Οι Τούρκοι επιδιώκουν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο: Ήθελαν να βυθίσουν το πλοίο, λένε ελληνικές πηγές




ΡΕΠΟΡΤΑΖ MIGNATIOU COM

Ο εμβολισμός του σκάφους του Λιμενικού από την τουρκική ακταιωρό στα ελληνικά χωρικά ύδατα στα Ιμια , σε συνδυασμό με τις πολεμικές ιαχές του Ερντογάν, έχουν προβληματίσει Ελλαδα,  Κύπρο και Ευρώπη που δεν αποκλείουν οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες καταστάσεις.  

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρα τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του λιμενικού που εκτελούσε περιπολία στην περιοχή των Ιμίων. Σύμφωνα με πληροφορίες στις 23:40 της Δευτέρας το τουρκικό πλοίο έπεσε με την πλώρη πάνω στο ελληνικό σκάφος προκαλώντας του ρήγμα, ενώ στη συνέχεια πήρε πορεία προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Ευτυχώς κανείς από το πλήρωμα δεν τραυματίστηκε και το σκάφος έπλευσε με ασφάλεια προς τη Λήμνο για να επιθεωρηθεί και στη συνέχεια απέπλευσε για τον Πειραιά.

Παράγοντες του υπουργείου Ναυτιλίας έλεγαν χαρακτηριστικά ότι οι Τούρκοι με τους ελιγμούς που έκαναν έδειχναν σαν να ήθελαν να προξενήσουν σοβαρές ζημιές, ίσως και καταστροφή του σκάφους  που θα έθετε σε κίνδυνο και ανθρώπινες ζωές. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν επειδή ο Ελληνας καπετάνιος κατάφερε να αποφύγει να δεχθει το χτύπημα στο κέντρο του σκάφους, όπως προσπάθησε ο Τούρκος, αλλά στην πρύμνη.

Το ελληνικό σκάφος βρίσκεται ήδη στο Ναύσταθμο της Ελευσίνας για τις αναγκαίες επιδιορθώσεις, καθώς είναι καινούργιο  και χρειαζεται για τις επιχειρήσεις στο Αιγαίο.

Πρόκειται για το δεύτερο τόσο σημαντικό επεισόδιο με πλοία στα Ίμια καθώς πριν από μερικές ημέρες και πάλι μια τουρκική ακταιωρός βρέθηκε σε πορεία σύγκρουσης με κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού με αποτέλεσμα να υπάρξει μικρή επαφή των δύο σκαφών. Τα χειρότερα και μάλιστα για το τουρκικό σκάφος απέτρεψαν οι ορθοί χειρισμοί του Έλληνα κυβερνήτη, ο οποίος διατήρησε ορθή πορεία και σταθερή ταχύτητα.

Παγιώνουν το καθεστώς αμφισβήτησης στα Ίμια

Η τουρκική παρουσία γύρω από τα Ίμια έχει αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα.
Χθες το μεσημέρι τουλάχιστον τρία σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής κύκλωσαν τις δύο νησίδες των Ιμίων, ενώ καθημερινό είναι το φαινόμενο της παρεμπόδισης των Ελλήνων ψαράδων να φτάσουν στην περιοχή.

Ενδεικτική των τουρκικών προθέσεων είναι και η δήλωση του αρχηγού του τουρκικού γενικού επιτελείου, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της γείτονος μπορούν ταυτόχρονα να πολεμούν στο Αφρίν και να ελέγχουν το Αιγαίο.

Σκληρή γλώσσα από την Αθήνα στην Άγκυρα

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας σε επίπεδο γενικών γραμματέων προς το αντίστοιχο τουρκικό, ενώ στην Αθήνα κλήθηκε από τον γενικό δ/ντη πολιτικών υποθέσεων του ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης για να δώσει εξηγήσεις.

“Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία. »Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κάνοντας ένα πρώτο σχόλιο για το τελευταίο επεισόδιο στα Ίμια, είπε πως η τουρκική προκλητικότητα είναι ανησυχητική και πρόσθεσε:

«Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης»

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει στον Τούρκο Πρόεδρο.

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ο κ. Ερντογάν υπερέβη σήμερα κάθε όριο. Οι προκλητικές απειλές του είναι απαράδεκτες. Είτε του αρέσει, είτε όχι οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο είναι σε ισχύ. Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει με αποφασιστικότητα να του υποδείξει τα όρια της καλής γειτονίας. Η Κυβέρνηση οφείλει να κινητοποιηθεί σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τώρα. Όχι σιωπηρά τετελεσμένα και στα Ελληνοτουρκικά».

Από την πλευρά του το Ποτάμι κάνει λόγο για «επικίνδυνη κλιμάκωση» της τουρκικής επιθετικότητας και εξάρει τους χειρισμούς των μελών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. «Για πολλοστή φορά καλούμε την Άγκυρα να δείξει σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει τις εθνικιστικές πρακτικές που τίποτε δεν αποκλείει να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες εξελίξεις για την περιοχή και όχι μόνο» καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.

 

«Τόσο το επεισόδιο στα Ίμια, όσο και οι δηλώσεις Ερντογάν, συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, διαψεύδοντας το κλίμα εφησυχασμού που καλλιέργησε η κυβέρνηση κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα» τονίζει σχόλιο του ΚΚΕ για το επεισόδιο στα Ίμια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: