Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι απειλές της Τουρκίας σε όσους δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο και οι προειδοποιήσεις με κτυπήματα, εάν προβούν σε κινήσεις που δεν θα τυγχάνουν της έγκρισης της, η μη πρόθεση της Τουρκίας να παρακαθίσει σε συνομιλίες για το Κυπριακό, οι νέες προδιαγραφές της κάρτας φιλάθλου, η κατάσταση στις Θαλασσινές Σπηλιές του Δήμου Πέγειας με την οικοδόμηση πολυτελών επαύλεων, και η χρήση επικίνδυνων ναρκωτικών που χρησιμοποιούν οδηγοί, όπως αποδεικνύεται από το νάρκοτεστ, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η “Αλήθεια” στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο “Φακελωμένοι θα μπαίνουμε στα γήπεδα” γράφει ότι στην κάρτα φιλάθλου στρέφονται οι ελπίδες της πολιτείας για μείωση της βίας στα γήπεδα και ότι οι Αγγλοι ειδικοί για τις νέες προδιαγραφές της κάρτας φιλάθλου, θεωρούν αναγκαίο ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε πυρετό βρίσκονται οι φοιτητικές παρατάξεις για τις 22 αναμετρήσεις σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη ότι η Τουρκία δεν έχει καμιά διάθεση να παρακαθίσει σε συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ο “Πολίτης” στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο “Η Τουρκία καλείται να ανοίξει τα χαρτιά της”, γράφει ότι ο Μάρτιος αποδεικνύεται ένας μήνας ιδιαίτερα κρίσιμος τόσο για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και για την οριστική αποκάλυψη των τουρκικών προθέσεων και σημειώνει ότι με ορίζοντα τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στις 26 Μαρτίου στη Βάρνα, όλοι οι παίκτες θα πρέπει να κάνουν τις κινήσεις τους. Αλλού αναφέρεται σε σκληρές δηλώσεις Ερντογάν, που σχολιάζοντας την πρόθεση της Total και της Exxon να προχωρήσουν με τις ενεργειακές έρευνες, είπε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει παραβίαση των δικαιωμάτων του ψευδοκράτους και δικά της. Σε άλλο θέμα γράφει πως σε ειδική συζήτηση για την ενέργεια στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αναδείχθηκαν οι προοπτικές που διαφαίνονται για τον εντοπισμό σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

“Ο Φιλελεύθερος” στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο “Εντολή για κτύπημα” γράφει ότι απροκάλυπτα απειλεί η Τουρκία όσους δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο και προειδοποιεί με κτυπήματα, εάν προβούν σε κινήσεις που δεν θα τυγχάνουν έγκρισης από την Τουρκία, καθώς ο Σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Γιγίτ Μπουλού προειδοποιεί όσους δεν ακούνε τον Ερντογάν. Αλλού γράφει ότι στο μικροσκόπιο της Κομισιόν θα βρεθούν “τα όσα περίεργα μεθοδεύονται στις Θαλασσινές Σπηλιές του Δήμου Πέγειας με την οικοδόμηση πολυτελών επαύλεων, χωρίς τη διενέργεια των απαραίτητων μελετών” και ότι κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επισκεφθεί την Κύπρο μετά το Πάσχα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εντοπίστηκαν επικίνδυνα ναρκωτικά σε χρήση από οδηγούς ύστερα από νάρκοτεστ και ότι σε δεκάδες ανέρχονται τα θετικά δείγματα, ενώ εντοπίστηκε και “crystal ice”.

Η “Χαραυγή” στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο “Πρωτοβουλία ΑΚΕΛ για νέες συνομιλίες” γράφει ότι πρωτοβουλία ώστε να συμβάλλει στην προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό αναλαμβάνει το ΑΚΕΛ και ως τέτοια χαρακτηρίζεται η μετάβαση, χθες, του Αντρου Κυπριανού στην Αθήνα, για επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις πρόχειρες λύσεις που υπάρχουν για τα λύματα των πλοίων στα λιμάνια Λεμεσού. Αλλού γράφει ότι την τελική γνωμοδότηση για την πολυσυζητημένη επένδυση της εταιρείας Parnitha Development στο Πέρα Πεδί αναμένεται να εκδώσει εντός των ημερών το Τμήμα Περιβάλλοντος.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
05/03/2018 07:29

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: