιαμερικανική και αντιδυτική.

Οι σχέσεις της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται στο ναδίρ καθώς ο κ. Ταγίπ Ερντογάν ενισχύει τους δεσμούς του με τη Ρωσία και το Ιράν, δύο παραδοσιακούς εχθρούς της Ουάσιγκτον. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος πιστεύει ότι η Αμερική βρίσκεται πίσω από τη δήθεν αμερικανική και δυτική συνωμοσία εναντίον της τουρκικής οικονομίας.

Η τελετή παράδοσης θα πραγματοποιηθεί παρά την αντίθεση της Βουλής και της Γερουσίας. Βουλευτές και γερουσιαστές προσπαθούν να σταματήσουν την αγοραπωλησία των F-35, πιστεύοντας ότι κινδυνεύει να διαρρεύσει η απόρρητη τεχνολογία στους στους εχθρούς της Αμερικής.

Δεν είναι γνωστή αυτή τη στιγμή η στάση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά σύμφωνα με διαρροή ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις δεν συμφωνεί με την αντιτουρκική στάση της Βουλής και της Γερουσίας.

Ο κ. Μάτις φέρεται να προσπάθησε να αποτρέψει την συμπερίληψη στο νομοσχέδιο του Πενταγώνου την τροπολογία για την Τουρκία, αλλά απέτυχε. Οι γερουσιαστές δεν τον άκουσαν και προχώρησαν στην ψήφιση της τροπολογίας, που απαιτεί από το Πεντάγωνο και να δώσει γραπτώς τη θέση του για τον εάν η Τουρκία παραμένει πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και να διακόψει στην ουσία το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 με τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Τα πράγματα έχουν ζορίσει και για τον κ. Ερντογάν και για τους ελάχιστους οπαδούς του μέσα στη γραφειοκρατία του Πενταγώνου. Όλοι αναμένουν την τοποθέτηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος -επειδή είναι απρόβλεπτος- θα μπορούσε να τη δημοσιοποιήσει ανά πάσα στιγμή, αν και η απόφαση είναι να μην αναμειχθούν Αμερικανοί αξιωματούχοι στις εκλογές της Τουρκίας.

Πιστεύεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την αναχώρηση των F-35 από το αμερικανικό έδαφος, εάν μέχρι τον Σεπτέμβριο της επόμενης χρονιάς δεν έχουν απελευθερωθεί οι Αμερικανοί πολίτες που κρατούνται στις αμερικανικές φυλακές και εάν δεν ακυρωθεί η παραγγελία του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Τούρκοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν σε όλους τους τόνους ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει. Θα παραλάβει τους S-400 μόλις έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τους και δεν θα απελευθερώσει τους Αμερικανούς πολίτες πριν η Αμερική εκδώσει τον Ιμάμη Γκιουλέν και τον τραπεζίτη Ατίλα στην Τουρκία. Με βάση τις παραπάνω θέσεις των πλευρών, το αδιέξοδο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι δεδομένο.

Η Γερουσία εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν: Νέα τροπολογία και νέο όχι στα F-35 της Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: