Κόντρα στα σημερινά ινδάλματα: Το μικρό και «Άφοβο Κορίτσι» με τα χέρια στη μέση




Του Πανίκου Παναγιώτου

Το «Άφοβο Κορίτσι» κέρδισε και θα παραμείνει μόνιμα στην περιοχή της Γουόλ Στριτ του Μανχάταν, αλλά θα μετακινηθεί από τη θέση που βρίσκεται σήμερα, προς τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς.

Απέναντι στο τεράστιο χάλκινο γλυπτό του Αρτούρο ντι Μόντικα, που φέρει το όνομα: «Επιθετικός Ταύρος» και συμβολίζει τη φιλοσοφία και την πρακτική των χρηματιστηριακών αγορών, τοποθετήθηκε τον Μάρτιο του 2017 ένα μικρό ορειχάλκινο γλυπτό, απεικονίζοντας τη δύναμη των γυναικών και την πάλη κατά των μορφών του «αδίστακτου κεφαλαίου», όπως είχε ειπωθεί.  

  • Η ιστορία του ξεκίνησε ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας το 2016, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε από μια εταιρεία χρηματοοικονομικών, στο πλαίσιο εκστρατείας για την αύξηση του αριθμού των γυναικών που συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρήσεων. Ένα χρόνο μετά, το μικρό ανυποχώρητο κορίτσι με τα χέρια στη μέση στάθηκε προσωρινά απέναντι στον «Επιτιθέμενο Ταύρο», ο οποίος βρίσκεται από το 1989 στην περιοχή Bowling Green Bull της Γουόλ Στριτ.

Η εκεί παρουσία του «Άφοβου Κοριτσιού» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, αλλά και αναπάντεχες φωνές στήριξης από καλλιτέχνες, προσωπικότητες και οργανωμένα σύνολα της Νέας Υόρκης. Όσο υπήρχε η απαίτηση για την «άμεση απομάκρυνσή» του τόσο περισσότερο μεγάλωνε το κίνημα στήριξής του. Ο «συμβιβασμός» επιτεύχθηκε πριν λίγες μέρες και έτσι θα μετακινηθεί μεν, αλλά θα παραμείνει στην ίδια περιοχή του Χρηματιστηρίου.

Η δημιουργός του γλυπτού Κρίστεν Βίσμπαλ δεν άφησε ανεκμετάλλευτο τον όλο θόρυβο και την προβολή που έλαβε το έργο της, Κατασκεύασε χίλια αντίγραφα και τα πουλά 6.500 δολάρια το ένα. Κάποιοι υποστήριξαν ότι από την αρχή ήταν μια πετυχημένη «κίνηση μάρκετινγκ».

  • Από την πλευρά της, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο περιορισμένος αριθμός αντιτύπων του γλυπτού θα βοηθήσει στην «ενδυνάμωση και ενθάρρυνση της ιδέας, αλλά και στην υπενθύμιση ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο φύλων από διαφορετικές κουλτούρες είναι το πεφωτισμένο μονοπάτι προς πιο έξυπνες και πιο σίγουρες αποφάσεις». Όπως ανέφερε, το 20% των εσόδων από τις πωλήσεις θα προσφερθεί σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που ενδυναμώνουν νεαρές γυναίκες και υποστηρίζουν την ισότητα των δύο φύλων.

Πέρα απ’ όλα αυτά, το «Άφοβο Κορίτσι» δεν είναι πια μόνο η έκφραση της ισότητας των φύλων, αλλά ένα νεοϋρκέζικο σύμβολο -με παγκόσμιες διαστάσεις- των ανυπεράσπιστων ανθρώπων που μάχονται τίμια και γενναία ενάντια στην καθημερινή σκληρότητα και απανθρωπιά των αγορών.

Είναι συνάμα μήνυμα ενδυνάμωσης της ελπίδας, κόντρα στα σημερινά πρότυπα και ινδάλματα που αντιπροσωπεύουν τις κοινωνίες της φαντασίωσης, του κυνισμού και της ισοπέδωσης αξιών.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
File Photo: People walk past the sculpture ‘The Fearless Girl’ by US artist Kristen Visbal which was installed overnight facing the famous sculpture of the charging bull in Lower Manhattan by State Street Global Advisors to promote the idea of women in leadership positions in New York, New York, USA. EPA, JUSTIN LANE

Στα λόγια πρώτοι, στις οργίλες αντιδράσεις πρωταθλητές: Ο (Κύπριος) βασιλιάς είναι γυμνός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: