Για εμάς δεν υπάρχει τίποτε άλλο από μια ακόμη ισχυρότερη Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας: Μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας στους Τουρκοκύπριους

ΠτΔ – Έπαρση σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παλαιό Δημαρχείο Λευκωσίας – Προμαχώνας Νταβίλα, Πλατεία Ελευθερίας, Λευκωσία, Κύπρος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απευθύνει χαιρετισμό κατά την έπαρση της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. // PoR – Raising of the European Union flag Old Lefkosia Town Hall – D’Avila bastion, Eleftheria Square, Lefkosia, Cyprus The President of the Republic of Cyprus, Mr Nikos Christodoulides, addresses the raising of the European Union flag. Πηγή φωτογραφίας PIO, Σταύρος Ιωαννίδης




Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό μας στήριγμα και στην προσπάθειά μας για επίτευξη ειρήνης στην πατρίδα μας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης για την Ημέρα της Ευρώπης, στη Λευκωσία.

Μια επίλυση του Κυπριακού, συνέχισε, που ταυτόχρονα θα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει  στην εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας και συνεργασίας στην ταραγμένη περιοχή στην οποία βρισκόμαστε.

Συνεπώς, η επίτευξη μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης δεν είναι μόνο προς όφελος της Κύπρου και του λαού της αλλά και της ίδιας της Ένωσης και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Μέσα, λοιπόν, από μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κύπρος θα μπορούν να συνεχίσουν να αποτελούν πυλώνες σταθερότητας αλλά και ουσιαστική γέφυρα Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου.

Γι’ αυτό, τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου, θα ήθελα για ακόμη μια φορά, αξιοποιώντας τη σημερινή  ευκαιρία, να στείλω μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, καλώντας τους να αναλογιστούν τα οφέλη που θα έχει για το σύνολο του κυπριακού λαού η συνύπαρξη σε μια επανενωμένη πατρίδα, η οποία θα προσφέρει σε όλους τη δυνατότητα να ζήσουν και να δημιουργήσουν σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας, αξιοποιώντας στο σύνολό τους τις ευκαιρίες τούτου του τόπου.

Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού

Xαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο για την Ημέρα της Ευρώπης:

Είναι με μεγάλη χαρά που συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση, σε μια τόσο ξεχωριστή ημέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ευρωπαίους πολίτες, σε μια τόσο σημαντική μέρα και για την πατρίδα μας, σε αυτή τη συμβολική εκδήλωση που μας δίδει την ευκαιρία να τιμήσουμε τους εμπνευστές και ιδρυτές της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας στην οποία ανήκουμε.

Οφείλουμε πρωτίστως ευγνωμοσύνη στους πρωτεργάτες της Ένωσης, στους Ρομπέρτ Σουμάν και Ζαν Μονέ, οι οποίοι πριν από 74 χρόνια, πάνω στα ερείπια των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, θεμελίωσαν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το οποίο εξελίχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, την Ευρωπαϊκή Ένωση που αποτελεί το σημαντικότερο συλλογικό επίτευγμα του ανθρώπινου γένους στη Γηραιά Ήπειρο από την εποχή του Διαφωτισμού. Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα υπήρξε η απαρχή μιας γενικότερης οικονομικής ενοποίησης που θα αποτελούσε μελλοντικά τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Κυρίες και Κύριοι,

Γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης, μαζί με την 20ή επέτειο από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Μόλις πριν από μερικές ημέρες είχαμε τη μεγάλη τιμή και χαρά να φιλοξενούμε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία γιόρτασε μαζί μας αυτή την ιδιαίτερη, την ξεχωριστή μέρα.

Ως Κυπριακή Δημοκρατία, προσεγγίζουμε το ορόσημο της ένταξης με αισθήματα υπερηφάνειας, αισιοδοξίας αλλά και με ευθύνη έναντι στη Νέα Γενιά. Αισθήματα υπερηφάνειας, για τα όσα έχουμε επιτύχει ως ενεργό και ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είκοσι χρόνια μετά την ένταξή μας οι αλλαγές της χώρας μας προς το καλύτερο είναι σαφώς ορατές. Η ένταξη, ανάμεσα σε πολλά άλλα, μάς απέφερε τεράστια οφέλη σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας, από την καθημερινότητά μας στο εμπόριο, το επιχειρείν, τον τουρισμό, την υγεία, την αλιεία, τη ναυτιλία, τη γεωργία, τις μεταφορές, την οικονομία.

Αισθήματα αισιοδοξίας γιατί γνωρίζουμε πόσα ακόμα μπορούμε να πετύχουμε ως ενεργά μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, με αυτοπεποίθηση, με δυναμισμό και με σιγουριά.

Αισθήματα χρέους και ευθύνης ώστε να παραδώσουμε στους νέους μας, στα παιδιά μας, στη Νέα Γενιά του τόπου μας, ένα αξιόπιστο και ενεργό κράτος μέλος, που θα παραμείνει στον πυρήνα των κέντρων λήψης αποφάσεων με ουσιαστικό λόγο και ρόλο. Ένα κράτος το οποίο να συνεχίζει να έχει εποικοδομητική και ουσιαστική συμβολή στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών. Για εμάς, για την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν υπάρχει άλλη κατεύθυνση από μια ακόμα ισχυρότερη Ευρώπη, μέσα από την περαιτέρω ολοκλήρωση. Μια Ένωση ασφάλειας, με ξεκάθαρο γεωπολιτικό προσανατολισμό, με στρατηγικές επιδιώξεις και στρατηγική αυτονομία ώστε να είναι ικανή να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις όποιες προκλήσεις.

Φίλες και Φίλοι,

Αυτή η καθοριστική εικοσάχρονη πορεία ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Μαζί με τους εταίρους μας αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, προκλήσεις, αλλά και πρωτοφανείς κρίσεις. Να αναφέρω την τραπεζική και οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, την πανδημία του κορωνοϊού, τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και πιο πρόσφατα τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, την οποία επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους και ευρωπαϊκούς θεσμούς σε ανώτατο επίπεδο.

Θα ήθελα όμως να αναδείξω ιδιαίτερα την πιο σημαντική αλλαγή από όλες, ως αποτέλεσμα της ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι η ενισχυμένη μας θέση, διπλωματικά και πολιτικά, που προκύπτει από το γεγονός ότι ανήκουμε πλέον σε μια πολυπληθή και ισχυρή οικογένεια. Αυτή η ενισχυμένη θέση είναι σημαντική για κάθε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ας αναλογιστούμε πόσο σημαντική είναι όταν μιλάμε για ένα μικρό κράτος το οποίο εδώ και πενήντα ολόκληρα χρόνια βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό μας στήριγμα και στην προσπάθειά μας για επίτευξη ειρήνης στην πατρίδα μας. Μια επίλυση του Κυπριακού που ταυτόχρονα θα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει  στην εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας και συνεργασίας στην ταραγμένη περιοχή στην οποία βρισκόμαστε. Συνεπώς, η επίτευξη μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης δεν είναι μόνο προς όφελος της Κύπρου και του λαού της αλλά και της ίδιας της Ένωσης και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Μέσα, λοιπόν, από μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κύπρος θα μπορούν να συνεχίσουν να αποτελούν πυλώνες σταθερότητας αλλά και ουσιαστική γέφυρα Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου.

Γι’ αυτό θα ήθελα για ακόμη μια φορά, αξιοποιώντας τη σημερινή  ευκαιρία, να στείλω μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, καλώντας τους να αναλογιστούν τα οφέλη που θα έχει για το σύνολο του κυπριακού λαού η συνύπαρξη σε μια επανενωμένη πατρίδα, η οποία θα προσφέρει σε όλους τη δυνατότητα να ζήσουν και να δημιουργήσουν σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας, αξιοποιώντας στο σύνολό τους τις ευκαιρίες τούτου του τόπου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, λοιπόν, ο χώρος που μας πρόσφερε και μας προσφέρει τη δυνατότητα να διεκδικούμε, πάντα μέσα σε πνεύμα συνεργασίας, να εργαζόμαστε για το εφικτό, για το καλό της Ένωσης, των πολιτών της, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, είμαστε απόλυτα ρεαλιστές, αντιλαμβανόμαστε τα όρια, τους περιορισμούς αλλά και τα συμφέροντα που υφίστανται και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, η Ενωμένη Ευρώπη είναι η οικογένειά μας, και παρά τα όποια προβλήματα και τις αδυναμίες μέσα σε αυτήν, αναζητούμε πάντα τις λύσεις σε όλα τα μεγάλα θέματα που έχουμε να διαχειριστούμε.

Φίλες και Φίλοι,

Σε έναν ακριβώς μήνα οι Ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούμε στην κάλπη για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μια διαδικασία από την οποία ουσιαστικά προκύπτει και η νέα ηγεσία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε μια περίοδο πολλαπλών προκλήσεων, η συμμετοχή σε αυτή την εκλογική διαδικασία αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Γι’ αυτό σας καλώ να συμμετάσχετε μαζικά στη μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας στις 9 Ιουνίου για την ανάδειξη των μελών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Πραγματικά πιστεύω ότι η μαζική μας συμμετοχή, η μαζική συμμετοχή του κυπριακού λαού, θα είναι και ο καλύτερος εορτασμός των εικοσάχρονων της ένταξής μας.

Η εκλογική διαδικασία της 9ης Ιουνίου, λοιπόν, δεν είναι υποχρέωση, είναι καθήκον, είναι η προσωπική μας παρουσία σε μια δημοκρατική διαδικασία, είναι συμμετοχή στη γιορτή της Δημοκρατίας, είναι το δικαίωμά μας να διεκδικούμε περισσότερη Ευρώπη, στρατηγικά πιο αυτόνομη, πιο ενωμένη, πιο αποτελεσματική και πιο αλληλέγγυα.

Χρόνια πολλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ευρωπαίους πολίτες.

Κάθε καλό, ειρήνη, ευημερία και προκοπή.

Σας ευχαριστώ πολύ!

ΝΓιαν, ΕΠ – Λευκωσία, Κύπρος

«Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί ο κάποιος δεν επιθυμεί ούτε απλά να συζητήσει» δηλώνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης για την αδιαλλαξία του Τατάρ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: