“Ο ISIS δεν έχει πια δυνατότητα για μεγάλα χτυπήματα” δηλώνει Γάλλος ισλαμολόγος




Την εκτίμηση ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει πλέον την επιχειρησιακή ικανότητα να καταφέρει ένα μεγάλο χτύπημα στην Ευρώπη, ανάλογο μ’ αυτά του πρόσφατου παρελθόντος, διατυπώνει ο κορυφαίος Γάλλος πολιτικολόγος, αναλυτής του Ισλάμ και των ισλαμιστικών κινημάτων, Ζιλ Κεπέλ (Gilles Kepel).

O κ. Κεπέλ βρέθηκε προ ημερών στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση για τον τζιχαντισμό στην Ευρώπη, που διοργάνωσε το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

“Είχαμε μεγάλες απειλές από το 2015 έως το 2017. Όσο το Ισλαμικό Κράτος δήλωνε ‘παρών’ και είχε τον μηχανισμό να οργανώσει τέτοιου είδους επιθέσεις. Δεν έχουν την ίδια επιχειρησιακή ικανότητα πλέον. Υπάρχουν ορισμένοι που δρουν μεμονωμένα, αλλά δεν νομίζω πως υπάρχει εκείνη η υποδομή, που θα έδινε τη δυνατότητα για ένα μεγάλο χτύπημα. Προς το παρόν αναρωτιούνται (ενν. ο ISIS) γιατί έχασαν…” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ζιλ Κεπέλ.

Τρεις φορές βρέθηκε αντιμέτωπος με τις απειλές τζιχαντιστών για την ίδια του τη ζωή ο καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (Sciences Po Paris), συνειδητοποιώντας πως το αντικείμενο μελέτης, στο οποίο είχε αφιερώσει τον ακαδημαϊκό -και όχι μόνο- βίο του …στράφηκε εναντίον του. Την πρώτη φορά, μάλιστα, όπως είχαν γράψει οι New York Times, ήταν στο σπίτι του στο Παρίσι και βούρτσιζε τα δόντια του, ένα πρωινό του Ιούνη, όταν έλαβε ένα μήνυμα από δημοσιογράφο, που τού έλεγε πως το όνομά του ήταν στη λίστα θανάτου ενός τζιχαντιστή, ο οποίος νωρίτερα είχε σκοτώσει έναν αστυνομικό και τη σύζυγό του σε μια πόλη δυτικά του Παρισιού. “Ναι, έχω ‘καταδικαστεί’ τρεις φορές σε θάνατο. Και ήμουν υπό αστυνομική προστασία έως ότου πέσει η Ράκα”, εξηγεί χωρίς ούτε λεπτό να χαθεί η ηρεμία στη χροιά της φωνής του.

Η τζιχαντιστική ιδεολογία, σύμφωνα με τον Ζιλ Κεπέλ, αναπτύχθηκε σε τρεις φάσεις: Αρχικά στο Αφγανιστάν, τη δεκαετία του ’90 -όπου πέτυχε, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα σε Αλγερία και την Αίγυπτο την ίδια περίοδο δεν είχαν την ίδια τύχη- στη συνέχεια με τον Οσάμα μπιν Λάντεν, που εστίασε στην αντίληψη του “μακρινού εχθρού”, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με αποκορύφωμα την 11η Σεπτεμβρίου, και τέλος με τους Άμπου Μούσαμπ αλ Ζαρκάουι και Άμπου Μούσαμπ αλ Σούρι. “Ο Ζαρκάουι μεταμόρφωσε αυτόν τον τζιχαντισμό κατά της Δύσης σ’ έναν τζιχαντισμό που έφερε αντιμέτωπους τους σουνίτες εναντίον των σιιτών (ιδιαίτερα στο Ιράκ) και ο Σούρι, ο οποίος είχε ζήσει στη Γαλλία, τη Βρετανία και αλλού πίστευε ότι η Ευρώπη ήταν η ‘ιδανική γη’ για το τζιχάντ (σ.σ. κατά τον Άμπου Μούσαμπ αλ Σούρι η Ευρώπη είναι το μαλακό υπογάστριο του δυτικού κόσμου και βασικός στόχος του διεθνούς τζιχάντ)”, εξηγεί ο Ζιλ Κεπέλ, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι νεαροί μουσουλμάνοι μεγαλωμένοι στην Ευρώπη πήγαν στη Συρία για να πολεμήσουν κι επέστρεψαν στη συνέχεια, για να σκοτώσουν συμπατριώτες τους.

Η απειλή για την Γαλλία και την Ευρώπη

Ο Γάλλος ισλαμολόγος, ο οποίος αναγνωρίστηκε διεθνώς με το βιβλίο του “La revanche de Dieu. Chrétiens, Juifs et Musulmans a la reconquête du monde”, που έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, μεταξύ αυτών και η ελληνική (με τον τίτλο “Η επιστροφή του Θεού”, 1992, εκδ. Λιβάνης), “δείχνει” προς τον σαλαφισμό για να ερμηνεύσει το φαινόμενο της τρίτης γενιάς των “αυτόχθονων” Ευρωπαίων τζιχαντιστών, επισημαίνοντας πως “στις περιθωριοποιημένες κοινότητες εκτός των ‘τειχών’ των μεγάλων πόλεων”, απ’ όπου συνήθως προέρχονται, βρίσκει εύφορο έδαφος διείσδυσης ο ακραίος σαλαφισμός.

“Στη Γαλλία, για παράδειγμα, υπάρχει μια μειονότητα που την εξέθρεψε ο σαλαφισμός και αποφάσισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια πολιτισμική ρήξη με τις ευρωπαϊκές αξίες και να γίνει η Ευρώπη μια γη του Ισλάμ” λέει χαρακτηριστικά ο Ζιλ Κεπέλ, εξηγώντας πως σε αντίθεση με την Αγγλία, όπου η πλειονότητα των μουσουλμάνων είναι Πακιστανοί, και με τη Γερμανία, όπου είναι Τούρκοι, στη Γαλλία οι περισσότεροι μουσουλμάνοι έχουν αραβικές καταβολές και έχουν διαφορετική προσέγγιση στα όσα διαδραματίζονται στη Συρία.

Όσο για τη γαλλική ελίτ και τα λάθη που ενδεχομένως έχει κάνει, με αποτέλεσμα να μην αποτραπεί η διείσδυση του ακραίου σαλαφισμού σε ένα τμήμα της κοινωνίας; “Εκαναν πολλά λάθη αλλά δεν υπάρχει τρόπος να μαζέψεις το γάλα που έχει χυθεί από την καρδάρα” σημειώνει ο Γάλλος ισλαμολόγος, ο οποίος τονίζει πως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει πιο σταθερή αντιμετώπιση στο όλο ζήτημα. “Είναι ο πρώτος (ο Μακρόν), ο οποίος αποκάλεσε αυτού του είδους τη βία ισλαμιστική βία, το οποίο δεν τόλμησε να κάνει ο Ολάντ, επειδή πίστευε πως χρειαζόταν τις ψήφους τους” επισημαίνει.

Επειδή, ωστόσο, δεν πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί αποκλειστικά τη Γαλλία, αφού στόχος τζιχαντιστών στο παρελθόν πέραν του Παρισιού έγιναν κι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Λονδίνο, Βερολίνο κ.ά.), ο Γάλλος ειδικός στο Ισλάμ θεωρεί πως “είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για την Ευρώπη”, που θα πρέπει να κάνει περισσότερα βήματα ενσωμάτωσης των ανθρώπων αυτών στον κοινωνικό ιστό των χωρών της, καθώς προς το παρόν είναι τα “άκρα” που επωφελούνται απ’ αυτή την κατάσταση. “Η άκρα δεξιά και η άκρα αριστερά. Η άκρα αριστερά τώρα στη Γαλλία φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με τους ισλαμιστές, επειδή θεωρούν ότι ο τζιχαντισμός και το ‘Allahu Akbar’ είναι ο νέος τρόπος ένωσης των εργατών, κάτι που νομίζω θα οδηγήσει σε καταστροφή στις τάξεις τους. Είναι ένα ενδιαφέρον φαινόμενο” παρατηρεί.

Αυτό τον καιρό, ο πολυγραφότατος Ζιλ Κεπέλ ετοιμάζει ένα ακόμα βιβλίο που, όπως λέει, θα αφορά την κρίση στη Μέση Ανατολή από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 έως τον Ντόναλντ Τραμπ.

22/05/2018 14:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: