Υπονομευτής ο κατοχικός ηγέτης:΅«Κόκκινη γραμμή» οι τουρκικές εγγυήσεις και ο στρατός




Σταθερά προσηλωμένη στην πολιτική της ρήξης και του αδιεξόδου στο Κυπριακό εμφανίζεται η τουρκοκυπριακή ηγεσία ,που συγχρονίζοντας τα βήματα της πλήρως με την Άγκυρα, στέλνει το μήνυμα ότι λύση χωρίς να έχει λόγο η Τουρκία στο κεφάλαιο «Ασφάλεια» δεν θα υπάρξει.

Ο ίδιος ο κατοχικός ηγέτης Ακιντζί θέτει ως όρο για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ την μεταφορά του μέσω Τουρκίας.
Ο Μουσταφά Ακιντζί σε δηλώσεις του μετά την διελκυστίνδα σχετικά με την αποδοχή ή όχι του Πλαισίου Γκουτέρες έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν αποδέχεται τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το πλαίσιο Γκουτέρες της 4ης Ιουλίου καθώς ο πυρήνας των θέσεων αυτών ήταν η κατάργηση των Εγγυήσεων και το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων.

«Δεν τίθεται καν προς συζήτηση ότι η Τουρκία θα παρακαμφθεί στις διευθετήσεις Ασφάλειας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και εάν συνεχισθεί η αντίληψη «μηδέν στρατός μηδέν εγγυήσεις» δεν πρόκειται να καταλήξουμε σε λύση του Κυπριακού» προειδοποίησε ο κατοχικός ηγέτης.

Ο κύριος Ακιντζί μάλιστα επανέφερε στο τραπέζι ως προϋπόθεση ουσιαστικά για τις συνομιλίες την διακοπή του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε όπως είπε να συσταθεί «κοινή επιτροπή» και να εξετάσει τις δραστηριότητες εξόρυξης του φυσικού αερίου για μετά την Λύση του Κυπριακού ενώ πρόβαλε ως «πιο λογική οδό» για την μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας.

Ο κατοχικός ηγέτης προχώρησε σε έναν ακόμη απαράδεκτο ιστορικό συμψηφισμό λέγοντας ότι και οι δυο κοινότητες «έζησαν πόνο» στο νησί στο παρελθόν σε διαφορετικές περιόδους λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι το ’50 και το ’60 και το « ίδιο έζησαν και οι Ελληνοκύπριοι το 1974».

Ο κ. Ακιντζί ο οποίος αισθάνεται αποδυναμωμένος στο εσωτερικό, επιχειρεί να διατηρήσει κάποια ίχνη υποστήριξης στο πρόσωπο του από την Άγκυρα. Έτσι επανέρχεται με την γνωστή θέση ότι το Πλαίσιο Γκουτέρες είναι εκείνο της 30ης Ιουνίου και όχι της 4ης Ιουλίου όπως υποστηρίζει η Λευκωσία, καθώς το τελευταίο χρονικά πλαίσιο ήταν αυτό που προέβλεπε και κατάργηση των Εγγυήσεων και την απομάκρυνση του Τουρκικού Στρατού.

Ο εκπρόσωπος του μάλιστα Μπαρίς Μπουρτζού με γραπτή δήλωση του επέμεινε ότι το μόνο Πλαίσιο είναι εκείνο της 30ης Ιουνίου ..
Και η τουρκοκυπριακή πλευρά επανέρχεται στην γνωστή θέση ότι εφόσον ξεκινήσει η νέα φάση της διαδικασίας θα πρέπει να έχει χρονοδιάγραμμα και να μην είναι ανοικτού τέλους και να έχει στρατηγική δέσμη μέτρων, αναφερόμενη στα όσα θεωρεί ότι συμπεριλαμβάνονται στο Πλαίσιο της 30ης Ιουνίου, που τελικά περιλαμβάνει μόνο τις παραχωρήσεις προς την Τουρκοκυπριακή πλευρά και όχι τα ευαίσθητα και κρίσιμα ζητήματα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Ν.Μ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: