Σε δύο μήνες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Υεμένη θα φέρει πλαίσιο διαπραγματεύσεων




Ο νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, ο Βρετανός Μάρτιν Γκρίφιθς, δεσμεύθηκε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας να παρουσιάσει «σε διάστημα δύο μηνών ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων» για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

Κατά τη πρώτη του παρουσίαση της κατάστασης στην Υεμένη ο Γκρίφιθς προειδοποίησε επίσης κατά μιας «άμεσης ενέργειας» που σχεδιάζεται στο λιμάνι της Χοντέιντα, που ελέγχεται από τους αντάρτες Χούτι, και η οποία ενδέχεται να «εκτροχιάσει» την ειρηνευτική διαδικασία.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος», τόνισε.

Ο απεσταλμένος εξέφρασε την ανησυχία του για τις πληροφορίες σχετικά με «κινήσεις δυνάμεων» στην Υεμένη και «την ενίσχυση των μαχών», αλλά και «συγκρούσεις στις γραμμές του μετώπου» με θύματα αμάχους.

Σε ό,τι αφορά την εξεύρεση «πολιτικής λύσης έπειτα από διαπραγμάτευση» –τη μόνη πιθανή διέξοδο από τη σύγκρουση, όπως υπογράμμισε– ο Γκρίφιθς επεσήμανε ότι «όλες οι πλευρές θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη τις προϋποθέσεις» ήδη από την αρχή των συζητήσεων. Επίσης πρόσθεσε ότι θα πρέπει να παράσχουν «ανεμπόδιστη πρόσβαση» στις περιοχές που ελέγχουν.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ υπενθύμισε ότι στην Υεμένη «τα τρία τέταρτα του πληθυσμού, περισσότεροι από 22 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια» και ότι «8,4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες διατροφικής ανασφάλειας».

19/04/2018 12:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Νέα Υόρκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: