Η Κνεσέτ εκδικείται την Τουρκία: Πιέσεις για να αναγνωριστεί επίσημα η Γενοκτονία των Αρμενίων




Μέλη της Κνεσέτ τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει μια προσπάθεια να βρουν τρόπους για να εκδικηθούν την τουρκική κυβέρνηση για την απόφασή της να διώξει τον Ισραηλινό πρέσβη και να ανακαλέσει τον δικό της από το Τελ Αβίβ ως απάντηση στα γεγονότα της Γάζας τη Δευτέρα, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Υπήρξαν προτάσεις για ακύρωση κοινών συναντήσεων με υψηλόβαθμούς Τούρκους αξιωματούχους, εκκλήσεις σε Ισραηλινούς να ακυρώσουν τις διακοπές τους στην Τουρκία και ιδέες να αναγνωρίσει το Ισραήλ τα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας στη Συρία.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις που πιθανότατα θα υλοποιηθεί είναι η επίσημη αναγνώριση από το ισραηλινό κοινοβούλιο της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς.

Από το 2012 η Κνεσέτ έχει εξετάσει το θέμα της αρμενικής γενοκτονίας αλλά οι προσπάθειες να περάσει σχετικός νόμος ώστε να υπάρχει επίσημη ημέρα μνήμης δεν ευοδώθηκαν ποτέ. Παρατηρητές των διαβουλεύσεων της Κνεσέτ εκτιμούν ότι η πλειοψηφία των βουλευτών υποστηρίζει στην πράξη έναν τέτοιο νόμο, αλλά εξαιτίας της ευαίσθητης φύσης των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων ένας τέτοιος νόμος μπλοκαρίστηκε.

Τον Φεβρουάριο, για παράδειγμα, η Κνεσέτ καταψήφισε ένα νομοσχέδιο σχετικά με το θέμα που έφερε ο βουλευτής Γιαΐρ Λαπίντ (πρόεδρος του κόμματος Γιες Ατίντ και πρώην υπουργός Οικονομικών). Ωστόσο την Τετάρτη οι βουλευτές Αμίρ Οχάνα (Λικούντ) και Ιτζίκ Σμούλι (Σιωνιστική Ένωση) έφεραν ένα παρόμοιο νομοσχέδιο και προσπαθούν να το περάσουν ως απάντηση στα όσα έχει πει και έχει κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αυτή η ιστορική αδικία έπρεπε να είχε αναγνωστεί πολύ καιρό πριν», δήλωσε ο Σμούλι. «Οι μικροπρεπείς πολιτικές με τους Τούρκους αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές», ο Αμίρ Οχάνα και χαρακτήρισε τον Ερντογάν «βάρβαρο σουλτάνο, του οποίου η χώρα είναι υπεύθυνη για απίστευτα εγκλήματα πολέμου και ο ίδιος βομβαρδίζει αθώους Κούρδους. Από τη στιγμή που ο δολοφόνος Κούρδων από την Άγκυρα επέλεξε να συνταχθεί με το δολοφονικό καθεστώς της Χαμάς και να συκοφαντήσει τους Ισραηλινούς στρατιώτες, που μας υπερασπίζονται, να απελάσει και εξευτελίσει Ισραηλινούς διπλωμάτες στην Τουρκία, έχει έρθει η ώρα να αναγνωρίσουμε τη γενοκτονία των Αρμενίων όχι μόνο ιστορικά αλλά και πολιτικά».

Ο υπουργός Παιδείας, Ναφτάλι Μπενέτ, πρόεδρος του Habayit Hayehudi, ανακοίνωσε πως έχει καταστρώσει ένα «πλάνο δράσεων» για την Κνεσέτ, την κυβέρνηση και τους πολίτες, το οποίο κοινοποίησε στα κοινωνικά δίκτυα. «Σας ζητώ, πολίτες, να ακυρώσετε τα ταξίδια σας στην Τουρκία, άμεσα!», έγραψε και πρόσθεσε: «Κάντε τις διακοπές σας στη Γαλιλαία ή στα Γκολάν. Παίζετε και εσείς ρόλο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα άκρα η Τουρκία και το Ισραήλ: Ο Ερντογάν κάλεσε “ογκώδη” διαδήλωση στην Πόλη

Το τραβάει στα άκρα ο Ερντογάν: Σχέδια του τουρκικού στρατού για παρέμβαση στην Γάζα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: