Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και τα μηνύματα που έδωσε η Λευκωσία σε σχέση με τις συνομιλίες για το Κυπριακό και την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και η συνέχιση των διπλωματικών προσπαθειών για τερματισμό των προκλήσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ προβάλλονται σήμερα από τις εφημερίδες.

Άλλα θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είναι η προκαταρκτική συμφωνία για πώληση φυσικού αερίου από το τεμάχιο 12, το μακελειό σε σχολείο στις ΗΠΑ, η χαλάρωση των κριτηρίων των τραπεζών για χορηγήσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, η μεγάλη μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και τα νέα περιστατικά παιδιού καρκίνου και λευχαιμίας που εμφανίζονται κάθε χρόνο.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Δεν κάνει πίσω ούτε ίντσα ο Ερντογάν», πως ούτε οι διπλωματικές προσπάθειες της Ιταλίας προς την Τουρκία έφεραν αποτέλεσμα, ούτε και οι συνεχείς διπλωματικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και η πλήρης στήριξη από τις Βρυξέλλες. Αλλού γράφει πως μάλλον στις 29 Απριλίου θα διεξαχθεί το εκλογικό συνέδριο του ΔΗΣΥ. Επίσης αναφέρει πως προκαταρκτική συμφωνία για πώληση του φυσικού αερίου του τεμαχίου 12 επετεύχθη μεταξύ της ΕΥΚ και των εταιρειών, σύμφωνα με ενημέρωση βουλευτών από τον Υπουργό Ενέργειας.

Ο «Πολίτης», με τίτλο «Με γραπτές οδηγίες γενικού εισαγγελέα», γράφει πως ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης «διευθύνει διαδικασία ανακρίσεων κατά δημοσιογράφων που ασχολήθηκαν με τα emails της εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου». Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε στα ΗΕ το μήνυμα ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών, αλλά όχι ενόσω συνεχίζεται η ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως πιο χαλαρά έπειτα από αρκετά χρόνια γίνονται τα κριτήρια τραπεζών για χορηγήσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Περιμένοντας τον Σουλτάνο», γράφει στο κύριο του θέμα πως τα επόμενα 24ωρα θα διαφανούν τα αποτελέσματα των διπλωματικών προσπαθειών για τερματισμό των προκλήσεων της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Αλλού αναφέρεται στον 19χρονο μακελάρη της Φλόριντα, Νίκολας Κρουζ, ο οποίος σκότωσε 17 άτομα σε σχολείο. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως κατηγορούμενοι σε ποινικές υποθέσεις πιέζουν να τους επιβληθεί ποινή άμεσα ώστε αν καταδικαστούν σε φυλάκιση να προλάβουν την προεδρική χάρη που δίδεται με την επανεκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Ιταλία – Τουρκία αναζητούν κοινά αποδεκτή λύση», πως κοινά αποδεκτή λύση ζητά η Ιταλία, σύμφωνα με την Υπουργό Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι, στο θέμα με την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ να φθάσει στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Αλλού αναφέρει πως κάθε χρόνο σημειώνονται 35 νέα περιστατικά παιδιού καρκίνου και λευχαιμίας. Σε άλλο θέμα γράφει πως κατρακύλησαν δέκα χρόνια πίσω τα εισοδήματα.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Η αντιπαράθεση για το φυσικό αέριο εμπόδιο στην επανέναρξη των συνομιλιών», πως τα ΗΕ εξέφρασαν κατανόηση για τις ανησυχίες της Λευκωσίας για το τί συμβαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες ενώ υπάρχει παρεμπόδιση στην ΑΟΖ. Επίσης φιλοξενεί πρωτοσέλιδα φωτογραφία της Miss Κύπρου 2017 η οποία θα εκπροσωπήσει την Αγία Νάπα στο καρναβάλι της Αμμοχώστου ως «Αφροδίτη του Κάβο Γκρέκο». Αλλού γράφει πως επιστήμονες έχουν ανακαλύψει σχεδόν 100 πλανήτες δορυφόροι αστεριών εκτός του ηλιακού συστήματος.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», με τίτλο «Τρύπιες οι συμμαχίες θωράκισης της ΑΟΖ!», γράφει πως «αντί για σχέδια αντιμετώπισης των τουρκικών αντιδράσεων, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη αναλωνόταν σε κινήσεις εντυπωσιασμού». Αλλού κάνει λόγο για «λυκοφιλίες Προέδρου και Αβέρωφ Νεοφύτου» και συμβιβασμούς με το βλέμμα στην μετά-Αναστασιάδη εποχή. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει πως η φτώχεια απειλεί πλέον έναν στους τρεις συμπολίτες μας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Φυσικό αέριο στη μέγγενη του Κυπριακού», γράφει πως με την τελευταία κίνηση της Τουρκίας να παρεμποδίσει το σκάφος γεωτρήσεων SAIPEM ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός και η τουρκική μεθόδευση για εξουδετέρωση του φυσικού πλούτου της Κύπρου. Αλλού γράφει πως γελούν οι Αμερικανοί με το «οθωμανικό χαστούκι» του Ερντογάν. Επίσης αναφέρεται στο τί αναμένει από το νέο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 16/02/2018 08:20

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: