Οι Τούρκοι επιχειρούν να στήσουν σκηνικό έντασης στο Αιγαίο: Επιδιώκουν “νέα Ίμια”;




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Οι σημερινές νέες προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπιναλί Γιντιρίμ που “έστησε” νέο σενάριο Ιμίων, αποδεικνύουν ότι η γειτονική χώρα είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο επιδιώκοντας να σύρει την Ελλάδα σε μια αντιπαράθεση η οποία δεν συμφέρει την πατρίδα μας. 

Ο κ. Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέβασαν την Ελληνική σημαία από βραχονησίδα που βρίσκεται κοντά στους Φούρνους Ικαρίας. Μάλιστα ο Γιλντιρίμ αφού επανέλαβε την θεωρία των “γκρίζων ζωνών” έφθασε στο σημείο να καλεί τη χώρα μας να σταματήσει τις προκλήσεις.

Άμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε το περιστατικό αλλά απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις του Γιλντιριμ ότι δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση της κυριαρχίας της. Το υποτιθέμενο γεγονός διέψευσαν τόσο πηγές του υπουργείου Άμυνας όσο και ο δήμαρχος Φούρνων που μιλώντας στο HellasJournal επιβεβαίωσε ότι η σημαία κυματίζει στο νησί “Ανθρωποφάγος”.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Το πρωί ο Τουρκός Πρωθυπουργός προχώρησε σε μια απίστευτη πρόκληση τύπου Ίμια και ισχυρίστηκε ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα, Μικρός Ανθρωποφάγος, που ανήκει στο σύμπλεγμα νησίδων “Ανθρωποφάγοι” κοντά στους Φούρνους.

Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού όπως τις μετέδωσε το τουρκικο κανάλι NTV έχουν ως εξής:

“Στο Αιγαίο, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περιστασιακές δραστηριότητες της γειτονικής Ελλάδας για την αύξηση των εντάσεων, αλλά αυτές οι παραβιάσεις έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν έχουν ξεκαθαρίσει που να ανήκουν. Βλέπουμε ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες παρόμοιες με εκείνες των βραχονησίδων Kardak (ΊΜΙΑ). Υπήρξε μια προσπάθεια να βάλουν μια ελληνική σημαία στη βραχονησίδα του “Antropofos” (σ.σ.όπως την αναφέρει) στα ανοίγματα του Didim. Οι ομάδες της Ακτοφυλακής έκαναν την αναγκαία παρέμβαση και έχουν αφαιρέσει τη σημαία από εκεί”.

Η Ελληνική Κυβέρνηση δια στόματος Τζανακόπουλου δεν επιβεβαίωσε την είδηση :

“Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Πρωθυπουργός από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα.”

Μάλιστα ο κύριος Τζανακόπουλος χαρακτηρισε προκλητικές τις δηλώσεις Γιλντιριμ και απέρριψε τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών”.

“Η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία των γκρίζων ζωνών ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας”.

Το περιστατικό διέψευσαν και πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μιλώντας στο Κυπριακό πρακτορείο.

Η πιο κατηγορηματική όμως διάψευση ήρθε από τον Δήμαρχο των Φούρνων ο οποίος μιλώντας στο HellasJournal είπε οτι επιβεβαίωσε ο ίδιος κοιτώντας με κιάλια ότι η σημαία βρίσκεται πάνω στο νησί.

“Σε τρεις – τέσσερις βραχονησίδες πήγαν ορισμένοι νεαροί και έβαλαν κάτι ελληνικές σημαίες και από ό,τι άκουσα κι εγώ από τις ειδήσεις, ο Γιλντιρίμ, είπε ότι κατέβασαν τη σημαία. Εγώ πήγα και είδα με τα κιάλια γιατί είναι μακριά και οι σημαίες κυματίζουν κανονικά. Τώρα τι λέει ο Γιλντιρίμ δεν μπορώ να καταλάβω. Και πώς πέρασαν και κατέβασαν τη σημαία, αφού δικό μας σκάφος υπήρχε εκεί. Από τις 06:00 ήταν εκεί. Πότε πήγαν και κατέβασαν τη σημαία; Και πώς πέρασαν πώς ήρθαν δεν είναι δίπλα στην Τουρκία.

Το βέβαιο είναι ότι την περίοδο αυτή, η Τουρκία επιχειρεί να παίξει  στο Αιγαίο ένα πόκερ βάζοντας μικρά  στοιχήματα που λειτουργούν ως δολώματα. Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν βέβαιο ότι δεν  επιθυμεί ούτε η ίδια ένα θερμό επεισόδιο γιατί εκτός των άλλων  κάτι τέτοιο θα βλάψει και την δική της τουριστική περίοδο που τώρα αρχίζει να ανακάμπτει και πάλι. Αυτό που επιχειρεί  είναι να μας σύρει σε μια διαπραγμάτευση από την οποία η ίδια δεν έχει να χάσει τίποτα.   Αν καταφέρει να μπούμε στο παιχνίδι της είναι βέβαιο ότι δεν θα βγούμε κερδισμένοι.

Η Τουρκία έχει στο μυαλό της μια ατζέντα διεκδικήσεων που αφορούν τόσο στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριότητας επί συγκεκριμένων βραχονησίδων και άρα τη διαμόρφωση των θαλασσίων συνόρων, όσο και την αμφισβήτηση του εναέριου χώρου.

Το επιχείρημά τους είναι ότι το καθεστώς για τις βραχονησίδες αυτές, ο αριθμό των οποίων διαφέρει από 18 έως περίπου 100, δεν καθορίζεται από τις διεθνείς συνθήκες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: