Φόρος τιμής στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, από τους Αμερικανούς, 50 χρόνια μετά τη δολοφονία του




Φόρο τιμής στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ απέτισαν οι Αμερικανοί την Τετάρτη, 50 χρόνια από τη δολοφονία του, μια ημέρα που έχει χαραχθεί στην εθνική συνείδηση της χώρας μετατρέποντας τον ακτιβιστή πολιτικών δικαιωμάτων σε σύμβολο για την ισότητα της φυλετικής ισότητας.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε μια χώρα στην οποία υπάρχει ακόμα διχογνωμία για φυλετικά και ταξικά θέματα διαδηλωτές πορεύτηκαν στο Μέμφις, στο Τενεσί όπου ο πάστορας και κάτοχος του Νόμπελ ειρήνης δολοφονήθηκε στην ηλικία των 39 ετών στο μπαλκόνι του μικρού ξενοδοχείου όπου διέμενε από ελεύθερο σκοπευτή και υπέρμαχο της υπεροχής των λευκών στις 4 Απριλίου, 1968. Πορεία έγινε και στην Ουάσινγκτον όπου είχε εκφωνήσει την ιστορική του ομιλία «Έχω ένα όνειρο».
«Εάν δούμε την κατάσταση πραγμάτων σε ό,τι αφορά τις φυλετικές σχέσεις, έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο στην πάροδο 50 χρόνων, αλλά δεν είμαστε ούτε καν κοντά στο επίπεδο που θα έπρεπε να είμαστε», δήλωσε στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ABC ο γιος του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο τρίτος, από το Μέμφις όπου έλαβε μέρος σε συμβολική πορεία.

«Νομίζω ότι θα ήταν απογοητευμένος με ορισμένα από αυτά που λέγονται», ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο πατέρας του θα ήταν «πολύ ενθουσιασμένος» με τα κινήματα ακτιβιστών του σήμερα, περιλαμβανομένων των Black Lives Matter, την εκστρατεία για τα δικαιώματα των γυναικών #MeToo και τα μαθητικά κινήματα εναντίον της ένοπλης βίας.

Μιλώντας κατά την παραμονή της επετείου από το Lorraine Motel, στο Μέμφις, ο ακτιβιστής Τζέσε Τζάκσον ανέφερε ότι «η πληγή είναι ακόμα ανοιχτή» από τη δολοφονία. «Αποτελεί πάντα πηγή πόνου και άγχους», ανέφερε. «Έγινε τόσο ξαφνικά. Στο μέσο μιας συζήτησης, καθ`οδόν για δείπνο. Θα είναι πάντα 39», πρόσθεσε.Αλλά το κληροδότημά του, είπε ο Τζέσε Τζάκσον, εξακολουθεί να ζει στις καρδιές, τα μυαλά και τις πράξεις των διαδηλωτών σήμερα, οι οποίοι κρατούν σημαίες υπέρ της φυλετικής, της κοινωνικής και της οικονομικής δικαιοσύνης. «Μπορείτε να αγωνιστείτε για να σταματήσετε τον κύκλο της βίας», προέτρεψε τους ακτιβιστές ο Τζάκσον. «Είμαστε πολύ ευλογημένοι για να είμαστε τόσο βίαιοι ως έθνος», πρόσθεσε. Οι νεαροί Αμερικανοί του σήμερα, σημείωσε, «πρέπει να έχουν την λογική αντίληψη να επιλέξουν τη μη βία και να ακολουθήσουν άλλο δρόμο».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακήρυξε την 4η Απριλίου, 2018 ως την ημέρα απόδοσης τιμής στον Κινγκ.
«Δεν είναι η Κυβέρνηση, η οποία θα πετύχει τα ιδεώδη του Δρ. Κινγκ αλλά μάλλον ο λαός αυτής της υπέροχης χώρας που θα φροντίσει έτσι ώστε το Έθνος μας να εκπροσωπεί ό,τι είναι καλό και αληθινό και ό,τι εκφράζει την ενότητα, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη», αναφέρεται σε δήλωση του Προέδρου.

«Ως ένας ενωμένος λαός, πρέπει να φροντίσουμε όπως ολοκληρώσουμε την αποστολή ζωής του Δρ. Κινγκ μέσω της καταδίκης του ρατσισμού, της απανθρωπιάς, και όλων εκείνων των πραγμάτων που προσπαθούν να μας χωρίσουν», προστίθεται.

ΚΥΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΗΠΑ/ΜΕΜΦΙΣ
04/04/2018 20:34

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: