Πανικός στην Αγκυρα: Δύο βάσεις στη Μανμπίτζ κατασκευάζουν οι Αμερικανοί, λέει το Ανατολού




Έντονη είναι η ανησυχία της Τουρκίας για την κινητικότητα που παρατηρείται  από τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή της Μανμπίτζ, όπου βρίσκονται Κούρδοι μαχητές και αποτελεί τον επόμενο στόχο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ρεπορτάζ του τουρκικού πρακτορείου ANADOLU από την περιοχή αναφέρεται ότι οι Αμερικανοί δημιουργούν δύο νέες βάσεις στη περιοχή που απέχει λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα Συρίας Τουρκίας.

Είχαν προηγηθεί πληροφορίες από τη Γαλλία που ανέφεραν: Σε κατάσταση συναγερμού Αμερικανοί και Γάλλοι στη Μανμπίτζ, που απειλείται από τουρκική επίθεση.

Αν το ρεπορτάζ επαληθευθεί τότε μάλλον οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν έχουν πρόθεση να εγκαταλέιψουν την περιοχή αλλά αντίθετα ενισχύουν την παρουσία τους.

Οι Αμερικανοί αναφέρει το ρεπορτάζ επεκτείνουν ένα παρατηρητήριο στο χωριό Νταμπάτ, προκειμένου να χτίσουν μια βάση Βόρεια της Μανμπίτζ, σύμφωνα με πληροφορίες “από αξιόπιστες τοπικές πηγές”, που επικαλείται  το Ανατολού.

Ήδη τα υλικά κατασκευής και ο βαρύς εξοπλισμός έχουν ήδη μεταφερθεί στα νοτιοανατολικά του χωριού, λέει το τουρκικό πρακτορείο

Η άλλη βάση, σύμφωνα με τους Τούρκους, κατασκευάζεται τέσσερα χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή, νότια του Νταντάτ.

Σύμφωνα με το Anadolu, και οι δύο βάσεις θα κατασκευαστούν κοντά στη «μεθόριο»και  από  τον γειτονικό θύλακα της Τζαραμπλούς, τον οποίο έθεσε πέρυσι υπό τον έλεγχό του ο τουρκικός στρατός στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη».

Παράλληλα, το Anadolu αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έστειλαν ενισχύσεις στην περιοχή της Μανμπίτζ την Κυριακή, κάνοντας λόγο για αντίδραση των Αμερικανών σε μια «πιθανή αντιτρομοκρατική επιχείρηση» υπό την Τουρκία.

Το τουρκικό πρακτορείο αναφέρει μάλιστα πως οι ενισχύσεις επέτρεψαν στους αμερικανούς να αυξήσουν σημαντικά τη συχνότητα των περιπολιών τους στο ποτάμι μεταξύ Μανμπίτζ και Τζαραμπλούς.

Οι περίπολοι πλέον φέρεται να γίνονται σε ημερήσια βάση ενώ έως τώρα γίνονταν ανά τριήμερο.

Το γεγονός ότι Αμερικανοί και Γάλλοι είναι σε συναγερμό και παίρνουν μέτρα στην περιοχή αναφερόταν και σε ανταπόκριση του Γαλλικού πρακτορείου.

Πηγή: Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων ANADOLU

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: