Αν οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν τη συμφωνία, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, είπε ο Τζανακόπουλος




Την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τον ελληνικό Κοινοβούλιο, σε περίπτωση που οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν τη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, αποκάλυψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε, παράλληλα, ότι οι δύο χώρες εγκαινιάζουν μια νέα εποχή φιλίας και συνεργασίας και υπογράμμισε ότι η συμφωνία βρίσκει μεγάλη αποδοχή και απήχηση στη διεθνή κοινότητα.

«Για την ελληνική κυβέρνηση, η συμφωνία συνιστά μία πράξη ευθύνης και πατριωτισμού, που αποκαθιστά την ιστορική πραγματικότητα και απαντά στις ανάγκες του ελληνικού λαού, ο οποίος στη μεγάλη του πλειοψηφία, διαχρονικά, επιθυμεί την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία ανάμεσα σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων», συμπλήρωσε.

Ο Καμμένος θα ζητήσει πλειοψηφία 180 βουλευτών για την κύρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια

Αναφορικά με το αυριανό Eurogroup, o Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι θα επικυρωθεί και τυπικά η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου ελληνικού προγράμματος στήριξης και πρόσθεσε ότι στην αυριανή συνεδρίαση το Eurogroup αναμένεται να αποφασίσει για τη ρύθμιση του χρέους και τον μηχανισμό παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας.

Όσον αφορά τον μεταμνημονιακό μηχανισμό παρακολούθησης, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι στην Ελλάδα θα ισχύσει ότι και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που εξήλθαν από προγράμματα στήριξης. «Ο μηχανισμός αυτός δεν προβλέπει μέτρα, δεν συνδέεται με χρηματοδότηση και εκταμιεύσεις, δεν προβλέπει κανενός είδους καταναγκασμό. Με λίγα λόγια, δεν έχει ουδεμία σχέση με το μηχανισμό πειθάρχησης των μνημονίων», σημείωσε.

Τέλος, ο Δ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του για ουσιαστική λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι αυτή θα κινηθεί στην απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017 δηλαδή, τη θέσπιση ανώτατου ετήσιου ορίου των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού Δημοσίου στο 15% του ΑΕΠ και τον προσδιορισμό μέτρων που καθιστούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος στο βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

“Πλήρης έξοδος από την κρίση, εποχή ειρήνης με τα Σκόπια” δηλώνει ο Τζανακόπουλος

ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης
Ελλάδα/Αθήνα 20/06/2018 15:34

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: