Ιρλανδικό “φράγμα” στο Brexit: Φωτιές στο Λονδίνο από τις δηλώσεις Τουσκ που βλέπει Μέι




Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ υπεραμύνθηκε του σχεδίου της ΕΕ να ελέγχει το εμπορικό ρυθμιστικό πλαίσιο της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, κάτι που εξόργισε τους Βρετανούς, λέγοντας ότι θα ρωτήσει τη Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι εάν έχει καμία καλύτερη ιδέα.

Μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στις Βρυξέλλες πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο, όπου θα έχει γεύμα με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ο Τουσκ δήλωσε ότι η χθεσινή πρόταση της ΕΕ να παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία σε τελωνειακή ένωση της ΕΕ, δημιουργώντας ενδεχομένως προβλήματα στη Βρετανία, είναι η καλύτερη επιλογή για να αποφευχθεί ένα «σκληρό σύνορο» με την Ιρλανδία, χώρα-μέλος της ΕΕ.

«Έως τώρα, κανείς δεν έχει σκεφθεί κάτι πιο φρόνιμο από αυτό», δήλωσε ο Τουσκ στην εκδήλωση της Business Europe. «Σε μερικές ώρες, θα ρωτήσω το Λονδίνο εάν η βρετανική κυβέρνηση έχει κάποια άλλη ιδέα που θα είναι εξίσου αποτελεσματική στο να αποτρέψει ένα σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας».

Η Μέι θα παρουσιάσει αύριο τις απόψεις της για το πώς θα παραμείνει ανοικτό το εμπόριο μεταξύ ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Τουσκ θα παρουσιάσει τις διαπραγματευτικές προτάσεις της ΕΕ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προετοιμάζοντας το έδαφος για την έναρξη των εμπορικών συνομιλιών αφού η Μέι θα έχει συναντήσει τους άλλους 27 ηγέτες της ΕΕ σε σύνοδο στις Βρυξέλλες σε τρεις εβδομάδες.

Η Βρετανία υποστηρίζει ότι μπορεί να αποφύγει τη δημιουργία συνοριακών ελέγχων στη Ιρλανδία που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εκ νέου διαμάχες στη νήσο, με τεχνολογικές και διοικητικές καινοτομίες για «έξυπνα σύνορα» που θα διατηρούν «απρόσκοπτο το εμπόριο».

Παρουσιάζοντας χθες, το πρώτο προσχέδιο της συνθήκης αποχώρησης, στην οποία και οι δύο πλευρές ευελπιστούν να καταλήξουν έως τον Οκτώβριο, η ΕΕ είπε ότι μετά χαράς θα εξέταζε κάτι τέτοιο. Στο μεταξύ όμως αποτύπωνε σε σαφή νομική γλώσσα την θέση “προστασίας”, στην οποία, όπως επιμένει, συμφώνησε η Μέι τον Δεκέμβριο. Η θέση αυτή, ωστόσο, έχει εξοργίσει τους βασικούς συμμάχους της Μέι, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), που θεωρούν ότι το σχέδιο της ΕΕ θα απειλήσει το συνταγματικό τους δεσμό με τη νήσο της Βρετανίας.

ΚΑΘΑΡΗ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ

Η ρητορική και στις δύο πλευρές έχει σκληρύνει τις τελευταίες εβδομάδες καθώς έχουν έρθει στο προσκήνιο οι δυσκολίες για επίτευξη μιας συμφωνίας που θα αποτρέψει το οικονομικό χάος όταν η Βρετανία αποχωρήσει σε 13 μήνες από τώρα. Η στερλίνα σημείωσε σήμερα υποχώρηση καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών ότι μια συμφωνία, που θα δίνει επίσης στις επιχειρήσεις ένα επιπλέον διάστημα δυο περίπου ετών για να προσαρμοστούν στο Brexit, δεν είναι ακόμα διασφαλισμένη.

Ενώ δεν είναι σαφές ποιες εμπορικές λύσεις θα παρουσιάσει αύριο η Μέι, οι εκτιμήσεις ότι θα περιλαμβάνουν διαφορετικά ‘καλάθια’ οικονομικών τομέων, ανάλογα με το βαθμό ρυθμιστικής τους εναρμόνισης με τη ΕΕ, οδήγησαν τον Τουσκ την περασμένη εβδομάδα στο να περιγράψει αυτές τις ιδέες ως ‘καθαρή ψευδαίσθηση’. Άλλοι τις χαρακτηρίζουν προτάσεις ‘αλά καρτ’.

Σήμερα, ο Τουσκ εκφράστηκε εκ νέου επιφυλακτικά για ό,τι ακούγεται περί «απρόσκοπτου εμπορίου» αφού η Μέι θα έχει εφαρμόσει το σχέδιό της για αποχώρηση από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

«Δεν μπορεί να υπάρξει απρόσκοπτο εμπόριο έξω από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά. Η προστριβή είναι φύσει μια αναπόφευκτη παρενέργεια του Brexit», δήλωσε.

Οι Βρετανοί που είναι αντίθετοι στην αποχώρηση από την ΕΕ προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την αδυναμία της Μέι εντός του Συντηρητικού της κόμματος και του κοινοβουλίου προκειμένου να ανατρέψουν το Brexit – αν και δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις για σημαντικές μεταβολές στην κοινή γνώμη σε σχέση με το δημοψήφισμα του 2016.

Ο Τόνι Μπλερ, ο πρώην πρωθυπουργός από το Εργατικό Κόμμα, που είναι από τα πλέον προβεβλημένα μέλη της εκστρατείας που προσπαθεί να ανακόψει το Brexit, βρισκόταν σήμερα στις Βρυξέλλες, με στόχο να πείσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να είναι έτοιμοι να δεχθούν την παραμονή της Βρετανίας, εάν η χώρα αλλάξει γνώμη – και να είναι έτοιμοι να επιδείξουν προθυμία για μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πολύ εύκολη μετανάστευση σε όλη την ΕΕ, κάτι που δημιούργησε ανησυχία σε πολλούς Βρετανούς.

Ο Μπλερ δήλωσε στο BBC ότι ακούει θετικές αντιδράσεις στην ηπειρωτική Ευρώπη: «Το Brexit μπορεί να είναι κακό για τη Βρετανία, είναι κακό για την Ευρώπη», δήλωσε. «Άρα…φαίνεται πως η Βρετανία είναι έτοιμη να αλλάξει γνώμη, τότε εάν το τίμημα για αυτό είναι η Ευρώπη επίσης να προχωρήσει σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις…τότε αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να κάνει η Ευρώπη».

Ο Τουσκ και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι η Βρετανία θα είναι καλοδεχούμενη να παραμείνει, αν και κάποιοι επίσης καθιστούν σαφές ότι δεν είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να συμβεί κάτι τέτοιο.

01/03/2018 15:08
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Βρυξέλλες, Belgium

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: