File Photo: Bulgarian Prime Minister Boyko Borissov , European Council President Donald Tusk, Turkish President Recep Tayyip Erdogan, and European Commission President Jean-Claude Juncker during the summit meeting between the leaders of the European Union and Turkey in Varna, 26 March 2018. EPA, VASSIL DONEV

Ανήθικη η συμπεριφορά των Ευρωπαίων: Τώρα πρέπει να πάρουν μέτρα εναντίον της Τουρκίας

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ*

Ακούσαμε και διαβάσαμε την ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ για τα Ίμια και το πρόγραμμα NATURA 2000. Ήταν μια ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους ψευδέστατη, και σωστά χωρίς καθυστέρηση απάντησε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας την Ελληνικότητα των Βραχονησίδων Ίμια η οποία είναι κατοχυρωμένη σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς συμβάσεις.

Όσο έξυπνη και αν νομίζει το ισλαμοφασιστικό καθεστώς της Τουρκίας ότι είναι αυτού του είδους η προπαγάνδα που στηρίζεται στο ψέμα, πρέπει να γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να μένει αναπάντητη, και θα δίνονται απαντήσεις που θα στηρίζονται στην αλήθεια, στο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Συμβάσεις που έχει υπογράψει τόσον η Τουρκία όσον και η Ελλάδα.

Δεν θα μπορέσει και δεν θα το επιτρέψουμε, ο Σουλτάνος και όλος ο πολιτικός κόσμος της Τουρκίας (Ισλαμιστές, Κεμαλιστές, Εθνικιστές κ.λ.π) με αυτή την ανήθικη προπαγάνδα τους να διαμορφώσουν συνθήκες νομιμοποίησης στη Διεθνή κοινότητα, των παράνομων απαιτήσεων και ενεργειών της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Αποτελεί πραγματική φαρσοκωμωδία η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για το πρόγραμμα NATURA 2000 και ότι δήθεν τόσον τα Ίμια όσον και άλλες νησίδες που ως Ελληνικό έδαφος και μάλιστα κατοικημένο, παρανόμως εντάχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα προστασίας CORINE (1984-1994), αφού αυτά τα νησιά είναι Τουρκικά.

Το πρόγραμμα καταγραφής του οικολογικού πλούτου των βραχονησίδων που στηρίζεται στη μελέτη κοινοτικού εμπειρογνώμονα,  άρχισε το 1984 και κατέληξε στη 1η καταγραφή το 1986, και συνεχίσθηκε το 1989 από το Ε.Μ.Π και ολοκληρώθηκε το 1994.

Ενημερώνουμε το Τουρκικό ΥΠΕΞ και όλο τον πολιτικό κόσμο της γειτονικής χώρας ότι το 1996 στα πλαίσια της δημιουργίας του κοινοτικού δικτύου NATURA 2000, η Ελλάδα συμπεριέλαβε στο πρώτο κατάλογο των 163 οικολογικά ευαίσθητων περιοχών που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 50 περιοχές που Αιγαίου που περιλαμβάνουν το σύνολο σχεδόν των βραχονησίδων του, γεγονός που αποδεικνύει τον ιδιαίτερο φυσικό και περιβαλλοντικό πλούτο τους. Το Δίκτυο NATURA είναι ένα Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο με ιδιαίτερη αξία.

Οι περιοχές της Ελλάδας που ανήκουν στο Δίκτυο NATURA 2000, είναι συνολικά 359 και έχουν έκταση 2.360.000 εκτάρια και καλύπτουν το 18% της χερσαίας επιφάνειας της Ελλάδας.

Από αυτές τις περιοχές 83 βρίσκονται στο Αιγαίο.

Οι δηλώσεις όλου του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας ότι υπάρχουν 150 μικρές και μεγάλες βραχονησίδες οι οποίες ούτε ταυτότητα έχουν ούτε καν είναι γνωστό σε ποιον ανήκουν, μας αναγκάζει εμάς τους Αιγαιοπελαγίτες να απαντήσουμε και να πούμε στην ηγεσία της γειτονικής Τουρκίας ότι οι βραχονησίδες του Αιγαίου είναι όχι μόνο Ελληνικό έδαφος αλλά και Ευρωπαϊκό.

Έχουν ταυτότητα, είναι πλήρως χαρτογραφημένες και απολαμβάνουν του κοινοτικού καθεστώτος προστασίας και διατήρησης.

Παραθέτουμε χάρτες που εμφανίζουν τα Ίμια, την Καλόλιμνο, το Αγαθονήσι, τους Αρκοιούς και το Φαρμακονήσι όπως έχουν χαρτογραφηθεί στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος CORINE.

XARTHS-MAP-IMIA-DHMARXOS01

XARTHS-MAP-IMIA-DHMARXOS02

Για όλες τις βραχονησίδες και νησίδες του Αιγαίου υπάρχουν επίσημοι κωδικοί με την Ευρωπαϊκή τους ονομασία και αποτελούν Ζώνες Ειδικής Προστασίας του Δικτύου NATURA 2000.

Ο κωδικός του site κύριοι του ΥΠΕΞ της Τουρκίας είναι GR 42100010.

Σωστά η κυβέρνηση με πρόσφατο Νόμο 4519/2018, ΦΕΚ 25/Α/20-2-2018 που αναφέρεται στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, στο άρθρο 2 στη παράγραφο 2 αναφέρει ρητά ότι η χωρική αρμοδιότητα των Φ.Δ.Π.Π επεκτείνεται κατά περίπτωση και στις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000.

Κύριοι της Ε.Ε, δεν αρκούν μόνο οι σκληρές ανακοινώσεις όπως αυτές μετά την Σύνοδο «Κορυφής» της Βάρνας παρουσία μάλιστα του Νεοσουλτάνου Ερντογάν.

Είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων και θα πρέπει η Ε.Ε του πολιτισμού της Δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να πάρει μεγάλες και σκληρές αποφάσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Είναι ανήθικο εκ μέρους της Ε.Ε να βγαίνουν σκληρές ανακοινώσεις όπως αυτές που διαβάσαμε και ακούσαμε μετά την συνέντευξη Τουσκ, Γιούνκερ και Ερντογάν στη Βάρνα και να εγκαλείται η Τουρκία για την παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, να εγκαλείται ο Ερντογάν γιατί απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ίδια ώρα σε διμερές επίπεδο οι ισχυρές χώρες της Ε.Ε να κάνουν ένα τρελό αλισβερίσι με την Τουρκία με διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ποιο ηθικό υπόβαθρο υπάρχει αλήθεια σε μια τέτοια συμπεριφορά της Ε.Ε;

Αυτή τελικά είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που οραματίσθηκαν οι ιδρυτές της;

Ασφαλώς όχι!

Γι’ αυτό επιβάλλεται άμεσα η Ε.Ε να πάρει συγκεκριμένα μέτρα σε βάρος της Τουρκίας:

 • Να επιβάλει Εμπάργκο σε όλα τα οπλικά συστήματα και ανταλλακτικά που οι χώρες μέλη της Ε.Ε. εξάγουν στην Τουρκία.
 • Να σταματήσουν οι συμπαραγωγές οπλικών συστημάτων με την Τουρκία των διαφόρων κρατών μελών της Ένωσης.
 • Να επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές των τουρκικών αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων από όλες τις χώρες κράτη μέλη της Ε.Ε
 • Να γίνει μποϋκοτάζ από όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε στον τουριστικό τομέα και να μην επισκέπτονται οι Ευρωπαίοι πολίτες την Τουρκία.
 • Να παγώσουν όλες οι επιχορηγήσεις της Ε.Ε προς την Τουρκία στα πλαίσια των διαδικασιών ένταξης της χώρας αυτής στην Ε.Ε.

Μόνο εάν ο Ερντογάν αισθανθεί πίεση στον οικονομικό τομέα θα αναγκασθεί να εγκαταλείψει τον μεγαλοϊδεατισμό του αφού γνωρίζει ότι το 85% των εξαγωγών της χώρας του το απορροφούν οι χώρες της Ε.Ε με ότι αυτό σημαίνει για την οικονομία της.

Μόνο τότε η Τουρκία θα συμπεριφέρεται ως κανονικό κράτος και θα σεβαστεί τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα όπως αυτά που προανέφερα και ιδιαίτερα εάν οι ισχυρές χώρες της Ε.Ε, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Ισπανία κ.λ.π δεν σταματήσουν να κλείνουν το μάτι στον Ερντογάν δυστυχώς ο Σουλτάνος θα συνεχίσει στην ίδια λογική και η Ευρώπη των Αξιών, του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας δεν πρέπει να έχει και λόγο ύπαρξης.

Και επειδή προσωπικά δεν έχω καμμιά ελπίδα ότι η Ε.Ε θα αντιδράσει σκληρά σε βάρος της Τουρκίας, ενώ τον τρόπο τον γνωρίζει καλά όταν πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση του Ελληνισμού προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά την επιθετικότητα του Ερντογάν στο Αιγαίο, τη Θράκη και στην ΑΟΖ της Κύπρου, η ύπαρξη μιας Ελληνικής δύναμης αποτροπής από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο τέτοιων δυνατοτήτων ώστε ο Ερντογάν να συνειδητοποιήσει ότι το κόστος όποτε επιχειρήσει την αλλαγή του status σε σχέση με τα οριζόμενα στη Συνθήκη της Λωζάνης και τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947, θα είναι πολλαπλάσιο του όποιου όφελους προσδοκά.

Ταυτόχρονα η Ελληνική κυβέρνηση επιβάλλεται να στοχεύσει το ταχύτερο δυνατόν ώστε η ενεργειακή συμμαχία μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ να μετατραπεί και σε συμμαχία στρατιωτική, προκειμένου να προστατευθούν τα ενεργειακά κοιτάσματα και των τεσσάρων κρατών , αφού για τον Ερντογάν οι υδρογονάνθρακες στη Ν.Α Μεσόγειο και το Αιγαίο αποτελούν στρατηγικές στοχεύσεις στα πλαίσια της πολιτικής που ασκεί ώστε να καταστήσει την Τουρκία Περιφερειακή Δύναμη.

 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ
  ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
  ΤΕΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ
  Κάλυμνος 11/4/2018

Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.