Οι Ισραηλινοί περιμένουν από τον Τραμπ την επιστροφή του πράκτορά Πόλαρντ από τις ΗΠΑ




Το Ισραήλ ελπίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιτρέψει στον Αμερικανό Εβραίο πρώην κατάσκοπο Τζόναθαν Πόλαρντ να μεταναστεύσει στη χώρα στις 14 Μαΐου όταν οι ΗΠΑ εγκαινιάσουν τη νέα τους πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, επεσήμανε ένας υπουργός.

«Ελπίζω ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα προσφέρει αυτό το επιπλέον δώρο στους Ισραηλινούς επιτρέποντας στον Τζόναθαν Πόλαρντ να έρθει για να γιορτάσει τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών αρμόδιος και για τις υπηρεσίες Πληροφοριών Ίσραελ Κατζ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού.

«Ελπίζω ο πρόεδρος Τραμπ θα υποκύψει σε αυτό το αίτημα, αφού ο Τζόναθαν Πόλαρντ πέρασε τόσα χρόνια στη φυλακή», πρόσθεσε ο Κατζ.

Ο 63χρονος Πόλαρντ απελευθερώθηκε τον Νοέμβριο του 2015 αφού πέρασε 30 χρόνια στη φυλακή στις ΗΠΑ. Ο πρώην αναλυτής του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, που κατάγεται από το Τέξας, κρίθηκε ένοχος το 1987 επειδή είχε προσφέρει στο Ισραήλ από τον Ιούνιο του 1984 ως τον Νοέμβριο του 1985 χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα για τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, κυρίως σε αραβικές χώρες.

Βάσει των όρων υπό τους οποίους αφέθηκε ελεύθερος πρέπει να παραμείνει σε αμερικανικό έδαφος για πέντε χρόνια, γεγονός που τον εμποδίζει να εγκατασταθεί στο Ισραήλ όπως έχει δηλώσει ότι επιθυμεί.

Η τύχη του έχει προκαλέσει μια ατελείωτη διαμάχη μεταξύ του Ισραήλ, όπου πολλοί τον θεωρούν εθνικό ήρωα ο οποίος θυσίασε την ελευθερία του για την πατρίδα, και τις ΗΠΑ, όπου ο ένας πρόεδρος μετά τον άλλο – από τον Ρόναλντ Ρίγκαν ως τον Μπαράκ Ομπάμα—αρνούνταν να τον αφήσουν ελεύθερο.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου και της ΗΠΑ δεν αποκάλυψαν ποτέ το εύρος των διαβαθμισμένων εγγράφων τα οποία ο πρώην κατάσκοπος αποκάλυψε στο Ισραήλ με χρηματικό αντάλλαγμα.

30/04/2018 11:52
ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: