Συνεδριάζει στη Βρετανία η επιτροπή Cobra για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πράκτορα




Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων αναμένουν οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας για να σημειώσουν πρόοδο στις έρευνες για την πιθανολογούμενη επίθεση με κάποια δηλητηριώδη ουσία κατά του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλια.

Την ίδια ώρα οι υπηρεσίες ασφαλείας της Βρετανίας ενημερώνουν την πολιτική ηγεσία σε συνεδρίαση της λεγόμενης επιτροπής Cobra.

Ο 66χρονος και η 33χρονη νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο Περιφερειακό Νοσοκομείο του Σόλσμπερι από την Κυριακή το απόγευμα, όταν εντοπίστηκαν σε κατάσταση αφασίας σε παγκάκι ενός πάρκου έξω από εμπορικό κέντρο της πόλης.

Πληροφορίες της Daily Mail αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο ο πρώην συνταγματάρχης των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών να έπεσε θύμα επίθεσης με τοξικό σπρέι στο δρόμο. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, η κόρη του αποτελεί «παράπλευρο θύμα» της επίθεσης καθώς είναι πιθανό να ήρθε σε επαφή με την ακόμα άγνωστη ουσία προσπαθώντας να βοηθήσει τον πατέρα της.

Το άλλο σενάριο που εξετάζεται είναι η ουσία να τοποθετήθηκε στα ποτά του ζευγαριού στην παμπ την οποία είχαν επισκεφθεί λίγο πριν εντοπιστούν από τις αρχές.

Εικόνες από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης πιστεύεται ότι δείχνουν πατέρα και κόρη να βαδίζουν μαζί λίγο πριν καταρρεύσουν σε πάρκο στην έξοδο του εμπορικού κέντρου. Σύμφωνα πάντως με κάποιους αυτόπτες μάρτυρες, η ξανθιά γυναίκα που είναι στο πλευρό του Σκρίπαλ στα πλάνα που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο δεν είναι η ίδια γυναίκα με αυτή που βρέθηκε δίπλα του στο παγκάκι του πάρκου.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης οι βρετανικές αρχές θα ασχοληθούν και με το θάνατο της συζύγου του Σκρίπαλ το 2012 από καρκίνο, καθώς και με το θάνατο του 44χρονου γιου του στην Αγία Πετρούπολη πέρυσι.

Με τις έρευνες για την υπόθεση να βρίσκονται υπό το συντονισμό της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, η Υπουργός Εσωτερικών αρμόδια για την εσωτερική ασφάλεια Άμπερ Ραντ προΐσταται σήμερα το πρωί της συνεδρίασης της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, που είναι γνωστή με το ακρωνύμιο Cobra.

Παράλληλα, η αστυνομία έχει διευρύνει τις έρευνες και σε νέα σημεία του Σόλσμπερι.

ΚΥΠΕ-Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία-Λονδίνο
07/03/2018 12:16

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: