Θεσμική αμηχανία της ΝΔ απαντά το υπουργείο Εσωτερικών, στις “κατηγορίες” για την 3Κ/2018

File Photo: Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Για «πολιτική ματαίωση και θεσμική αμηχανία» της ΝΔ κάνει λόγο το υπουργείο Εσωτερικών, απαντώντας σε δήλωση του βουλευτή και τομεάρχη Διοικητικής Ανασυγκρότησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργου Γεωργαντά, σχετικά με τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την κάλυψη 8.166 μόνιμων θέσεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων.

«Από τη μια πλευρά, η κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών των δήμων, όπως αυτές προσδιορίστηκαν ελεύθερα από το κάθε δημοτικό συμβούλιο, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού Προϋπολογισμού, με μόνιμες θέσεις σταθερής εργασίας, σηματοδοτεί το οριστικό τέρμα μιας πρακτικής που παγιώθηκε (και) με μέριμνα της ΝΔ και ευνοούσε την αέναη ανακύκλωση συμβασιούχων-ομήρων, που εξαναγκάζονταν σε διαρκή εργασιακή επισφάλεια, στο βωμό της εξυπηρέτησης των δικών της πελατειακών σκοπιμοτήτων. Από την άλλη, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ιδίως στις υπηρεσίες καθαριότητας, σηματοδοτούν τη ματαίωση του δικού της πολιτικού σχεδίου
– κομμένου και ραμμένου στις επιχειρηματικές ορέξεις των φίλων της – για ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων. Κατανοεί βέβαια κανείς ότι, όσο μεγαλύτερο είναι το επιχειρηματικό κέρδος που προσδοκούσε η Νέα Δημοκρατία να κατευθυνθεί στα συμφέροντα που – χρόνια τώρα – έχει αναλάβει να υπερασπίζεται, τόσο δριμύτερη και χωρίς συστολή θα είναι η επίθεση που αδιακρίτως εξαπολύει στην κυβέρνηση, στο ΑΣΕΠ, ακόμα και στους ίδιους τους εργαζόμενους, που με αδιάβλητες και διαφανείς διαδικασίες, εξασφαλίζουν επιτέλους μία θέση σταθερής και ασφαλούς εργασίας», σημειώνει το υπουργείο.

Στο δελτίο Τύπου απαντά, επίσης, στις «τέσσερις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις» τις οποίες χρέωνε η ΝΔ στην κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της, με το υπουργείο από την πλευρά του να κάνει λόγο για «τέσσερις συνειδητές αστοχίες».

1. Στα περί υπερμοριοδότησης των ήδη απασχολουμένων στους δήμους σε σχέση με άλλους που κάνουν την ίδια δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, το υπουργείο αναφέρει: «Την ειδική μοριοδότηση της προϋπηρεσίας σε αντίστοιχες υπηρεσίες, δεν τη συναντά για πρώτη φορά. Η όποια λελογισμένη πρόσθετη μοριοδότηση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μεταξύ των νεοπροσλαμβανόμενων θα περιλαμβάνονται και εργαζόμενοι που έχουν εμπειρία στις υπηρεσίες καθαριότητας, ήταν ο μόνος τρόπος για να ανασχεθούν οι οδυνηρές συνέπειες ενός συστήματος που με απίστευτο κυνισμό είχε οικοδομήσει η ίδια η Νέα Δημοκρατία. Ας ρίξει μια ματιά στις στατιστικές των εργατικών ατυχημάτων και ας καταλάβει επιτέλους ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι αριθμοί. Όσο για τα περί «κλειστής προκήρυξης» υπέρ των «ήδη απασχολούμενων», την παραπέμπουμε στις διαμαρτυρίες των τελευταίων αναφορικά με το ποσοστό των «παρατασιούχων» που ωφελήθηκε από την ειδική μοριοδότηση».

2. Σχετικά με τις κατηγορίες του κ. Γεωργαντά ότι η κυβέρνηση μετά από παρέμβασή της άλλαξε το πλαίσιο της προκήρυξης, το υπουργείο συνιστά στη ΝΔ: «ας παύσει τις επιθέσεις σε μια ανεξάρτητη αρχή που έχει δοκιμαστεί εδώ και χρόνια στην ελληνική κοινωνία και ας διαβάσει και πάλι ότι το άρθρο 24 του ν. 4479/2017, προέβλεψε εξ αρχής ότι η μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας αφορούσε το σύνολο των προσλήψεων αυτών».

3. Σε ό,τι αφορά στα της έκδοσης των προσωρινών αποτελεσμάτων «χωρίς να γίνει κανένας έλεγχος των δικαιολογητικών», το υπουργείο υπενθυμίζει ότι «η διαδικασία αυτή προβλέπεται ρητά στο εδ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 18 του ν. 2190/1994 (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει ήδη από το 2002)».

4. Στο ότι «τέθηκε συγκεκριμένη προθεσμία κατόπιν κυβερνητικής παρέμβασης, για να εκδοθούν αποτελέσματα εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου», που υποστηρίζει ο βουλευτής και τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ, το υπουργείο απαντά πως «αντίστοιχα και η συγκεκριμένη προθεσμία δόθηκε ακριβώς για να τερματιστεί η εκκρεμότητα των παρατάσεων, σύμφωνα με την απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

«Ας σταματήσει, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία να περιφέρει την έκπληξη και την απογοήτευσή της για την επιτυχία του διαγωνισμού και την οριστική χρεοκοπία των σχεδίων της και ας βρει δυο λέξεις για να συγχαρεί τις υπηρεσίες του ΑΣΕΠ και του ΥΠΕΣ, οι οποίες σε τόσο σύντομο χρόνο κατάφεραν να φέρουν εις πέρας τις διαδικασίες ολοκλήρωσης του μεγαλύτερου διαγωνισμού των τελευταίων δεκαετιών», καταλήγει το υπουργείο Εσωτερικών.

Πλήρης δήλωση Τομεάρχη Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας

Η Κυβέρνηση δια του αρμόδιου Υπουργού πανηγύρισε χθες για την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων της Προκήρυξης 3Κ/2018, χαρακτηρίζοντας την ως την «κορυφαία στιγμή μιας αδιάβλητης διαδικασίας». Θα ήταν πολύ ευχάριστη, αν ήταν αληθινή η εικόνα που παρουσιάζει ο Υπουργός. Δυστυχώς, όμως, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται απλώς για την κορυφαία στιγμή του κυβερνητικού εμπαιγμού σε βάρος 128.861 συμπολιτών μας.
Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει την Κυβέρνηση για τέσσερις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις:

Είναι η πρώτη προκήρυξη στην ιστορία του ΑΣΕΠ που η εμπειρία των ήδη απασχολούμενων στους Δήμους υπερμοριοδοτήθηκε με 17 μόρια σε σχέση με άλλους που κάνουν την ίδια δουλειά στον ιδιωτικό τομέα και μοριοδοτούνται με 7 μόρια. Υπό την έννοια αυτή μιλάμε για μια κλειστή και προφανώς αντισυνταγματική προκήρυξη.

Είναι η πρώτη φορά που ενώ είχαν ξεκινήσει οι αιτήσεις των υποψηφίων, μετά από παρέμβαση της Κυβέρνησης άλλαξε το πλαίσιο της Προκήρυξης.

Είναι η πρώτη φορά που σε μια τόσο μεγάλη Προκήρυξη πολλών χιλιάδων θέσεων εκδόθηκαν τα αποτελέσματα χωρίς να γίνει κανένας έλεγχος των δικαιολογητικών αλλά λήφθηκε υπόψη μόνο το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Είναι η πρώτη φορά που στο ΑΣΕΠ τέθηκε συγκεκριμένη προθεσμία, κατόπιν κυβερνητικής παρέμβασης, για να εκδοθούν αποτελέσματα εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.

Οι μεθοδεύσεις αυτές προκαλούν τεράστιο πλήγμα στην αξιοκρατία και στο αίσθημα ίσης μεταχείρισης όλων των υποψηφίων. Τους επόμενους πολλούς μήνες θα βλέπουμε χιλιάδες συμπολιτών μας να ταλαιπωρούνται και να ξοδεύονται με προσφυγές προκειμένου να βρουν το δίκιο τους. Και γι’ αυτό θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η Κυβέρνηση που με την προχειρότητα, την ανευθυνότητα και, κυρίως, την πελατειακή λογική της, κατόρθωσε να απαξιώσει τον ίδιο το ρόλο του ΑΣΕΠ.

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ

02/04/2018 22:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal